sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

282. Kepu pettää aina; puolueen pöytä jäi puhdistamatta lupauksista huolimatta

Tässäkin ollaan vaarallisilla vesillä...

Kepu-keskustan puoluekokous valitsi eilen Lahdessa uuden puheenjohtajan ja uuden puoluesihteerin. Mutta yksi ja samalla tärkein asia näyttää unohtuneen kokouksessa kokonaan.

Puheenjohtajakampanjan aikana ehdokkaista ainakin Mari Kiviniemi, Mauri Pekkarinen ja Timo Kaunisto sanoivat ja vaativan useaan otteeseen, että keskustan "pöytä" on puhdistettava ja puhdistaminen on tehtävä nimenomaan nykyisen johdon (siis Matti Vanhasen ja Jarmo Korhosen) toimesta. Tätä samaa "pöytä on puhdistettava" -virttä veisasivat hartaasti myös useimmat keskustalaiset piiritason vaikuttajat.

Pöydän puhdistamisella tarkoitettiin tietenkin kepun valtavia vaalirahoitus- yms. sotkuja, joihin puoluetoimisto Jarmo Korhosen johdolla katsottiin syypääksi; Korhosen nimeä ei tosin uskallettu ääneen lausua. Pöydän puhdistamiseksi olisi tullut tehdä puolueen sisäinen selvitys ulkopuolisten "uskottujen miesten" valvonnassa.

Mauri Pekkarinen asetti nimenomaan monessa eri tilaisuudessa ehdoksi että kepun pöytä on pudistettava ennen kuin uusi johto astuu remmiin. Samaa virttä Pekkarisen kanssa veisasi hartaasti Mari Kiviniemi.

Näin Mauri Pekkarinen mm. Seutumajakka-lehdessä toukokuussa:

- Pöytä on pudistettava. Se on selvä asia. Keskustassa tarvitaan uutta alkua ja se tapahtuu avoimuuden kautta. Puolueella on ollut, jos mitä kahnausta aina vaalirahoituskohusta alkaen. Nämä kaikki on saatava pois pöydältä ennen kuin uusi johto astuu remmiin. Yhteistä Suomea ei rakenneta, ellei peli ole avointa."

Pöydän puhdistamista kepun tuolloisen johdon toimesta Pekkarinen ja Kivinimi vaativat vielä viikko ennen Lahden puoluekokousta näkemässäni tv-ohjelmassa.

Mutta puhdistuiko keskustan pöytä vaalirahoitussotkuista ja muista sotkuista ennen Lahden puoluekokousta? Eipä tietenkään. Mitään puhdistusta ei tehty, ei edes aloitettu tehdä. On vaan puhuttu pöydän puhdistamisen retoriikkaa. Siinä kaikki. Uskotellaan, että kun paasataan puhdistamisesta, pöytä ikään kuin puhdistuisi itsestään.

Tilanne on kuitenkin yhtä sekava kuin ennenkin. Oikeastaan vielä sekavampi. Jopa Turkin televisiossa näytettiin kuvia, miten kepun järjestöpäällikkö Aki Haaro pakenee toimittajia välttyäkseen vastaamasta kysymyksiin.

Kepun puoluekokouksessa perjantaina näkyi tv:ssä kolossimaisen - mies on lihonut ainakin 20 kg sitten viime kesästä - Jarmo Korhonen kailottamassa pehmoisia tähän tyyliin:

- Keskusta nojaa toiminta aina lakiin; keskusta on laillinen, rehellinen ja oikeudenmukainen puolue; virheitä on tehty, mutta ne on havaittu, niistä on opittu ja virheet on korjattu; pöytä on nyt puhdas.

Voi pyhä Sylvi! Vai on virheet korjattu! Tätäkö sanomaa kepun puolueväki tulisi uskomaan? Uskoivatko kepulaiset, että "pöytä on nyt puhdas"? Eivät tietenkään uskoneet, mikä nähtiin siitä, että Jarmo Korhonen hävisi yli 1 000 äänen erolla puoluesihteerikisan Timo Laaniselle.

Mutta Lahdessa ei enää puhuttu - ainakaan kepun johtoihmisten toimesta - mitään; kenttäväen puheenvuorojahan ei tv:ssä edes näytetä.

Kun johtoporukka oli sitten valittu ja Kiviniemeä ja Laanista haastateltiin tv:ssä, totesivat molemmat ainakin minulle täydellisenä yllätyksenä, että keskustan pöytä onkin nyt puhdas kaikista sotkuista. Laaninen täydensi Kiviniemeä toteamalla, että pöytä on nyt puhdistettu poliittisesti. Laaninen puhui myös sovittelevaan sävyyn Korhosesta ja hänen apureistaan puoluetoimistossa. Ilmeisesti potkuja ei ole odotettavissa. Samat haarot ja kontiolat tulevat jatkamaan hommiaan kuten ennekin.

Itse en ole ainakaan voinut todeta minkäänlaista pöydän puhistusta entisen johdon toimesta, kuten Mari Kiviniemi nimenomaan vaati vielä viikko pari ennen Lahden kokousta. Pöydän puhdistuspuheet olivatkin siis näemmä pelkkää retoriikkaa. Kivinimihän on vanha puoluekonkari, toiminut mm. puolueen varapuheenjohtajana.

Keskusta ei edes aio myöskään Kivinimen ja Laanisen johdolla ryhtyä mihinkään sisäisiin puhdistuksiin eli selvittämään niitä asioita ja syistä, joista sotkut saivat alkunsa.

Timo Laaniselle riitti tokaisu, jolla hän itse asiassa voitti puoluesihteerikisan, että kepun puoluetoimiston toimita näyttää ulospäin siltä, että sitä johtavat "puolirikolliset." Mutta eihän pöytä tällä suinkaan ole puhdistettu. Ei pöytä eli sillä lojuvat ja sinne kasatut sotkut häviä minnekään sillä, että noiden "puolirikollisten" pomo saa lähteä pöydästä.

Kiviniemi ja Laaninen siis pettivät porukan ja kaikki ulkopuoliset lupaamalla ja vaatimalla pöydän puhdistamista, jota ei ollut tarkoituskaan suorittaa. Sotkut on vain tarkoitus lakaista maton alle ja odottelemaan sydän syrjällään, löytäisikö joku ulkopuolinen - poliisi - näitä sotkuja.

Todella masentava alku uudelta johtokaksikolta! Kepussa mikään ei tunnu asiallisesti muuttuvan.

Luin reissusta palattuani mielenkiinnolla keskustan entisen, 1990-luvulla kolme vuotta puoluesihteerinä ja sen jälkeen puolueen eduskuntaryhmän pääsihteerinä toimineen Pekka Perttulan haastattelun Helsingin Sanomissa 6.6.-10.

Perttula kertoo ottaneensa syksyllä 2006 keskustan työvaliokunnassa esille epäilyksensä siitä, että puoluetoimisto ohjasi tukea haluamilleen ehdokkaille ja repi samalla puoluetta rikki. Työvaliokunnan kokouksessa oli Perttulan mukaan läsnä koko puolueen johto puheenjohtaja Matti Vanhasta myöten; Mari Kiviniemi toimi tuolloin puolueen varapuheenjohtajana.

Perttula kertoo, että hän ei tiennyt, mitä ehdokasasettelussa oikein tapahtui, mutta että kokeena puoluejyränä hän pystyi päättelemän, että "jostain rahaa tietyille ehdokkaille tulee." Myös muutamat vaali-ilmoitukset pistivät silmään. Perttulan mukaan niissä lietsottiin riitaa puolueen sisällä. "Varoitin, että tämäntyyppinen toiminta ei käy," toteaa Perttula HS:n haastattelussa.

Perttulan varoituksiin ei reagoitu mitenkään. "Täydellinen hiljaisuus," Perttula muistaa.

Kun Kehittyvien Maakuntien Suomen vaalirahoituskuvioista paljastui aina vain uutta ja ihmeellistä tietoa keväällä 2009, Perttula kertoo suositelleensa useille keskustavaikuttajalle, että pantaisiin riippumattomat uskotut miehet asialle ja puolueessa tehtäisiin perusteellinen sisäinen selvitys. Mutta tämäkään ehdotus ei johtanut yhtään mihinkään. Tämän jälkeen Perttula luopui puolueen jäsenyydestä.

Perttulan lausumasta ilmenee hyvin, miten Vanhanen oli toimimattomuudellaan edesauttamassa puolueen hajaannusta ja sisäisiä riitoja. Jos Perttulaa on uskominen - ja miksei olisi - Matti Vanhanen tiesi vastoin myöhempiä puheitaan vallan hyvin jo ennen vuoden 2007 vaaleja, mistä puolueeseen virtaisi vaalirahaa ja keille sitä puolueväen toimesta jaettiin. Vanhanenhan kuului itsekin rahan saajiin.

Tuo Perttulan esittämä puolueen sisäinen selvitys on edelleen tekemättä. Keskustan pöytä on edelleen puhdistamatta.

Mitähän keskusta oikein mahtaa pelätä, kun sisäisen selvityksen tekemiseen ei rohjeta ryhtyä? Ei rohjettu Matti Vanhasen kaudella eikä sitä ole näemmä tarkoitus tehdä myöskään Mari Kivinimen ja Timo Laanisen kaudella. Lupauksista ja paljosta puheesta huolimatta.

Mutta eihän tässä ole mitään uutta: Kepu pettää aina.

14 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Rikollinen palaa aina rikospaikalle, sanotaan.

No. Lahdessa ei ole - tiettävästi - tehty mitään rikollista, vaikka osa puolueväestä syyttääkin jotain osaa puolirikollisiksi ja näiden syytösten kohteen johtaja taas soimaa kyseisen väitteen esittäjää tai esittäjiä selkään puukottajiksi.

Paavo Väyrynen palasi tänään yön yli nukuttuaan Lahden puoluekokoukseen. Hän valitti, että Jarmo Korhosta on kohdeltu huonosti ja jopa kaltoin. Korhonen ei ole Väyrysen mukaan vastuussa mistään eikä häntä ole edes epäilty poliisikuulusteluissa mistään.

Väyrynen vaatii oikeutta Jarmo Korhoselle. Ehkäpä Väyrynen tulee esittämään, että Korhonen palkataan "erityistehtäviin" puoluetoimistoon ensi vaaleihin saakka - täydellä palkalla tietenkin. Olisi sitten Väyrysellä yksi tukihenkilö puoluetoimistossa.

Väyrynen varmaan haluaisi erota ministerin pallilta, mutta kun Väyrynen aikoo tehdä rikkomattoman ennätyksen ministerivuorokausien määrässä, ei hän halua tätä tehdä. Mari Kiviniemen pitäisi osoittaa jämäkkyytensä ja potkia Väyrynen pois hallituksesta.

Väyrysen mukaan Jarmo Korhonen teki ennen v. 2007 vaaleja vain se, mitä kepun johtoporukka oli yhdessä päättänyt tehdä vaalirahoituksen hankkimiseksi.

Kenties Jarmo Korhonen nostaa nyt kunnianloukkaussyytteen Timo Laanista vastaan, sillä eihän hän toki ole mikään "puolirikollinen."

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeisesti Perttula jakoi aikoinaan kaikki Keskustan vaaliresurssit kristillisesti tasan?

Täysin riippumatta siitä, että kohdistamalla rahaa kriittisiin paikkoihin, voidaan saada muutama lisäpaikka, tai välttyä joltakin paikkamenetykseltä?

Itse olen aikoinaan rahoittanut erästä nuorta ehdokasta parillakymmenellä tuhannella. Kai maksajalla on vielä Suomessa oikeus päättää miten ja ketä tukee?

Vai onko Suomi siirtynyt braxilais-marxilaisseen kommunistiseen tasajakoon?

Eikö ainoa todistettu Keskustajohdon vaaliraharesurssien ohjailu ole Matti Vanhasen lappu kilpailevan puolueen ehdokkaan rahoittamiseksi a la 5000€ ?

Oliko vanhalla tutulla, PP:llä kommenttia tähän?
Siis KESKUSTAN PJ rahoittaa kilpailijaa????
Huh, huh.....

Anonyymi kirjoitti...

"Timo Laaniselle riitti tokaisu, jolla hän itse asiassa voitti puoluesihteerikisan, että kepun puoluetoimiston toimita näyttää ulospäin siltä, että sitä johtavat "puolirikolliset.""

"Puoli" ilmeisesti tulee siitä, ettei ketään ole tuomittu..?

"Väyrynen vaatii oikeutta Jarmo Korhoselle."

Jep. Oikeuteen vaan. :)

Anonyymi kirjoitti...

Jospa Kivinokka vaihtaa kaikki kepulaiset ministerit? Tuki ei Kivinokalle näytä varauksettomalta, koska yli tuhat äänesti Metri-Mauria toisella kierroksella. Uusia citysuokustalaisia ministereitä ja samalla ääniharavia. Se on se mitä suokusta ja Kivinokka tarvitsee.

Tarkkailija X kirjoitti...

Maalaisliitossa ei mikään muutu, "pöydän puhdistus" retoriikka ei ketään hämää. KePu näyttää olevan lähes uskonollinen yhteisö. Kaikki jäsenet joista iso osa "haamiujäseniä" uskovat sokeasti puolueeseen. Tulossa on varmasti mielenkiintoisia jatko osia poliittisen korruption lähes opinkappaleeksi nostaneessa puolueessa. Kiviniemen olisi hyvä kokeilla totuutta, kun mikään muu ei auta. Vaaleissa on hyvä todeta kuinka sivstyneitä äänestäjät ovat.

HG kirjoitti...

Höpö höpö, miksi pettäisi? Vanha kiusaaja keksinyt sloganin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ennen puheenjohtajavaalia kärkiehdokkaat vaativat puolueen pöydän puhdistamista eli sisäisen selvityksen tekemistä mm. juuri vaalirahoitussotkuista. Mutta heti kun valinnat on tehty, valittu johtajisto (Kiviniemi ja Laaninen) selittäkin, että nyt asia on selvää: mitään sisäisiä selvityksiä ei tarvitakaan!

Tämä jos mikä on pettämistä! Myös ja nimenomaan oman kannattaja- ja äänestäjäkunnan pettämistä. SE on myös oman väen arviointikyvyn pahimmanlaatuista aliarvioimista.

HG kirjoitti...

Kaikki puolueet tarvitsevat rahaa; myös sellainen, jonka porukka on pelkkää perunanviljelysakkia; mistä sinä uskot, että ovat "saaneet" rahaa (vertaa Kokoomus ja äärioikeisto joiden firmat kustatavat yhden mantereen jos haluavat....) tai sosiaalidemokraatit, joiden pussi täyttyy maailman suurten rahalaitosten pennosista helposti. Oma maa kerää pennoset ja myös maalaisten puolue tarvitsee rahaa ja tarvitsee olla mukana sirkuksessa (joka itsessään on rakennettu rahan ja rahan uskottavuuden avulla mikä on juuri typerää).

Mutta kuka nyt tulee taustalta ns. rahoittamaan; se onkin suurempi juridinen kysymys josta ei voikaan joutua n.s. kiinni.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

HG ei pysy nyt yhtään asiassa, josta kirjoitin.

En puhunut rahan saamisesta, vaan siitä, että puolueen uusi johto unohti heti valtaan päästyään lupauksensa sisäisenselvityksen tekemisestä.

Toipila kirjoitti...

Tuleeko Kiviniemestä kiviriippa jo syksyn mittaan KEPUlle?

Ja vaalit painavat päälle. Taitaa pukata paniikkia? Kiviriipan mukamas linjapuhe oli heikko ja epäuskottava esitys äänenkäytöltään ja habitukseltaan.

Valitettavasti.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kohta Paavo Väyrynen alkaa vaatia, että hänellä on kunniapuheenjohtajana oikeus tulla valituksi kepun presidenttiehdokkaaksi vuonna 2012 vaaleissa.

Hän muistuttaa. miten hän olisi jo vuonna 1994 vaaleissa voittanut toisella kierroksella Martti Ahtisaaren, ellei Helsingin Sanomat olisi juoninut Elisabeth Rehniä ensimmäisen kierroksen kakkoseksi ohi Paavon.

Timo Laaninen, 55 v., on vanhin puoluesihteerinä koskaan aloittanut poliitikko. Onko kukaan kepulainen puoluesihteeri edes hoitanut hommaa noin vanhana kuin Laaninen on nyt aloittaessaan tehtävässä? Laaninen on samanikäinen kuin puheenjohtajan tehtävät yt jättävä Matti Vanhanen.

Habitukseltaan Laaninen, entinen teiniliiton pääsihteeri muuten, muistuttaa kyllä tukevoitunutta maalaisisäntää kuin cityvihreää poliitikkoa, jonka pitäisi kamppailla Mikael Jungnerin kanssa seuraavissa vaaleissa puolueensa kannatuksen eteen.

Taitaa olla ylivoimainen tehtävä Laaniselle.

Anonyymi kirjoitti...

Kovaa lyöt mutta on toki syytäkin! Kuten toteat niin mitään ei oikeasti tehty! Ja kyllä paavo vielä tulee on aina ennenkin tullut vaikka olisi tuhkaksi palanut, niin fenixin lailla on tullut!

OL

Anonyymi kirjoitti...

"Höpö höpö, miksi pettäisi?"

Hyvä kysymys, mutta unohda konditionaali: Tuota saa jokseenkin jatkuvasti todistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Miten voi sama porukka, joka on neljä vuotta puoluetta hajottanut, saada sen nyt yhtenäiseksi? Paljon on vettä virrattava vaikka kuinka monessa joessa ennen kuin kaikki neljän vuoden aikana lausutut loukkaukset, medialle tehdyt vuodot ja likainen työ on unohdettu.

Voipi olla, ettei kymmenen kuukautta riitä ja voipi olla, että eduskuntavaaleissa ensi keväänä tulee takkiin oikein kunnolla. Sivu- ja perälaudat vuotavat perussuomalaisiin - näin se vain on.