maanantai 29. elokuuta 2011

473. Daegun MM-kisat: "Tällä kertaa näin"

Kuuban Dayron Robles tarttui kahdella viimeisellä aidalla - kaksi kertaa - kisan johtoon siirtymässä olevan Kiinan Liu Xiangin käteen ja esti tämän voiton pika-aitojen finaalissa. Suomalaiset tv-selostajat: No troubles!

1. Ovatko suomalaiset tv-selostajat Daegun MM-kisoissa täysin sokeita vai täysin toopeja? He eli neljä tyyppiä selittävät kuin yhdestä suusta, että ei Roblesia voi syyttää mistään, sillä tällaista nyt vain voi aina sattua 110 m aitajuoksussa! Eivätkö he tosiaan monitoreistaan nähneet useita hidastuksia, joista selvästi näkyy, miten kuubalainen Dayron Robles tahallaan estää kaksi kertaa, toisen kerran jopa kädestä kiinni tarttumalla, tönimällä vieressään juosseen kiinalaisen Liu Xiangin voiton pika-aitojen finaalissa? Hämmästyttävää sinisilmäisyyttä, ei voi muuta sanoa.

2.Roblesin ja Liu Xiangin kädet osuivat yhteen kisan viimeisellä aidalla sillä seurauksella, että Robles pääsi nousemaan kisan voittoon ja kiinalainen jäi kolmanneksi.
- Kun lähestyin yhdeksättä aitaa, Robles veti minua kädestä. Se hidasti vauhtiani. Alkuun luulin voittavani tai olevani vähintään toinen, mutta Robles veti minua, Liu sanoi uutistoimisto AP:lle. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on uutistoimisto Reutersin mukaan jo hylännyt Roblesin, mutta hylkäyksen seuraukset ovat vielä auki. Eri versioiden mukaan USA:n Jason Richardson nousee mestariksi, tai sitten koko pika-aitojen finaali juostaan uudelleen. Kuuba on tiettävästi jo tehnyt valituksen Roblesin hylkäämiseksi.

3. Selostajamme hehkuttivat, radioselostajat tv-selostajia vielä ällöttävämmin, O-P- Karjalaisen suoritusta moukarinheiton finaalissa. Karjalainen jäi pistesijojen ja kolmen finaaliheiton ulkopuolelle tuloksellaan 76.60, joka jää uupumaan miehen ennätyksestä lähes seitsemän (7) metriä. Tästä huolimatta selostajamme olivat hyvin tyytyväisiä ja sanoivat, että Karjalaisen suoritus oli "ilman muuta plus-merkkinen". Peruste oli se, että tämä kausi on ollut O-p:lle "erittäin vaikea selkävamman vuoksi."

4. Tämän saman perusteen, siis milloin minkäkin vamman tai vaivan taika kivun, O-P. Karjalainen, Löys...siis Töysän Veto, on esittänyt jo monen monituisena vuonna ja useissa arvokisoissa tai niiden alla. Pitäisikö O-P:n siis siirtyä pikkuhiljaa vammaisten kisoihin? Todettakoon, että miesten 400 metrin juoksija Oskar Pistorius, joka juoksi Daegun MM-kisoissa välierissä, on aiemmin voittanut vammaisten MM-kisoista neljä kultamitalia, kunnes päätti siirtyä tekojaloillaan terveiden kisaajien puolelle ja menestys on ollut oikein hyvä.

5. TV-kuvien perusteella O-P-Karjalainen oli moukarimiehistä selvästi riskein, siis pulskin. Mitalimiehet ja varsinkin voiton vienyt Japani Koji Murofushi ja pronssia ottanut Kroatian Primoz Kosmos olivat todellisia atleetteja, joiden kropassa ei näkynyt minkään verran löysää lihaa. Ilmankos heidän samoin kuin hopealle sijoittuneen Unkarin Kristian Parsin pyörähdykset olivatkin paljon tulisempia kuin Suomen Oopeen. Mitalimiehiin verrattuna verrattuna O-P:n pyörähdykset moukarihäkissä olivat kuin hidastetusta filmistä.

6. O-P. Karjalainen on ollut jo yli kymmenen vuotta kokopäivätoiminen moukarinheittäjä. Tästä huolimatta hänen tuloskehityksenä on mennyt ainakin 5-6 viimeiset vuodet alaspäin kuin lehmän häntä. Ennätyksensä 83.40 hän viskasi jo vuonna 2004, mutta vuonna 2010 hän ei saanut rikki edes 77 metriä ja sama näyttää olevan saldo myös tänä vuonna. Karjalainen on osallistunut muistaakseni kaikkiaan 13 kertaa arvokisoihin (olympiakisat, MM-kisat ja EM-kisat) ja vain kerran hän on saavuttanut mitalin. Tämä ihme tapahtui Göteborgin EM-kisoissa v. 2006, jolloin Karjalainen sijoittui hopealle hieman yli 80 metrin kiskaisullaan.

7. Ilmeisesti moukarinheitto on vielä O-P:n tasolla taloudellisesti niin menestyksellistä puuhaa, että sitä kannattaa harjoittaa aina vaan kokopäivätoimisesti. Toki O-P. on myös opiskelija, mutta nyt 31-vuotiaan O-P:n opinnot eivät näytä edenneen kovin rivakkaa tahtia. Hän opiskelee edelleen "valtiotieteitä", eräiden lähteiden mukaan kyse olisi kuitenkin valtio-opista. Mahdollinen keskustan kansanedustajaehdokas siis?

8. O-P:n Karjalaisen kommentti oli kisan jälkeen hänelle tyypillinen: "Tällä kertaa näin". Mitä O-P:n kannattaisi tehdä, jottei aina kävisi "näin" eli perin heikosti - ellei sitten mies jo ripusta moukaria lopullisesti naulaan? Minusta hänen pitäisi pudottaa painoaan 10-15 kiloa, lopettaa ainainen ruikuttaminen ja vammoista valittaminen, hoitaa selkänsä ja muut paikkansa kuntoon ja kehittää heittotekniikkaa ja -nopeuttaan. Niin, ja saattaa ne valtiotieteiden opintonsa vihdoin ja viimein päätökseen.

9. No, toisaalta O-P. on tähän mennessä Daegun MM-kisoissa selvästi parhaiten menestynyt suomalainen urheilija. Kaikki muut ovat jääneet alkueriin (Sandra Eriksson ja Jukka Keskisalo) tai karsintaan (Jere Bergius). Bergius jäi seiväshypyssä tulokselleen 535 kesän parhaastaan 25 senttiä, vaikka hänen valmentajansa Koivunen selitti ennen karsintaa, että Jere on ennätyskunnossa.

10. Huomenna on siten korkeushyppääjä Osku Torron vuoro, hänelläkin on, kuten myös Karjalaisella ja Bergiuksella, kisoissa mukana oma valmentaja. Sandra Eriksson jäin estejuoksun alkuerissä lähes puoli minuuttia kesän parhaasta ajastaan ja Keskisalokin reilut 5 sekuntia. Keskisalon kommentti oli paljon puhuva: Tämäkin kausi meni taas hukkaan"! Bergiuksen kommentti: "Kyllähän tämmöinen syö miestä."

11. Jääkö O-P:n Karjalaisen yhdeksäs sija Suomen parhaaksi sijoitukseksi Daegun MM-kisoissa? - O-P- Karjalainen voitti tänään kahdella sentillä Tadzikistanin Dilshod Nazarovin. Tämä Nazarov on muuten myös maansa yleisurheiluliiton presidentti eli puheenjohtaja. Tulee maalle halvaksi, kun kisaurheilijat ovat samalla maansa liiton pomoja, matkakustannuksista ainakin säästetään. Kannattaisiko tätä systeemiä kokeilla myös Suomessa?

12. Aivan äsken tullut tieto kertoo :MM-kisojen 110 metrin aitajuoksussa Kuuban Dyron Roblesin juoksu on hylätty - juuri kiinnitarttumisen vuoksi - ja näyttää siltä, että finaali uusitaan, siis ilman Roblesia. Viimeisin tieto: Uusintaa ei tulee, vaan voittajaksi julistetaan USA:n Jason Richardson ja Kiinan Liu saa hopeaa. Kuuban Robles on siis hylätty.

12. Ehkä suomalaisten selostajien kannattaisi opiskella hieman kilpaurheilun sääntöjä ja hankkia itselleen kunnon silmälasit, niiden sinivalkoisten ohella. Edes Antero Mertaranta ei nähnyt Roblesin epäurheilijamaisessa juoksussa mitään vilppiä! Perin outoa!

10 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ammattinyrkkeilijä Robert Heleniuksen saksalainen valmentaja Ulli Wegner haluaa tehdä suojatistaan urheilullisemman.

- Seuraavat kuusi viikkoa on fyysistä harjoittelua. Robertista on tultava urheilullisempi. Olen saanut aikaisemminkin sellaiset nyrkkeilijät, jotka eivät olleet urheilullisia, näyttämään erilaisilta, Wegner sanoi.

- Tarkoitus on saada kroppaani enemmän v-muotoa, Helenius selvensi.

Tätä samaa metodia voisi suositella myös O-P. Karjalaisen valmentaja Rinta-aholle. Löysät pois!

Anonyymi kirjoitti...

Helenius ei sentään vielä toistaiseksi ole joutunut toteamaan medialle, että "tällä kertaa näin". V-muotoa tai ei, pääasia että tulosta syntyy ja ukkoa kaatuu. Saksalaismanagerin mielessä saattavat siintää tuhdit mainossopimukset, mutta se on toinen juttu, kuten olisi Heleniuksen kansanedustajaehdokkuuskin (RKP, kenties). Aika ja urheilullinen ulkonäkö näyttää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä, ukkoa kaatuu, mutta millaisia "ukkoja"?
Heleniuksen tyrmäämät äijät ovat kaikki entisiä maailmanmestareita.

Kyse ei liene aivan kehäraakeista, mutta ei kyllä paljon muustakaan. Kaikki kolme Heleniuksen tyrmäämää ovat selvästi uransa ehtoopuolella olevia veteraaneja, jotka ovat saaneet sakemanneilta tilaisuuden ansaita hieman kaljarahoja - jos suostuvat ottamaan kuonoon "uudelta tähdeltä".

Heleniuksella on vielä todella pitkä matka edessään, jos hän aikoo joskus MM-otteluun Vladimir Klitskon kanssa.

Heleniuksen nykytaidoilla ja kunnolla Klitshko tekisi kyllä parissa eka-erässä selvää, lue rumaa, jälkeä Heleniuksesta.

Toissa päivän ottelussaan Helenius oli muuten pistetuomareiden papereissa ennen tyrmäystä tasoissa tai jopa hieman perässä venäläistä vastustajaansa!

Heleniuksen lähiottelutaito on melko heppoista tasoa ajatelleen maailman huippua.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Muuten, sain sähköpostiini juuri äsken seuraavan sisältöisen Anneli J:n joukkoviestin:

Julkaisuvapaa heti

En pyri presidenttiehdokkaaksi

Perusteellisen harkinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että en pyri keskustan presidenttiehdokkaaksi. Olen pohtinut ehdokkuutta kaikella vakavuudella.

Harkinnan aikana oma kantani ei ole muuttunut.

Olen alusta lähtien suhtautunut ehdokkuuteen varauksellisesti. Kielteinen kantani on ollut pitkään myös keskustan johdon tiedossa. Puheenjohtaja Mari Kiviniemelle kerroin kantani 3. elokuuta, kun hän vieraili Lapualla.

En ole aiemmin kertonut kantaani julkisuuteen, koska monet arvostamani kansalaiset ovat vedonneet, että vielä harkitsisin asiaa. Olen kiitollinen tuesta ja yhteydenotoista.

Jos ryhtyy ehdolle vaativaan vaaliin, pitäisi olla oma palava innostus eli pyrkyä presidentiksi. Sellaista en ole onnistunut itsestäni löytämään. Ratkaisuuni on vaikuttanut myös se, että lähipiirini suhtautuu ehdokkuuteen kielteisesti.

Päätös oli lopulta vaikea. Olen kokenut suurena tunnustuksena omalle työlleni sen, että valtava joukko ihmisiä on halunnut minut presidenttiehdokkaaksi. Erityisesti minua on lämmittänyt nuorten laaja tuki.

Toivon, että minua ehdokkaaksi halunneet ymmärtävät ratkaisuni ja pitävät edelleen yhteyttä tärkeiksi kokemissaan asioissa.

Haluan keskittyä täysipainoisesti työhöni Euroopan parlamentissa. Oman ryhmäni varapuheenjohtajana ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä teen parhaani, jotta suomalaisille tärkeät asiat ja näkökulmat tulevat esiin europarlamentin päätöksenteossa.

Brysselissä 29.8.2011

Anonyymi kirjoitti...

Jäätteenmäki ja Klitsko eivät ehkä sovi samaan nettikommenttiin, joten mennään Klitskolla: en näkisi mitään syytä, miksei Helenius juuri tätä totuttua polkua (hyvin suunniteltu ura, jossa napsitaan ehtoopuolen edeltäjät ensin kanveesiin, näinhän ammattilaispörssi aina on toiminut)pitkin pääsisi Klitskon ykköshaastajaksi. Tie on ainakin tähän mennessä ollut hyvin pedattu. Ja oikeasti, haluaisin nähdä, miten Helenius-Klitsko-matsissa kävisi, ja toivon mukaan tämä toiveeni joskus toteutuukin.

Poikavuosilta jäi nimittäin trauma: luin, että Muhammad Alin ja Teofilo Stevensonin matsia alettiin aikoinaan puuhata, mutta Stevenson ei ollut asiasta (= dollareista) lainkaan kiinnostunut, ja homma raukesi. Olisin antanut oikean käteni paholaiselle, jos se olisi auttanut (oikea käteni siinä iässä olikin kyllä paholaisen palveluksessa, mutta se on toinen tarina) järjestämään tämän ottelun.

Anonyymi kirjoitti...

Ali olisi vienyt Stevensonia kuin vierasta sikaa jos ottelu olisi toteutunut. Ero ammattilaisen ja amatöörin välillä on kuitenkin huikea. Stevensonin olisi pitänyt otella 12 eräisiä ammattilaisotteluita ensin vähintään tusinan verran ennenkuin olisi ollut valmis kohtaamaan Alin.

Toki jos olisi oteltu 3 eräinen amatööriottelu niin Stevensonilla olisi ollut teoriassa jonkinmoiset saumat pistevoittoon.

Mutta tähän Helenius juttuun sen verran että mahtaa nyt valkovenäläistä potuttaa kun valitsi Heleniuksen vastustajakseen. Olisi vaan ottanut nokkiinsa Klitskolta ja kuitannut isot rahat. Nyt taisi jäädä sekä rahat että mestaruushaaveet sikseen..

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Klithsko ei enää entisiä valkovenäläisen kaltaisia veteraanimestareita vastustajikseen noteeraa.

Heleniuksen saksalaistalli ajattelee, samoin kuin minä, yksinomaan Heleniuksen terveyttä, kun eivät vielä haaveile MM-ottelusta Klitshkoa vastaan.

Heleniuksen viime sunnuntain ottelu Saksassa oli vain yksi täyteottelu. Illan pääottelussa, joka koski myös raskaansarjan jotakin mestaruusmatsia (näitä erilaisia titteleitä on nykyisin hirmuinen määrä), oli paikalla olleiden mukaan kyse paljon tasokkaammasta ottelusta ja otteista, mitä Helenius kehässä esitti.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Osku Torrolle kävi korkeushypyn karsinnassa tänään kuten jo osattiin ennen kisoihin lähtöä ja joukkueen nimeämistä jo Oskun polvivamman perusteella ounastellakin: hän jäi hirmuisen kauas karsintarajasta 231 hypäten vain 216 cm.

Näin Torro kisan jälkeen:

- Jalkani tuntuivat hyviltä ennen karsinnan alkamista. Mutta tulin 216:ssa pari kertaa niin huonosti siihen rimalle, että pirun polveni lakkasi pelaamasta. Ei siitä polvestani ollut enää hyppäämiseen. Jos tekniikkani olisi onnistunut, niin polvi olisi kestänyt, Torro mietti.
- Tekniikkaongelmani vaikutti myös juoksuun. Polveen tuli vääntöä eikä sitä yksijalkaisena pysty oikein juoksemaankaan. Polvestani tuli kuin löysä tussi, eihän sellaisella tee yhtikäs mitään, Torro tuskaili.
---
Tämä on Suomen joukkueen ja valitsijoiden, erityisesti huippu-urheiluvalmentaja Jarmo Mäkelän - komealta kalskahtava titteli - näkemys:

Kisoihin pitää valita myös loukkaantuneita ja vammautuneita urheilijoita, jotta valmentajien ja johtajien suuri lukumäärä ei herättäisi niin peijakkaan suurta ihmettelyä. Ei lainkaan väliä sillä, onko kisoihin valituilla minkäänlaisia menestymisen mahdollisuuksia tai pystyvätkö kaikki valitut edes vammojensa takia kunnolla kilpailemaan.

Osku Torron palven kuntoa oli määrä ennen kisoihin lähtöä testata. Näin kuulemma tehtiin, mutta tästä lienee vain Torron valmentajan JUha Isolehdon sana. Jollei Torro olisi lähtenyt kisoihin, ei sinne olisi tietenkään lähtenyt myöskään Isolehto. Siispä valmentaja ja kilpailija vakuuttivat, että kyllä polvi kestää!

Anonyymi kirjoitti...

Vielä tänäänkään eivät YLE:n sokeat tai toopet selostajat olleet tajunneet että Robles TARTTUI Liitä ranteesta. Puhuivat ikäänkuinn olisi ollut tahaton estäminen. Ike Kanerva, joka oli tuomaristossa päättämässä Roblesin hylkäämisestä sanoi, että Robles selvästi tarttui kädestä ja että hylkääminen oli oikea vaihtoehto. Joskus muuten F1:n selostajilta, jotka paikan päällä, menee minuutin pari kauemmin kuin katsojilla tajuta esim. ulosajo tai keskeytys. Ei pitäisi koko ajan pakolla keksiä jotain sanottavaa. Luuylevat ilmeisesti vieläkin selostavansa radiossa.

Anonyymi kirjoitti...

Minä aloin heti odottaa diskvalifiointia, mutta rupesin sitten epäilemään itseäni, kun selostajat vakuuttivat yhdestä suusta, että tämä on normaalia aitajuoksua.

Olipa jälleen kerran hauska nähdä, kuinka vilpillisen urheilijan omatunto alkoi kolkuttaa välittömästi juoksun jälkeen. Kuubalainen ei juhlinut voittoaan yhtään, vaan oli vain kovin mietteliään oloinen.