sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

612. Juhannuksen juhlinta oli rauhallista - tai sitten ei

Suurten juhlapyhien kuten joulun, pääsiäisen ja juhannuksen vieton uutisointi mediassa noudattaa joka kerta samaa totuttua kaavaa. Aatonaattona ja aattona kaikki lehdet ja muut kanavat julistavat kuin yhdestä suusta, että joulun/pääsiäisen/juhannuksen vietto on alkanut "koko maassa varsin rauhallisesti".  Kun uutistenlukija Matti Rönkä vakuuttaa näin telkkarissa rauhallisella äänellään, niin uskottava kai sitä sitten on. Menoliikenne ajoittuu usealle päivälle ja soljuu pääteillä kuin unelma, ainakin jos on uskominen Liikkuvan poliisin lausuntoja.

Mitään ruuhkia ei ilmennyt ja "poliisin tietoon ei ole tullut" rikoksista tai liikenne- ai muitakaan onnettomuuksia. Radio- ja tv- kanavat seuraavat joka ikinen juhlapyhän aattona meri- ja sisävesiliikennettä eli veneilijöitä ja muita vesillä liikkujia herkeämättä ja kaikki tuntuu olevan aina hyvin - aluksi. Hukkuneista ei ole aattona puolenpäivään mennessä saatu minkäänlaisia havaintoja.

Aaton iltauutisissa raportoidaan jo parista hukkumistapauksesta ja jokunen vakavampi kolari, joissa ei kuitenkaan ole menetetty ihmishenkiä. Pari metsäpalon alkuakin on ollut, mutta ne on saatu hyvissä ajoin sammutetuksi. Liikenteessä joku ikämies on ajanut mopedilla ojaan - tätä luokkaa ovat aaton aamupäivän uutistiedot.

Mutta sitten varsinaisena  juhlapäivänä eli esimerkiksi juhannuspäivänä alkaa tulla jo hälyttäviä onnettomuus- ja rikosuutisia. Hukkuneita saadaan lisää ja kuolonkolareistakin raportoidaan. Toisena joulu- tai pääsiäispäivänä taikka juhannuspäivää seuraavana pyhäpäivänä sitten paljastuukin kaamea todellisuus. Tappeluja, pahoinpitelyjä, puukotuksia, ampumistapauksia, tulipaloja, ratti- ja ruorijuoppoja jne. ympäri maata reippaasti yli normaalin viikonlopun lukujen.

Tänään sunnuntaina  kello 14 esimerkiksi Helsingin Sanomat otsikoi, että "torstaipäivän ja sunnuntain välillä paljastuneissa turmissa on kuollut ainakin 15 ihmistä". Mutta pari kolme tunti myöhemmin Ilta-Sanomat pani paremmaksi ja kertoi, että juhannusuhreja on jo ainakin 18. Liikenteessä on kuollut ainakin kuusi ihmistä. Yksi juhannuksen pahimmista turmista sattui juhannuspäivänä Pirkanmaalla Parkanossa, jossa kaksi nuorta kuoli mopoauton ja ambulanssin kolarissa. Kuolonkolareita on sattunut myös Juankoskella ja Ulvilassa. Torstaina mies kuoli törmättyään autollaan puuhun Hangossa Uudellamaalla.

Tulipaloissa on tiettävästi kuollut kaksi ihmistä. Tänä aamuna nuorehko nainen kuoli asuntopalossa Helsingissä. Eilen mies kuoli tulipalossa Parkanossa.

Vesillä on kuollut ainakin kahdeksan. Eilen illalla saunasta uimaan lähtenyt mies hukkui Sallassa Lapissa; tässä tapauksessa hukkuneen aviopuoliso alkoi kaivata miestään vasta tänä aamuna, hukkunut mies löytyi mökkirannasta.  Hukkumistapauksia on ollut myös esimerkiksi Äänekoskella, Paraisilla ja Saarijärvellä. Rautalammilla iäkäs mies löytyi juhannusaattona kuolleena rantavedestä. Janakkalalainen mies hukkui juhannuspäivänä Vanajaveteen Hämeenlinnassa. Keski-ikäinen mies hukkui Kokkolan Kälviällä. Poliisin mukaan mies oli uimassa Passojan kylässä sijaitsevalla kalliolouhoksella, kun hän vajosi pinnan alle. Pelastuslaitoksen sukeltaja löysi miehen kahdeksan metrin syvyydestä.

HS ennakoi, että hukkumistapauksia voi olla enemmänkin. Viime juhannuksena hukkui vain kaksi ihmistä, mutta tänä juhannuksena pannaan sitten reippaasti "paremmaksi. Merillä oli juhannuksena vilskettä. Erityisesti vilkasta oli juhannusaattona ja juhannuspäivän vastaisena yönä. Juhannuspäivänä sade rauhoitti tilannetta. Suomenlahdella tavattiin 15 ruorijuoppoa. Suomenlahden ja Länsi-Suomen merivartiostoilla oli yhteensä 76 meripelastus- ja avustustehtävää. Meripelastustehtävistä puolet liittyi teknisiin vikoihin, jotka olisi voitu välttää huolellisella ylläpidolla ja kulutusvaraosien mukana pitämisellä.

Liikenteessä tavattiin kosolti rattijuoppoja. Ilta-Sanomien otsikon mukaan  juhannuksen aikaan olisi jäänyt kiinni peräti 500 ratti- ja ruorijuoppoa - todella "rauhallista" juhannuksen viettoa siis!  Suomen  suveen ja erityisesti juhannuksen viettoon kuuluu myös puukon heiluminen suviyössä. Esimerkiksi Kemissä mies löi yllättäen vastaantullutta naista kello 04.30 sunnuntaiaamuna puukolla, uhri ei kuitenkaan kuollut. Myös ampuma-aseisiin on turvauduttu. Esimerkiksi Perttelissä riita oluesta johti miehen ampumiseen. Kuopiossa kolme autoseuruetta - yhteensä parikymmentä henkilöä - ammuskeli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä toisiaan vilkkaalla katuosuudella ravintolaillan päätteeksi.

Uutena ilmiönä kerrotaan, miten turvakodit ovat täyttyneet tänä juhannuksena. Tilanne on muuttunut viime vuosiin verrattuna, sillä aiemmin juuri juhlapyhinä on turvakodeissa ollut hiljaisempaa ja pyhien jälkeen on ollut enemmän asiakkaita. Ilmeisesti viime aikaiset perheissä tapahtuneet surmateon - viimeksi Pomarkussa - ja muut väkivallanteot ovat osaltaan havahduttaneet sekä sosiaaliviranomaisia että asiakkaita itse. Väkivaltaan ja sen uhkaan suhtaudutaan nyt aiempaa vakavammin. Tilastojen perusteella nuoria naisia ja pienten lasten äitejä on asiakkaina huomattavasti enemmän kuin 5-10 vuotta sitten. Aiemmin turvakotiin hakeutuneet naiset olivat iältään vanhempia.

Monista muista juhannuksenajan onnettomuuksista ja rikoksista saamme lukea vasta huomenna tai ylihuomenna kunnes paikallislehdet taas ilmestyvät.  Tappeluista, puukotuksista, ammuskeluista ja hukkumisista ei  aina ymmärrettävistä syistä raportoida pääkaupunkiseudun lehdistölle. Nyt jo voi melko huoleta ennustaa, että tämän juhannuksen onnettomuuksissa kuolonuhrien luku nousee 20:een ja ylikin.

Miksi media sitten vuodesta ja juhlapyhästä toiseen kiirehtii raportoimaan ja kertomaan aattona Matti Röngän levollisella äänellä, että juhannus tai jonkin muun suuren juhlapyhän vietto on alkanut rauhallisesti koko maassa, kun vielä ei lainkaan tiedetä, mitä kaikkea Suomen saloilla, kylissä, pikkukaupungeissa ym. paikoissa sattuu ja tapahtuu? Ehkä toimittajilla on niin kova kiire juhlapyhien viettoon, että he kirjoittavat nämä joulu-ja juhannusrauhaa julistavat uutisensa jo etukäteen voidakseen karistaa toimitusten pölyt jaloistaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Kaikkea voi kuitenkin sattua. Turussa hirvi juoksi  tänään kiitoradalla nousuun valmiina olleen lentokoneen eteen. Piippolassa karhu ei sen sijaan rynnännyt nelostiellä suin päin paluuliikenteen sekaan, vaan odotteli kiltisti tien laidassa omaa tienylitysvuoroaan.

Ihmiset ja erityisesti autoilijat tuntuvat toisinaan kiirehtivän ja törmäilevät liikenteessä pahemmin kuin karhut konsanaan. Tänään paluuliikenne kaatosateessa on kuulemma ruuhkautunut pahoin eli moneksi tunniksi joillakin vilkkaasti liikennöidyillä tieosuuksilla. Ymmärtäähän sen - tai sitten ei - miten moni autoilijaparka painaa niska limassa kaasua, kun vettä sataa kaatamalla, eukko nalkuttaa vireessä ja lapset riitelevät takapenkillä ja isukilla on kova kiire päästä kello kolmeksi iltapäivällä stadiin telkkarin ääreen, seuraamaan, millaisen startin Kimi Räikkönen onnistuu saamaan Valencian katuradalla ajettavassa Formula 1 -kisassa. Jouduin itse tänään todistamaan paria vaarallista keltaista sulkuviivaa ylittäen tapahtunutta läheltä piti -ohitusta vastaan tulevasta liikenteestä piittaamatta. Toivottavasti näiden autojen matkustajat pääsivät hengissä perillä.5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan hyvä analyysi.
Juhlapäivät ovat suomalaisille perinteistä juhlaa - tappeluita, puukottamisia, vaimonhakkaamisia, hankeenpaleltumisia sekä hukkumisia ynnä muuta hurjastelua. Riippuen tietysti vuodenajasta.
Onneksi en omista kesämökkiä enkä venettä. Se on homojen hommaa!

Anonyymi kirjoitti...

en kuuntele juurikaan uutisia juhlapyhinä kun ne ovat luokkaa: "menoliikenne vilkastunut, paluuliikenne hiljentynyt, ei juurikaan kolareita juhannuksen aikaan (eräs naisuutistenlukija,vaikka varmasti satoja kolareita kaiken järjen mukaan)". Siis päivänselvyyksiä kuten uutinen, että poliisi on aloittanut perhesurman tutkinnan (ei kai tuo ole mikään uutinen, olisko pitänyt jättää aloittamatta). Samoin nämä se ja se jäi milloin auton/junan alle. Miksi aina "jäi alle". Miksi ei auto/juna törmäsi.
Joskus on tullut mieleen,vaikka vakava asia, että ottakaa se mummu, joka on jäänyt raitiovaunun alle jo sieltä pois, ettei tarvitse päiväkausia siellä ajella. No tämä on vähän lapsellista ja saivartelua, mutta niin ovat uutisetkin. Suomen kielen taito näyttää jatkuvasti heikkenevän. Varsinkin naiset kirjoittavat "hassuja" uutisia autoihin liittyvistä asioista. Sitten ovat otsikot lööpeissä: kaikki romahtaa, ovat rajuja, kuumia yms. No sainhan tämänkin vuodattaa näin jälkijuhannuksen tunnelmissa.

Anonyymi kirjoitti...

olen aina pelännyt juhannusta kun useimmat hukkuvat sepalus auki ja pitäähän se sepaluskin joskus avata. siksi vietin tämän juhan nuksen nudistileirillä, mutta selvinpäin en pystynyt olemaan ja olihan se kiva kun kaikki herkutkin näki kahtena!

Anonyymi kirjoitti...

Perheväkivaltauutisiin alkoikin jo vähän leipääntyä.

Jos isien ja äitien suorittamat lapsimurhat laskisi Suomessa muutamalta vuodelta yhteen, saattaisi päästä breivikiläisiin lukuihin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Viinahan se on kaiken pahan alku ja juuri, myös rankkoihin juhannuksen jälkeisiin paluuruuhkiin kaiketi.

Pitäisikö viinanjuonti sitten kieltää lailla? Näin on tehty Iranissa. kuten seuraava uutispätkä tänään kertoo:

- Iranissa on tuomittu kaksi ihmistä kuolemaan alkoholin nauttimisesta. Korkein oikeus on median mukaan vahvistanut tuomiot. Samat henkilöt olivat jääneet jo kahdesti aiemmin kiinni juomisesta, ja tuolloin heitä rangaistiin 80 raipaniskulla.

Tuomiot ovat Iranissa noudatetun sharia-lain tulkinnan mukaisia. Kuolemantuomio tosin voidaan muuttaa ruoskinnaksi, jos syyllinen katuu. Edellisen kerran Iranissa langetettiin kuolemantuomio toistuvasta juomisesta vuonna 2007, mutta tuomiota lievennettiin, kun syytetty katui julkisesti.