lauantai 19. kesäkuuta 2010

289. Jäätävä kohtaaminen Linnassa: presidentti myönsi eron Vanhaselle


Vuonna 2003 Juhannuksen alla presidentti Tarja Halonen myönsi eron pääministeri Annelli Jäätteenmäelle (vas) ja vuonna 2010, niin ikään vähän ennen Juhannusta, pääministeri Matti Vanhaselle (oik).

Näiden kahden tilaisuuden ilmapiiri oli hyvin erilainen. Vuonna 2003 presidentti Halonen osoitti myötätuntoa virastaan eroamaan joutuneelle Jäätteenmäelle. Kultarannassa otetuissa kuvissa Halonen näyttää suorastaan järkyttyneeltä. Sen sijaan Linnassa 2010 Halonen kohteli Vanhasta kuin vierasta tai vihamiestään.

Iltalehti otsikoikin tänään: Jäätävä tilaisuus. Presidentti ei vaivautunut katsomaan Vanhasta silmiin.

Lehden selostuksen mukaan Vanhasen ojensi eroilmoituksensa Haloselle, riisui silmälasit päästään ja hymyili ojentaessaan eropaperin Haloselle. Halonen ei lehden mukaan sen sijaan vastannut hymyyn, vaan tarkasteli vain Vanhasen jättämään eroilmoitusta. Halosen ääni oli kylmä ja katse pysyi koko ajan paperissa, kun presidentti vastasi Vanhaselle:

- Arvoisa pääministeri. Tästähän on keskusteltu. Kiitos ilmoituksesta.

Tässä kaikki, mitä Halonen suostui tilaisuudessa sanomaan. Ei selkään taputteluja, ei kiitoksia yhteistyöstä, eikä häivääkään haikeista jäähyväisistä. Kaksikko seisoi koko tilaisuuden ajan selkeän välimatkan päässä toisistaan. Vuonna 2003 Halonen ja Jäätteenmäki seisoivat rintarinnan, kuten yllä olevasta kuvasta ilmenee. Lehden toimittajan mukaan tilaisuus kesti alle minuutin ja sen aikana huoneilmakin tuntui kylmenneen.

"Tästähän on keskusteltu." Hyvin arvoituksellinen sananvalinta presidentiltä. Mitä hän mahtoi oikeastaan tarkoittaa? Voisiko olla niin, että presidentti Halosella olisi jotakin tekemistä pääministerin eron kanssa? Vanhanen ei ole suostunut kertomaan eronsa todellisia syitä, vaan on vedonnut arvoituksellisesti vain "kokonaisarviointiin." Vanhasen mukaan hän tulee paljastamaan eronsa syyn vasta joskus vuosien kuluttua. Todella mystistä! Olisiko presidentti Halonen näyttänyt (epävirallisesti) Vanhaselle niin sanotusti ovea ja millä perusteella näin olisi voinut tapahtua?

Tiedämme, että Halosen ja Vanhasen välit viilenivät lopullisesti viime joulukuun alussa niin sanotun lautaskiistan takia. Presidentti on todennut julkisuudessa melko suorin sanoin, että Vanhanen petti hänelle lautaskiistassa antamansa lupauksen ja veti niin sanotusti maton hänen jalkojensa alta.

Sikäli kuin olen oikein ymmärtänyt, Vanhanen oli luvannut kahdenkeskisessä keskustelussa Haloselle, että Halonen saisi edelleen halutessaan osallistua EU:n huippukokouksiin. Mutta vain päivä tapaamisen jälkeen Vanhanen oli tekemässä hallituksessa yksimielistä päätöstä, jonka mukaan vastaisuudessa - siis myös Halosen virkakaudella - Suomea edustaisi huippukokouksissa yksin pääministeri, ellei hallitus toisin joissakin tapauksissa päätä.

On ymmärrettävää, että Halonen suuttui Vanhaselle perin juurin. Hän sanoikin vielä kuukausi pari sitten, ettei ole vieläkään antanut asiaa pääministerille anteeksi. Tätä taustaa vasten Linnan tilaisuuden jäätävä ilmapiiri on hyvin ymmärrettävä.

Mutta mitä sellaista Vanhanen olisi tehnyt, jolla Halonen sai puhutuksi Vanhasen ilmoittamaan Joulun alla eli 22.12., ettei hän jatka Juhannuksen jälkeen pääministerinä? Vanhasen eroilmoitushan tuli vain pari kolme viikkoa sen jälkeen, kun Vanhanen oli vetäissyt maton Halosen alta lautaskiistassa. Kenties historiankirjoitus tulee paljastamaan asian. Luultavasti Vanhanen itse ei halua paljastaa asioiden todellista kulkua edes muistelmissaan.

Tästähän on puhuttu! Nämä sanat jäävät joka tapauksessa kummittelemaan ihmisten mielissä, vaikka mistään dramaattisesta ei olisikaan kysymys. Kun Vanhanen haluaa olla salaperäinen eronsa syiden suhteen, on meillä kansalaisilla oikeus pohtia erilaisia vaihtoehtoja eron todellisista syistä.

Mutta kuten Matti Vanhanen eilen itse sanoi, hänen eroaan ei tarvitse ottaa haudanvakavasti. Iloinen asiahan Vanhasen ero useimpien suomalaisten mielestä toki onkin. Tässä hengessä seuraavaksi täysin keksitty kuvitelma siitä, mitä pääministeri ja presidentti pohtivat tai olisivat voineet pohtia sanotun jäätävän tilaisuuden aikana.

Pääministeri:

- Huh sentään, onpa Tarja tavallistakin äreämmällä tuulella...mistä liene kysymys...olisiko tohtori Arajärvi lyönyt laimin aviollisia velvollisuuksiaan, heh, heh...Tarja äksyilee tietenkin vielä siitä lautasjupakasta joulukuun alussa, mutta minkäs minä sille voin, että en muista luvanneeni Tarjalle asiassa mitään...meidän keskustelua ei merkitty pöytäkirjaan...noh, toki olimme Kataisen kanssa sopineet, että nyt on se hetki, jolloin Tarska tiputetaan huippukokouksista, jotta päästään tästä iänikuisesta lautaskiistasta..."Tästähän on keskusteltu"...huh, pelkäsin jo, että Halonen paljastaa eroni todelliset syyt...kauhea eukko tosiaankin...onpa hyvä, että pääsen eroon tästä paska virasta ja kaikista halosista sun muista.. pitää vielä syödä kahdestaan sen kanssa lounasta Runebergin huoneessa...mitähän siitäkin tulee, jos se vaikka alkaa huutamaan ja mesoamaan mulle päin naamaa...onneksi ruokalistalla on sentään entrecôtea lohkoperunoilla...toki olisin halunnut mieluummin kunnon lehtipihvin uuniperunoilla... minun piti kävellä Linnasta kahville Kauppatorille, mutta turvamiesten mielestä se olisi liian vaarallista...voisi joku humalainen - niitähän on Kauppatori kuulemma täynnä - vaikka tönäistä meikäläisen kolera-altaaseen...Pekkarisen Maurinhan joku humalainen tyrkkäsi hankeen Ylläksellä...no, toki meillä on tiettyjä eroja Pekkarisen kanssa, heh, heh...pitää ajaa siis pois virka-autolla...illalla olen luvannut viedä Sirkan katsomaan Aleksanterin teatteriin Johannes Virolaisen elämästä, tietenkin myös Kaarinan ja Kyllikin elämästä, kertovaa näytelmää...Sirkka kun niin pyysi...tylsä produktio, sen voi kyllä arvata...paljon mieluummin katsoisin toki Aake Kallialan ja Peteliuksen parodiaa Johanneksesta ja Kyllikistä...o-onhan näitä kyllikkejä ja kaarinoita ollut minunkin elämässäni...on ihan tarpeeksi...pitää nyt vetää tää rooli Sirkan kanssa loppuun asti ja katsoa sitten uudelleen, mikä on tilanne näissä naisasioissa...pitää yrittää olla Sirkalle mieliksi, ettei sekin saisi päähänsä Susanin tapaan ryhtyä rustaamaan jotain helkkarin romaania meikäläisen seksitavoista sun muista yksityisasioista, voi helvetti sentään...o-olisin kyllä katsonut tänä iltanakin Johannes Virolaisen sijasta K:n seurassa Marilyn Monroen leffaa Piukat paikat... Jaha, kiitos Rouva Presidentti, kyllähän tässä jo lounas maistuukin näiden monien valtiopäivätoimien lomassa!

Presidentti:

- No tuolta se korsto, mikä lie Koljatti, nyt sitten tulee sen paperinsa kanssa...vihdoinkin, onhan tätä piru vie jo odotettukin hyvin tovin... parasta katsoa, onko se edes osannut kirjoittaa tätäkään paperia oikein...ei tästä Koljatista ota selvää, onko se lintu vai kala, on se sen verran omituinen tyyppi...toista olis ollut Annelin kanssa...helvetin helvetti, että se Anneli joutui eroamaan just kun se oli syrjäyttänyt sen öykkäri Lipposen, joka alkoi tosiaan käydä mun hermoilleni...typerästi ne toimi Mannisen kanssa niiden faksien suhteen...niin, vaikka ei se Manninen tietenkään olis uskaltanut omin lupineen niitä papruja Annelille lähettää.. mullakin oli vähän osuutta siihen operatioon...ehkä historiankirjoitus aikanaan selvittää asian jos selvittää...mutta mennä nyt helvetti faksamaaan ne paperit, voi voi, miten typerää...jumalauta, mun pitää vielä muka syödä lounasta ton pölvästin kanssa...mies kun ei juo mitään zeroa väkevämpää...perskännit tässä tekis itse mieli ottaa, kun päästään tosta Koljatista eroon...mutta ei voi, kun huomenna on ne Victorian häätkin eikä sinne voi mennä krapulaisena...on niissä helvetin häissä muutenkin tarpeeksi kestämistä...saakeli Vanhanen, kun se onnistui silloin joulukuun alussa naruttamaan mut siinä lautaskiistassa...sitä mä en anna sille koskaan anteeksi, niin kuin olen sanonutkin...no, mä kostin sille sen lautasjutun ja hieman joudutin sen eroilmoitusta...häh, häh, hää, on mullakin sentään konsteja juu ...jos mulla olis vielä lain mukaan Kekkosen valtuudet. niin olisin hajottanut eduskunnan jo monta kertaa...on se niin saamarin onnetonta touhua ollut tämän Vanhasen hallituksen toilailut...mitäs muuta mulla tänään vielä on ohjelmassa...ai niin, voi jumalauta, se iivanan maalari, mikä sen nimi nyt olikaan, tulee väkisin luovuttamaan mulle sen älyttömän saniaismuotokuvan...mun on pakko ottaa se vastaan, kun se on Putinin lahja...mihin helskuttiin mä voisi piilottaa sen törppö maalauksen...varmaankin mökin käymälän seinälle...Arvoisa pääministeri, kiitän eroilmoituksestanne (mä en kyllä ala yhtään muuten tota jätkää kiittelemään), perinteen mukaan tarjoan nyt pääministerille lounaan Runeberg-salissa!

----

Näin voisi arvella pääministerin ja presidentin ajatusten kulkeneen, jos tilaisuus todella oli niin jäätävä, kun Iltalehdessä on kuvattu. Tämä tietenkin edellyttää myös sitä, että poliitikot, myös johtavat sellaiset, ovat loppujen lopuksi vain aivan tavallisia ihmisiä. Niin kuin meille on aina vakuuteltu.

17 kommenttia:

Toipila kirjoitti...

Näyttää ilmeiseltä, että professori Virolaisella on sisäpiiritietoa asioista.

Ei muuten tommottis kukaan osaisi kirjoittaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Köyhän ainoo huvitus on vilkas mielikuvitus!

Riku Riemu kirjoitti...

Kiitollisuudella tulemme tästä muistamaan Mattia: kiitos, kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos!

Soon Moro kirjoitti...

Uskoakseni tämä kirjoitus tullaan sisällyttämään sellaisenaan peruskoulun historian oppikirjoihin. Tarinan taustalla on ilmiselvästi enemmän tietoa ja oivallusta kuin (ilta+)päivälehtien poliittisessa uutisoinnissa vuonna 2010 yhteensä. Kiitos tästä.

Ainoa asiavirhe on, että Kauppatorin toriparlamentti ei suinkaan olisi töninyt ketään kolera-altaaseen kesken parhaan päiväkännin, vaan olisi mielellään keskustellut ex-pääministerin kanssa sosiaalipolitiikan epäkohdista.

Anonyymi kirjoitti...

Jatkan:
"Köyhän ainut huvitus on vilkas mielikuvitus, se siivet selkään saa"
Tämä oli siteeraus, joten toivottavasti ei tule syytettä tekijänoikeusrikkomuksesta Juha Vainion perikunnalta.

Nykyisessä vallitsevassa ilmapiirissä näyttää olevan kaikki hyväksytystä virallisesta totuudesta poikkeava kirjoittelu ja jopa ajattelukin olla rikollista toimintaa.

Valitettavasti Suomenmaa kantaa päällään ihmisiä, jotka ottavat satiirin todesta.
Toisaalta, poliittinen satiiri vaikkapa harmittoman kirjan muodossa voi johtaa leivättömän pöydän äärelle.

Anonyymi kirjoitti...

Jospa joku jossain ajatteli että kun nyt kuitenkin ON tuo Perustuslaki vielä voimassa niin eihän se Matti voi osallistua "normaaleihin kansalaisfoorumeihin" maailman pankkiirien ja muun vastaavan porukan kanssa?

Suotavaa olisi että Jyrki "Velkatalkoo-Jykä" Katainenkin eroaisi.


Mitä mieltä Te, professori Virolainen, olette Perustuslain muutosesityksestä jolla valtioneuvosto haalii itselleen lisää valtaa ja Suomesta tulee osavaltio EU-liittovaltioon?
Huomasin että valtioneuvosto oli varannut itselleen lisää sananvaltaa vesi-asioissakin valtakunnallisesti.

Kansanäänestystähän asiasta ei demokratiassa luonnollisessti asiasta uskalleta järjestää.

tervein
Riikka Söyring

Anonyymi kirjoitti...

VAIHTOEHTO - Mieluummin olisin nähnyt Tarjan jättämässä eroilmoitusta. Sitten Tarja voisi keskittyä DDR:n historian tutkimiseen. Pienellä maalla kaksi edustajaa... Ymmärtäisimme nauraa jos vaikka Albanialla olisi kaksi kahjoa, erimielisinä edustamassa maakuntaansa. Niin Albania tosin taitaa olla keskeisempi euroopan vinkkelistä. Nim. L.H. Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Jyrki-sinussahan on selvää ainesta poliittisten satiirien käsikirjoittajaksi! Alex Bardy on nyt pehmokamaa. Itse aiheesta; Noin se varmaan tosielämässä suurinpiirtein meni.

Anonyymi kirjoitti...

Lautakasa tai lautaskasa.

Samapa tuo.

Professori on hyvä ja laajentaa repertuaaria fiktion suuntaan. Nykypäivän Tsehovia!
Jotenkin, mimittäin, tästä suomalaisesta "maisemasta" juontuu mieleen ns. tsehovilainen fiilinki..
Lerpahtanutta, sanoisin.
Veikko-setä

Anonyymi kirjoitti...

Inflaatio.

Pitkään palstaa seurattuani tässä ensimmäinen kommenttini kirjoittajalle. Oikein voi kirjoittaa vain jos ei poistoja kaihda.

Siteerasin edellä vapaasti Dag Hammarskjöldiä, joka muistuttaa kirjoittajia itsekritiikin välttämättömyydestä.

Inflaatio uhkaa sitä joka kaikesta tahi paljon poistamatta kirjoittaa. Myös Jyrkiä kuten tämän kertaisessa teemassa on käynyt.

Menestystä jatkossa - vähemmän sanoja ja enemmän asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Blogissahan on asiaa vaikka millä mitalla! Pääministerin ja presidentin päiväohjelmatkin kaiken kukkuraksi. Eikö tämä jos mikä ole asiaa?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tänään 22.6. Halonen tapasi Linnassa puhemies Sauli Niinistön pääministerin vaihdon yhteydessä.

Iltalehti oli taas paikalla ja luonnehti otsikossaan Halosen ja Niinistön tapaamista sanoilla "lämmin tapaaminen." Tätä todistaa myös Halosen ja Niinistön kättelystä otettu kuva.

Miksi Halonen ei vaivautunut katsomaan Vanhasta ei silmiin eikä hymyillyt, mutta Niinistö sai aivan toisenlaisen kohtelun?

Mitä pahaa Matti oikein on tehnyt Haloselle?

Anonyymi kirjoitti...

"Mitä pahaa Matti oikein on tehnyt Haloselle?"

Jospa Keskustan sekoilu ja laittomuudet sekä Matin täysi kyvyttömyys otta siitä mitään vastuuta tai edes korjata asioita vaikutti. Kyllä kai monet muutkin kyyniset poliitikot pudistelivat murheellisina ja epäuskoisina päätään, vaikkei löytynytkään sen vertaa selkärankaa, että oltaisiin vaadittu rangaistuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Jyrki.

Tarja Halonen jätti eriävän mielipiteen perustuslain ns. "uudistuspakettiin", jota Taxelline työryhmä käsitteli ja katsopa, löytyisikö sieltä osviittaa Vanhasen eroilmoitukseen joulunalla 2009?

Soon Moro kirjoitti...

Muutaman vuoden päästä tapahtumista kuullaan Matin versio, jos Matin dementia ei pahene nykyisestään...

"Syvästi inhimilliset syyt" ja katin kontit, sanon minä! Tuolla höpötyksellä Matti hakee marttyyrin viittaa ja ikävien asioiden unohdusta hölmöltä kansalta, joka saa nyt pitkään ja turhaan spekuloida mitä villeimmillä huhuilla Matin tai hänen läheistensä parantumattomista sairauksista tmv.

Peli seis!

Sääliä tunnetaan sitten kun siihen on aihetta. Eikä säälillä saa valheita muutettua todeksi tai tehtyjä tekemättömäksi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Outoa!

Tänään uutisoitiin (MTV3), että Halonen olisi suorastaan liikuttunut Linnassa hyvästellessään Vanhasen hallituksen vaihdon yhteydessä!

Ehkä Halonen oli lukenut (Iltalehdestä), miten häntä oli arvosteltu siitä, ettei hän viime perjantaina Linnassa vaivautunut edes katsomaan Vanhasta silmiin tämän ojentaessa hänelle eroilmoituksensa.

Vai olivatko liikutuksen "kyyneleet" n. krokotiilin kyyneleitä?

Vai olisiko Victorian ja Danielin häähumu saanut Halosen pois tolaltaan?

Anonyymi kirjoitti...

Juhannus, joulu ja tasavallan presidentti (vm. asiatyylissä) kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.