perjantai 16. kesäkuuta 2017

1081. Uusi vaihtoehto - mutta millainen?

                                                  UV:n ryhmyri Simon Elo 

1. Uusi vaihtoehto (uv) on uusi eduskuntaryhmä, joka aloitti toimintansa kolme päivää sitten tiistaina 13. kesäkuuta. Ryhmän muodostaa 20 perussuomalaisten kansanedustajaa, jotka erosivat eli suomeksi sanottuna loikkasivat perussuomalaisten eduskuntaryhmästä vain kaksi päivää puolueen Jyväskylässä vaalikokouksen päättymisen jälkeen.

2. Myös kansanedustajat Veera Ruoho ja Arja Juvonen ilmoittivat 13.6. eroavansa perussuomalaisten ryhmästä. Ruoho ilmoitti hakevansa uuden vaihtoehdon jäsenyyttä, mutta Juvonen ei; hän odottelee kutsusta muista eduskuntaryhmistä. Tänään Veera Ruoho kertoi, ettei hän haekaan UV:n jäsenyyttä. Miika Niikko kertoi myös miettimisen jälkeen pysyvänsä perussuomalaisissa.

3. UV-eduskuntaryhmän puheenjohtaja on kansanedustaja Simon Elo ja varapuheenjohtaja kansanedustaja Tiina Elovaara. Molemmat ovat 30-vuotiaita. Simon Elon ilmoituksen mukaan ryhmä pyrkii perustamaan uuden puolueen.

4. UV:n perustaminen juontaa juurensa Jyväskylässä  10. ja 11. kesäkuuta pidetystä perussuomalaisten puoluekokouksesta. Kokous valitsi lauantaina 10. 6. perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi Jussi Halla-ahon, joka voitti  päävastustajanaan olleen kansanedustaja Sampo Terhon selävsti. Puolueen varapuheenjohtajiksi valittiin kansanedustajat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola, joiden on katsottu edustavan perussuomalaisten eduskuntaryhmän jyrkintä maahanmuuttovastaista siipeä. Ministerit Terho ja Jussi Niinistö eivät tulleet valituiksi varapuheenjohtajiksi.

5. Maanantaina 12. kesäkuuta hallituspuolueiden puheenjohtajat Juha Sipilä ja Petteri Orpo kertoivat, keskusteltuaan ensin Jusi Halla-ahon kanssa, hallituksen kaatumisesta, sillä edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkamiselle Halla-ahon johtaman perussuomalaisen puolueen kanssa ei ollut. Halla-ahon kuuleminen oli pelkkä muodollisuus.  

6. Taustalla oli Timo Soinin hirmuinen pillastuminen ja kiivastuminen, sillä hän joutuisi luopumaan hänelle niin rakkaasta mustan virka-auton takapenkistä ja sen myötä myös ulkoministerin salkusta. Myös Sampo Terho ja Jussi Niinistö joutuisivat väistymään hallituksesta. Tätä ei voitu missään nimessä hyväksyä tai sallia, päättelivät herrat keskenään. Halla-aholaisten ja kaikenkarvaisten "sisulaisten" ja muiden ulkopuolisten Jyväskylässä toteuttama puolueen "kaappaus" piti kostaa välittömästi.

7. On epäilty, hyvin perustein, että alustava päätös asiasta oli tehty jo aikaisemmin, luultavasti sunnuntai-iltana 11. kesäkuuta, Sipilän, Orpon, Timo Soinin, Sampo Terhon ja Jussi Niinistön kesken. Vahvaa taustatukea hankkeelle antoi presidentti Sauli Niinistö, joka Kultarannan kesäkokouksessa arvosteli voimakkaasti Jussi Halla-ahon ja Teuvo Hakkaraisen rikollista menneisyyttä ja heidän kelpoisuuttaan johtaa hallituspuoluetta.  

8. Seuraavana päivänä eli tiistaina 14. kesäkuuta tiedotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisesta ja siitä, että 20 perussuomalaista kansanedustajaa on perustanut Uusi vaihtoehto -nimisen eduskuntaryhmän, joka antaa tukensa Sipilän hallitukselle ja sitoutuu noudattamaan sen ohjelmaa.  Perussuomalaisten eduskuntaryhmä supistui Uuden vaihtoehdon muodostamisen jälkeen 15 hengen vahvuiseksi, kun myös edellä mainitut Veera Ruoho ja Arja Juvonen kertoivat eroavansa ryhmästä. Myöhemmin samana päivänä pääministeri Sipilä ilmoitti, että hän ei jätäkään hallituksen eropyyntöä tasavallan pressidentille vaan esittää, että hallitusyhteistyö jatkuu tämän uuden ryhmän kanssa. Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät hyväksyivät Sipilän suunnitelman. Sipilä ja Orpo, samoin kuin tietenkin myös Sauli Niinistö Kultarannassa, saattoivat hykerrellä temppunsa ja kusetuksensa onnistumisesta.

9. Perussuomalaisten eduskuntaryhmää hallituksessa edustaneet ministerit Timo Soini, Sampo Terho, Jussi Niinistö, Jari Lindström ja Pirkko Mattila jatkavat halllituksessa entisissä tehtävissään UV:n ryhmän jäseninä.  UV:llä on hallituksessa yhtä monta ministeriä kuin sitä noin kolme kertaa suuremmalla kokoomuksella ja vain yksi ministeripaikka vähemmän kuin keskustalla. Tällä manööverillä vältyttiin, kuten Sipilän kuulemat kaksi keskustalle uskollista lainoppinutta oli hänelle kuiskutellut, hallituksen hajoittamiselta ja uusilta hallitusneuvotteluilta. 

10. Suomeksi sanottuna ja selkokielellä ilmaistuna kysymyksessä on tyypillinen poliittinen lehmänkauppa, jolla pyritään varmistamaan se, että keskustalle tärkeä maakuntauudistus ja kokoomukselle puolestaan yhtä tärkeä ns. valinnanvapaus sote-uudistuksessä toteutuvat. UV-ministerit istuvat hallituksessa itse asiassa eräänlaisina äänettöminä yhtiömiehinä, jotka eivät voi esittää mainituissa hankkeissa tai muissakaan tärkeissä kysymyksissä eriväviä kantojaan.

11. Kysymys on yksinkertaisesti komediallisesta  draamasta ja huonosta kesäteatterista ja äänestäjien pettämisestä. Suhmuroinnilla pyrittiin estämään eduskunnan hajoittaminen ja uusien vaalien järjestäminen, mitä syntynyt tilanne olisik edellyttänyt. Perussuomalaiset ministerit olivat hallituksessa osoittautuneet todellisiksi takinkääntäjiksi pettäessään monet keskeiset vaalilupauksensa. PS:n  kannatus oli vajonnut gallup-kyselyissä 8-9 prosenttiin, vuoden 2015 vaaleissa puolue sai yli 17 prosentin suuruisen kannatuksen. Sama tahti tulee ilmeisesti jatkumaan edelleen. Suomalaisten luottamus poliittikojen rehellisyteen ei Halla-ahoa vastaan suunnatun operaation tuloksena ainakaan nouse.  Aikaisemmin on totuttu sanomaan,  että "kepu pettää aina". Nyt pettäjien joukkoon, itse asiassa sen johtotähdiksi, ovat nousseet Timo Soini ja hänen oppipoikansa Sampo Terho ja Jussi Niinistö ja Soinin muut myötäjuoksijat eduskunnassa ja hallituksessa.

12. Nähtäväksi jää, miten UV:lle ja toisaalta kantasuomalaiselle peruspuolueelle tulee käymään etenkin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Loikka puolueesta on perin hellpo tehdä ja pettää äänestäjät ja vaalilupaukset, kun loikkaan suorastaan yllytetään pääministerin ja valtiovarainministerin taholta ja kaikki käy tasavallan presidentin suojeluksessa. 

13. "Jos loikkaatte, saatte pitää kaikki ministerinsalkkunnen hallituksssa, vaikka paikkalukunne eduskunnassa edellyttäisi puolta pienempää ministeriryhmää. Vastineeksi vaadimme vain, että pidätte loppukauden eduskunnassa ja erityisesti torstaisin kyselytunneilla turpanne kiinni ja hyväksytty kaiken sen, mitä me keskustassa ja kokoomuksessa esittämme ja vaadimme. Tuliko selväksi"? Tällaista on suomalainen politiikanteko ns. huipulla.

14. Tähän tarjoukseen tarttui oitis 20 loikkaushaluista ja vaalipausten pettämis- ja vallanhaluista kansanedustajaa, sillä he tiesivät hyvin, ettei tämä tarjous toistu. Näin siitä huolimatta, että heiltä edellytetään jatkossa hallituksessa ja eduskunnassa erityistä nöyryyttä ja suurempien hallituspuolueiden maksimaalista kunnioitusta ja ettei eduskuntapaikan säilyttämisestä seuraavissa vaaleissa ole mitään takeita. 

15. Loikkareita huokuteltiin loikkaamaan ja hajottamaan perussuomalaisten eduskuntaryhmä heti Jyväskylän demokraattisen puoluekokouksen jälkeen. Kokouksen, jossa Jussi Halla-aholle puheenjohtajanvaalissa rökäletappion kärsinyt Sampo Terho vannoi Jussille yhteistyöhalua ja pysyvää kannatustaan. Kahden vuorokauden kuluttua kaikki oli kuitenkin toisin, houkutus ministeripaikan säilyttämiseksi kävi myös Sampolle liian suureksi. Houkuttelijoina ja kulisseissa suorastaan loikkaukseen yllyttäjinä toimivat pääministeri Juha Sipilä ja ministeri Petteri Orpo. Tämä kaikki tapahtui presidentti Sauli Niinistön hyväksyvän katseen alla ja suojeluksessa. 

16. Sauli Ninistö antoi Kultarannan teltassa vahvaa ja suoraa taustukea loikkareille. Hän näytti jopa nauttivan, kun hän ilmiselvästi vaikkakin nimiä mainitsematta suorastaan kiihotti ihmisten mielialoja Halla-ahoa ja puolueen uusia varapuheenjohtajia vastaan. Presidentti leimasi Halla-ahon ja Teuvo Hakkaraisen mistään piittamattomiksi lainrikkojiksi ja tuomion saaneiksi rikollisiksi, jotka eivät ikinä kadu tekojaan. Sauli Niinistöhän on muutenkin "kova poika" suojelemaan kaikenlaisia asioita ja tapahtumia: Kuninkuusraveja. Jukolan Viestiä,  Rymättylän silakkamarkkinota, Turun Kirjamessuja, Kaunoluistelun SM- ja EM-kisoja, maatalousnäyttelyjä jne. Kaiken tämän Niinistö tekee luonnollisesti  omaa suosiotaan ja uudelleen valintaansa tukeakseen. Niinistölle olisi ensiarvoisen ja "perin" tärkeää, että hänet valittaisiin tammikuun vaaleissa heti ensimmäisellä kierroksella. 

17. Eikö nyt joku esimerkiksi presidentin ns. lähipiiristä, tällä en tarkoita Jenniä tai Lennua, voisi huomauttaa Saulille, että tämä astui Kultarannan teltassa lausunnoillaan selkeästi   sellaiselle alueelle ja tontille, joka ei perustuslain mukaan kuulu presidentin reviirille tai toimivaltuuksien piirin.

18. Perusuomalainen puolue ei ole kuitenkaan hajonnut mihinkään, kuten Jussi Halla-aho on tänään puolueen jäsenille lähettämässään sp-viestissä todennut. Hänen mukaansa puolue ei ole hajonnut eikä hajoamassa tai muuttumassa miksikään. Ilmeistä on, että suurin osa perussuomalaisten piiri- ja paikallisjärjestöistä seisoo Jyväskylässä valitun puoluejohdon takana, samoin selkeä enemmistö kuntien valtuustoryhmistä.  Samanlaisi viestejä Halla-aho kertoi saaneensa myös puolueen  rivijäseniltä. Hyvinkään ja Riihimäen seudun valtuustoissa tilanne on kerrotun mukaan se, ettei loikkauksia ole juuri esiintynyt. Eräillä paikkakunnilla on päin vastoin kerrottu, että perussuomalaisiin on liittymässä uusia jäseniä.

19. UV-liikkeellä, jos tuollaista nimikettä loikkariryhmästä voidaan edes käyttää, tulee olemaan todella kova tehtävä puolueen perustamisessa ja kannatuksen hankinnassa. Jos loikkarit eivät saa riittävästi kannatusta, on liikkeen eväät pian syöty, ja heidän on vaikea uusia eduskuntapaikkaansa. Jotkut loikanneista tulevat ensi vuonna anomaan pääsyä takaisin perussuomalaisen puolueen helmoihin.

20. Uusi vaihtoehto ei näytä todellisuudessa olevan minkäänlainen uusi vaihtoehto millekään. Se on luvannut noudattaa vanhojen puolueen vanhaa hallitusohjelmaa prikulleen  nin kuin hallitusta muodostettaessa on sovittu.  UV:n ministerit ovat sitoutuneet kannattamaan mm. keskustan ajamaa maakuntauudistusta ja kokoomuksen sote-uudistuksessa vaatimaa valinnanvapautta sellaisenaan. Loikkauksella ei ole tuotu eikä ilmeisesti kyetä myöskään jatkossa tuomaan minkäänlaista lisäarvoa politiikkaan ja yhteisten asioiden hoitoon. Loikkaus on ikivanha lehmänkauppaan perustuva poliittinen temppu, jolla entiset valta-asemat halutaan säilyttää tai saada lisää valtaa. Politiikan sisällöstä uudet loikkarit tuntuvan viis veisaavan. He ovat pelinpolitiikan nappuloita, joita on houkuteltu ja yllytetty loikkaukseen entisten asemien säilyttämisen vedoten.

11 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

UV:n ryhmyreiden Simon Elo, siis tämä "Simon Kiivailija", on kailottanut jo 2-3 päivä, että UV odottaa uusien loikkareiden liittymistä ryhmään. Mutta sellaisia tapauksia ole esiintynyt. Simo lienee hieman pettynyt vetovoimaansa.

Veera Ruoho ja Arja Juvonen tosin erosivat "loikkausrytäkässä" persuryhmästä, mutta eivät ole pari yötä nukuttuaan halunneet liittyä UV.n ryhmään.

Myös Toimi Kankaanniemi on päättänyt pysyä persuryhmässä.

Tänään Miikka Nikko ilmoitti, ettei hänkään eroa perussuomalaisten ryh,ästä.

Simon Elo ja kummpanit näyttäv't lähteneen ikään kuin soitellen sotaan ja turhan suurin odotuksin.

Voisin veikata, että kohta ja viimeistään ensi vuonna osa nyt UV:hen loikanneista kansanedustajista haluaa suorittaa "paluuloikkauksen" takaisin persuryhmään.

Kamunen kirjoitti...

Onko tämä Simon Kiivailija sama Simon joka vietti pitkähkön aikaa USA:ssa presidentinvaalien seuraajana. Muistuu mieleen taannoinen ministeri Suvi-Anne Siimes jota jenkkihävittäjien kauppiaat pyörittelivät pitkin Kalifornian taivasta niin että kotiin palattuaan oli pää ihan sekaisin.

Anonyymi kirjoitti...

"Uvakkien" ryhmästä on näköjään osa sionisteja ja loput soinisteja.

Anonyymi kirjoitti...

Presidentti Sauli Niinistö venytti totisesti valtaoikeuksiensa rajoja puuttumalla yhden hallituspuolueen sisäisiin asioihin. Vanhemmissa suomalaisissa hänen menettelynsä toi mieleen kaikuja SMP:n ajoilta, kun presidentti Urho Kekkosen päätti että ko. puolue on hallituskelvoton.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä, taisipa Simon käydä Jenkkilässä seuraamassa ko. vaaleja. Olisiko ollut myös Trumpin rukousaamiaisella? Siellähän Timo Soini on laukannut jo monta kertaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tasavallan Presidentti menetti monta %-yksikköä (5-10?) kannatustaan puuttumalla tähän uuvattien aiheuttamaan härdeliin. Meidän perhe äänestää homo-Pekkaa Niinistön asemesta :)

Saulilta emämoka!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jep jep!

Humu-Pekkakin saattaisi olla tässä tilanteessa Saulia paree!

Anonyymi kirjoitti...

Ei Timo ole niiltä rukkousaamiasiltansa mittää muuta tainnu oppia kuin ihmisten, alamaisten ja äänestäjiensä entistä räikeämpää kusettamista.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä ole Timppaa näkynyt julkisuudessa näinä päivinä. Sitä en kyllä usko, että sitä hävettäisi. Hykertelee, että taas on hyvin pullat uunissa.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä poliisilla kauan nokka tuhissut, kun päätti, ettei natsitervehdysväitteistä aloiteta esitutkintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Poliisi perusteli sitä, ettei natsitervehdysväitettä tutkita sillä perusteella, ettei syytöksen kohteita olisi tunnistettavissa. Kuitenkin ainakin netissä on pyörinyt tästä natsitervehdykseksi väitetystä käsiäänestyksestä valokuva, missä osa ihmisistä on kyllä tunnistettavissa.

Lisäksi mahtaisikohan tämä poliisin linja siitä, ettei ketään ole tunnistettavissa, päteä siinä tapauksessa, että joku levittäisikin ikäviä valheita vaikkapa tästä Uudesta vaihtoehdosta, Keskustasta tai Kokoomuksesta. Jos esimerkiksi levitettäisiin juorua, että jostain näistä ryhmittymistä operoisi nimeltä mainitsematon pedofiilirinki, niin loppuisiko tutkinta näin pian ennen kuin on edes oikein alkanutkaan? Pahoin pelkään, että samat peruselut eivät pätisikään. Kyllähän jostain kertoo sekin, että Matti Vanhasesta kirjoitetusta Pääministerin morsian -kirjasta tuli varsin mitättömistä paljastuksista uuniperunoineen tuomio, vaikka epäilen ettei jonkun matti meikäläisen muistelmista tuomittaisi yhtä mitättömin perustein.