perjantai 10. toukokuuta 2013

725. Aten ja Leilan Jemenin keikka ja muita eriskummallisia tapauksia viikon varrelta

1. Suomen talvisota kesti 105 kunnian päivää (30.11.-39 - 13.3.-40). Tämä ei ole kuitenkaan mitään siihen verrattuna, mitä meidän Atte ja Leila ovat joutuneet kestämään äskettäin Jemenissä. He saivat nimittäin virua jemeniläisen heimon tai kenties peräti Al Qaidan sieppaamina panttivankeudessa 140 päivää. Kyllä oli karmea tapaus, mutta onneksi yliluutnantti Atte ja vänrikki Leila on nyt vapautettu ja he ovat palanneet takaisin Suomeen ja Poriin. Harmi että Ässien kultamatsit jäivät pariskunnalta näkemättä.

2. UM oli varoittanut ellei suorastaan kieltänyt suomalaisia matkustamasta terroristivaltio Jemeniin ja kehottanut maassa olevia poistumaan sieltä, mutta mitä tekivät Atte ja Leila? Totta kai, suomalaisia kun ovat, niin juuri sinne Jemeniinhän heidän piti varta vasten itsensä tunkea, Atte opiskelemaan arabiaa ja valmistelemaan väitöskirjaa - terrorismista (!) - ja Leila tapaamaan Attea.

3. Atte ja Leila olivat ilmeisesti vähällä rikkoa kundikaverusten eli Risto Vehasen ja Seppo Fräntin panttivankeuden SE:n. Jolon saarella Filippiineillä yhteistä sukeltelulomaa viettäneet Vehanen ja Fränti siepattiin 18 muun ulkomaalaisen kanssa 23.4.2000, suomalaiset vapautettiin 9.9. samana vuonna. Sieppaajien vaatimien lunnaiden maksamisesta poikiemme tapauksessa huolehti itse Libyan johtaja Muammar Gaddafi.

4. Atte ja Leila sekä yhdessä heidän kanssaan siepattu itävaltalainen Dominik Neubauer kertoivat olevansa kiitollisia Omanin ponnisteluista ja sulttaani Qaboos bin Saidin avusta heidän vapauttamisekseen. Tuomiojan Erkki on lujaan mutta päättäväiseen tapaansa kertonut, että jumalauta, Suomi ei kyllä maksa koskaan sieppaajien panttivangeista pyytämiä lunnaita, sotakorvaukset Suomi on kyllä aina maksanut ja maksaa, saatana soikoon, vastaisuudessakin sentilleen, jos sattuisi aloittamansa sodan kerta häviämään, kyllä jämpti on niin!

5. Selvänä on pidetty, että juuri Omanin sulttaani Qaboos bin  Said maksoi myös Atesta ja Leilasta vaaditut lunnaat, sillä sulttaanilla on kokemusta ja näyttöä lunnaiden maksamisesta vastaavanlaisten sieppausten yhteydessä Jemenissä jo aiemmin. Eihän Tuomiojan Eki tietenkään valehdellut, kun hän toitotti, että Suomi ei suostu koskaan maksamaan panttivankien vaatimia lunnaita kaapatuista suomalaisista. Sen Tuomioja jätti tietenkin sanomatta - kun sitä ei hoksattu häneltä edes kysyä (!) - ettei Suomen valtiolla tai hänellä itsellään ole toki mitään sitä vastaan, että joku toinen ulkopuolinen valtio tai sen päämies maksaa tällaisissa tapauksissa viulut!

6. Suomi jäi siis nyt kiitollisuuden velkaan Omanin sulttaanille, mutta ehkä meille tarjoutuu joskus vielä tilaisuus tehdä vastapalvelus sulttaanille. Sulttaani (72 v.) on itse hyvin perillä sieppauksista ja kaappauksista, sillä se oli vuosi 1970, kun sulttaanimme kaappasi vallan Omanissa. Jos sulttaanilta joskus tulevaisuudelta kaapataan valta pois ja hänet syrjäytetään virastaan, niin Suomi voisi tarjota hövelisti sulttaanille turvapaikan kauniista, vaikkakin öljyrikkauksista köyhästä maastamme.

7. Mahtaako tällä Omanin sulttaanilla muuten olla haaremi, jollainen kaikilla kunnon sulttaaneilla ennen vanhan oli aina omasta takaa?

On al-Qaidan elo ihanaa
se kaikki lunnasrahat saa
:,: On Jemen helpoin kohteemme
ja Atte paras saaliimme  

Mut sulttaani hän hummailee
ja haaremissaan elelee
:,:Keskellä naisten viehkeäin
- sulttaani oisin mielelläin.:,:

Mut ei, hän ompi Jolon mies
hänt' painaa koraaninsa ies
:,:Ei maista viinin tippaakaan
- en sulttaaniksi tahtoiskaan.:,:

8. Mitä muita karmeita tapahtumia tällä viikolla on koettu, ehkä lukijat voivat kertoa niistä meille? Yksi kestokarmeus on tietenkin Sote -soppa, jota on keitelty Kataisen hallituksessa jo pitkään ja hartaasti. Toissa päivänä siitä sitten saatiin maisteltavaksi "linjauksen" alkupaloja, mutta etenkin kaikkien tuntemia perusoikeusoppineitamme sopan maku ei miellyttänyt alkuunkaan. Nämä oppineet eli perustuslakivaliokunnan vakiasiantuntijat Olli Mäenpää ja Kaarlo Tuori teilasivat Petteri Orpon johdolla valmistuneen linjausesityksen tuoreltaan tämän aamun Hesarissa voimakkain sanakääntein. Vaikka perustuslakivaliokunta ottaa asiaan kantaa vasta joskus loppuvuodesta, oli kyseisillä valiokunnan asiantuntijoilla jo täysin valmis vastaus siihen, mitä valiokunta tulee - heidän avustamanaan ja neuvomanaan tietenkin  - aikanaan lausumaan: Sote-esitys on täysi susi sekä asiallisesti että perustuslain kannalta - ristiriidassa perustuslaissa säädetyn kunnallisen itsehallinnon kanssa -  eikä sitä siis voida missään tapauksessa hyväksyä.

9. Kyllä on Johannes Koskisen johtamalla perustuslakivaliokunnalla kerta kaikkiaan kissan päivät, kun sillä on palveluksessaan kaksi noin huippuetevää oikeusopinuttta! He ovat kuin  Delfoin oraakkeli ikään, jolta voi aina jo hyvissä ajoin tiedustella, miten missäkin asiassa tulee käymään ja minkälaisia päätöksiä tullaan asioissa tekemään.

10. Tuorin Kalle, jota tituleerataan nykyään akatemiaprofessoriksi, uhosi Hesarissa tänään Petteri Orpon sosiaali- ja kuntatyöryhmän linjausten johdosta tähän tapaan:

"En ole tyytyväinen perustuslakijuristina. En ole tyytyväinen sosiaali- ja terveyskysymysten ja sosiaalioikeuden tuntijana. En ole tyytyväinen Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon tilasta huolta kantavana kansalaisena, enkä myöskään kansanvallan tilasta huolta kantavana kansalaisena". 

11. Onpahan Kaarlo Tuorilla todella paljon aihetta, ei lauluun, vaan tyytymättömyyden ilmoittamiseen! Tuorilla on virka myös Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen professorina. On siinä huolen aihetta ja taakkaa sälytetty yhden juristin harteille aivan riittämiin. Karmea tapaus lajissaan!

40 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rantasalmen sulttaania ei tähän hätään löytynyt, mutta tämä karmea tapaus onkin Reino Helismaan nauhalla!

Anonyymi kirjoitti...

Professori Kaarlo Tuori on esiintynyt oikeudellisten asiantuntijalausuntojen antajana myös oikeussalijutuissa. Hän toimi esimerkiksi Sipoon kunnan asiantuntijana Sipoon pakkoliitosasiassa ja antoi valitusvaiheessa lausunnon KHO:lle valituksen tehneelle Sipoon kunnanhallitukselle. Sipoon valitus ei kuitenkaan menestynyt, vaan KHO hylkäsi valitukset ja vahvisti valtioneuvoston pakkoliitospäätöksen (KHO 2008:1). Tämän jälkeen Hesarin sunnuntainumerossa julkaistiin laaja eli lähes sivun pituinen Tuorin kiivassävyinen kirjoitus, jossa teilattiin VN:n ja KHO:n päätökset kunnallisen itsehallinnon ja kuntajakolain vastaisena. Kirjoituksessa ei mainittu siiä, että kirjoittaja oli toiminut em. oikeusjutussa hävinneen osapuolen oikeudellisena asiantuntijana.

Anonyymi kirjoitti...

Herra luu, rouva vää, on niin pimee etten nää...

Suomalainen aktiiviupseeri lomalla tai tutkimusmatkalla Jemenissä, jonne UM ei ole suositellut suomalaisten matkustavan missään tapauksessa! Jokin tässä nyt ei oikein täsmää.

Anonyymi kirjoitti...

Lätkäidoli Tiki Tikkasen rattijuopumusjutta voitaneen pitää vain lievästi karmeana tapauksena, kun Tiki ajeli ymmärtääkseni kännissä vain pihallaan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pitäisiköhän Tikille rakentaa sinne pihalle oma kaukalo, jossa voisi vapaasti ajella?

Joakim kirjoitti...

Lehtitietojen mukaan panttivankihässäkän selvittelyyn paloi puoli miljoonaa euroa valtion rahoja. Kun kerta kerta kyseiseen maahan ei suositella matkustamaan, mutta varoituksista huolimatta Kalevan pariskunnan päätti sinne mennä, niin näin veronmaksajana olisi kohtuullista saatta pariskunta johonkin vastuuseen. Miten olisi puolen miljoonan euron sakko?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Voisikohan sen 0,5 milliä leikata puolusvoimien budjetista, koska puolustusvoimat oli etukäteen tietoinen upseerinsa retkestä terroristien pesäpaikkanaan pitämään Jemeniin ja operaatiosta nimeltä "Tehtävä Jemenissä".

Anonyymi kirjoitti...

No se on kyllä aika karmeeta, kun uudelta Miss Suomelta, jonka nimi ei nyt tulee mieleen, pääsi suusta sana, jota häveliäisyyteni estää kirjoittamasta. Miss tietysti kiisti kaiken ja väitti sanoneensa sanan hitto.

Anonyymi kirjoitti...

Attehan oli ollut Jemenissä maaperää tutkimassa viikkoja ennen kuin Leila saapui maahan, jonka jälkeen molemmat kidnapattiin. Ihmettelen vieläkin, että mihin KRP:n rooli pariskunnan pelastamisessa tyssäsi. Mikko Paatero oli alkuun suurin piirtein itse lähdössä Aten ja Leilan noutokeikalle.

Anonyymi kirjoitti...

Veikkaan totuuden Aten ja Leilan matkasta selviävän vasta Hjalliksen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

En kiusallanikaan mainitse toisen panttivangin työnantajan firman nimeä. Mutta Oman suorastaan elää ja ansaitsee miljardeja tuon mainitsemattoman firman ydintuotteen raaka-aineen tuottajana.

Skorpioni kirjoitti...

Uskon, että pian saamme huomattavasti enemmän valaistusta Aten je Leilan motiiveista oleskella juuri Jemenissä. Noin suoralta kädeltä sanoisin, että Aten selitys "opiskella" arabiaa ei ole ainoa selitys Jemeniin menolle. Onkohan Atella ollut joku "Tehtävä Jemenissä"?

Uskon taas, että Leila Neste Oilin johtotason asema on avittanut lunnasrahojen hankinnassa. Maksoiko Neste Oil lunnaaat? Omanin öljysheikki ja Neste Oil jotenkin "jellaavat" yhteen!

Ja mikä mies tämä itävaltalainen on? Opiskeleeko hänkin vain arabiaa? Tässäpä kysymyksiä tutkivalle journalismille!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Itävallan poika, tämä Nussbinder vai mikä se nyt olikaan, on varmaan Fischerin miehiä, joka oli Jemenisssä tutkailemassa mahdollisuuksia kehittää hiekka-aavikolla hiihdettäviä pitopohjasuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Nussibinder saattaa aikanaan olla Aten vastaväittäjänä Terrorimia käsittelevässä väitöskirjassa.

Anonyymi kirjoitti...

Kaustisten kansanmusiikkijuhlien käräjät maksoivat valtiolle 440.000 euroa, joka on aika karmea summa. Viikossa on tullut Jemenistä ja Kaustiselta lähes miljoonan laskut Suomen valtiolleearsd WAS.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Valtio kaiketi avustaa ko. Kaustisen kansanmusiikkijuhlia joka suvi - on avustanut jo lähes 50 vuotta - suunnilleen tuolla samalla summalla. Joten eihän tuo ole summa eikä mikään. Kyllä pelimannien hallitus pitää toki aina pelastaa vastuusta.

Anonyymi kirjoitti...

Blogissa on rohkeita poikia. Käykääpä Jemenissä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Aten väikkärin kustokseksi voitaisiin nimetä jo nyt Omanin sulttaani, heppu varmaan kustantaisi koko lystin ja tohtorikaronkan päälle! Samalla reissulla sulttaani voitaisin promovoida parin kolmen suomalaisen "huippuyliopiston" kunniatohtoriksi, Poliisiopiston ja Sotakorkeakoulun.

Anonyymi kirjoitti...

Tuomiojahan se töppäs jo siellä tsunamissa. Nukkui Tapaninpäivän aamuyönä, vaikka oli ulkoministeri silloinkin, tuo Peter Pan.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Sanaan haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt!

Anonyymi kirjoitti...

Yksi karmea tapaus, joka osoittaa, että elämä potkii kierrepotkulla päähän muitakin kuin ihmisiä.

Teuvo Hakkaraisen äiti Hilja-Kyllikki paljastaa IL:n haastattelussa, että ”Meillä oli kaksi bernhardilaista, toinen kuoli pudottuaan rotkoon ja toinen kuoli järkytykseen, kun Paavo Väyrynen ei päässyt toiselle kierrokselle vuosi sitten”.

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää siltä, ettei tätä "kaappausdraamaa" edes tutkita ns. poliisin toimesta. Atella ja Leilalla olisi varmaa oikeus kieltäytyä todistamasta lähes sukulaisiaan jemeniläisiä vastaan, jotka kuulemma oli tehneet heille eväätkin paluumatkalle. Kyllä on maailma mallillaan. Nettipankkirosvojen 45 miljoonan taalan puhallus jenkkilässä ei pääse karmeiden asioiden TOP 50:een.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän Suojelupoliisin pitäisi ottaa tapaus itselleen, eli kenen asialla Kalevat tuolla oikein olivat? Olivatko he pieniä Jumalan sotilaita, helluntailaisia, vai oliko heillä muitakin toimeksiantajia.

Elämä on monimutkainen elettäväksi ja saatamme törmätä kaikenmoisiin ihmeellisiin asioihin, sellaisiinkin, joita vähemmän odotamme.

Anonyymi kirjoitti...

No mutta Attehan sai nyt tutkia terrorismia ja sai haastatella oikein kaikessa rauhassa terroristeja.

Mikä mahtaa olla tuon sulttaanin motiivi lunnaiden maksamiseen? Osaisiko blogisti arvella siitä mitään?

Entä miksi Suomen pitää auttaa kansalaisiaan jotka itse hankkiutuvat vaikeuksiin?

Eihän Suomi auta jos suomalainen tekee rikoksen ulkomailla. Ei. Suomalainen joutuu vastaamaan teoistaan ja istuu rangaistuksensa.

Miksi valtio rientää hätiin kun omatoimimatkailija kaapataan? En näe yhtäkään syytä. En toivo kenellekään ikävyyksiä mutta kuten sanottu, jokainen vastaa itse siitä millaisia valintoja tekee.

Anonyymi kirjoitti...

Arabian opiskelua Jemenissä, tutustumista terrorismiin... Aivan mottipäinen projekti!

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan akateemiset ihmelapsiurahojukset, kukkopoika ja alfanaaras, veivät vapauden ilosanomaa köyhille, kouluttamattomille sekä täysin ilman tulevaisuutta oleville arabiyhteiskunnan hylkiöille.

Epic fail.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Miksi valtio rientää hätiin kun omatoimimatkailija kaapataan?"

Ehkä valtio ei riennäkään kaikkien "kaapattujen" omatoimimatkailijoiden kohdalla hätiin? Monet matkailijat saattavat kadota ulkomailla sen siliän tien eikä valtio käynnistä koko diplomaattista koneistoaan heidän etsimisekseen. Mutta nyt olivatkin kyseessä "tärkeät henkilöt".

Nuorista ja ajattelemattomista ihmisistä ei ollut nyt kyse, Atte on 34 ja Leila 36 v.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa vahvasti siltä, että Atte on toiminut Jemenissä Supon ja puolustusvoimien tiedustelun agenttina ja ollut suorittamassa "salaista tehtävää" Jemenisssä. Puhe väitöskirjan tekemisestä on vain peitetarina, jolla on yritetty johtaa mediaa ja yleisöä matkan ja oleskelun todellisen tarkoituksen suhteen harhaan. Atte ei saanut Turun yliopistosta edes hakemaansa oikeutta tohtorintutkinnon aloittamiseen. Tutkinto-oikeutta on haettukin ilmeisesti vain näön vuoksi. Jälkikäteen tietenkin puolustusvomat ja Supo kiistävät Aten reissun todellisen tarkoituksen ja sanoutuvat jyrkästi irti Aten matkasta. Puolustusministeri Hagman on mukana samassa juonessa yrittäessään jopa "moittia" Attea, vaikka luultavasti hän on jo alun perin ollut tietoinen Aten aikomuksista ja matkasta ja antanut sille myös siunauksensa.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaiset ovat onnistuneet täydellisesti salaamaan itävaltalaisilta Erkki Tuomiojan taustan, koska nämä ovat lehtitietojen mukaan pitäneet suomalaisia ylimielisinä ja yhteistyökyvyttöminä,vaikka don Eero Heinäluoma syyttää uudessa kirjassaan Tuomiojaa puolueen hajottajaksi!

Anonyymi kirjoitti...

Voidaanko yliluutnanttia ja vänrikkiä pitää blogistin tarkoittamina tärkeinä henkilöinä UM:n ehkä ymmärtämässä merkityksessä? Jos Marko Ahtisaari olisi kidnapattu keikkamatkalla Jemenissä pitäisin Markoa paljon tärkeämpänä henkilönä kuin näitä hiton seikkailijoita. Jopa Nykäsen Matti olisi voinut olla jemeniläisten näkökulmasta Attea ja Leilaa tärkeämpi henkilö. Blogistin kidnappaaminen se vasta olisi kohdistunut tärkeään henkilöön.

Siru Pola kirjoitti...

Voisikohan tämän meidän Tamin pellepukuineen ja -juttuineen laittaa sinne Jemeniin opettamaan vaikkapa pukeutumista ja jääkiekkoa Jemenin pojille ja tytöille. Seuraavissa MM-kisoissa voisi jo pelata Jemenin joukkue Tamin johdolla ja Aurinkokuninkaan tittelinkin voisi muuttua paljon ylevämmäksi..

Anonyymi kirjoitti...

Tiedustelu-upseerit ja öljy-yhtiön johtajat ovat toki aina "merkittäviä henkilöitä"!

Atte on ollut vajaan neljän vuoden aikana peräti 27 kk opinto- ja virkavapaalla, osasta tuota aikaa hänelle on maksettu palkkaa. Kukahan on mahtanut rahoittaa miehen "tohtorinopintoja" ja elämisen virkavapauksien aikana, opintojen aloittamiseen hän ei ole saanut ao. oikeutta yliopistolta?

Anonyymi kirjoitti...

Egypti näyttää olevan UM:n varoituslistalla, mutta vajaalla 500 eurolla kaupataan Kairoon halpalentoja. Pitäiskö vaaramaihin matkustavilta vaatia min 100.000 euron kidnappausvakuus valtiolle?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Egyptin lomakohteet eli esim. Hurgahda, Luxor ja Sharm-el- Sheikh, joissa blogistikin on vieraillut, ovat toki kaukana Kairosta, jossa levottomuuksia on esiintynyt.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nyt Itävallassa väitetään, että Suomi "möhli" panttivankien pelatusoperaation, sillä vangit olisi voitu saada vapaiksi jo kolmisen kuukautta sitten. Yhteistyö Suomen kanssa ei kuitenkaan toiminut, minkä jälkeen Itävalta päätti toimia yksin, kertoo itävaltalaislehti.

UM tietenkin kiistää, että se olisi möhlinyt. Asiaa on kysytty - tottahan toki - myös Mikko Paaterolta, joka sanoo, ettei hän voi kommentoida. Mutta tapojensa mukaan Paatero kuitenkin kommentoi, kas näin:

- Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan poliisilla oli Jemen-operaatiossa vain ulkoministeriötä avustava rooli. Paatero sanoo, että apua on antanut lähinnä KRP, mutta myös suojelupoliisi omalla tavallaan.

Paatero on siis valmis sysäämään syyn poliisin mahdollisesta möhlimisestä KRP:lle tai Supolle, hänen johtamansa suuri ja mahtava poliisihallitus ei sen sijaan ole tietenkään möhlinyt! Näin toimii ja sanoo poliisin ylin päällikkö.

Anonyymi kirjoitti...

Paatero nimenomaan oli se herra, joka oli lähettämässä KRP:n miehiä pelastamaan panttivangit heti operaation alussa!

Anonyymi kirjoitti...

Niin, varmaan al-Qaida pelästyi niin pahasti Paateron aikeista, että katsoi parhaaksi luovuttaa panttivangit ihan ilmatteeksi Omaniin!

Anonyymi kirjoitti...

Omanin poikamiessulttaanilla oli vain yksi ehto 12,3 milj. euron lunnasrahojen maksamisesta Suomen puolesta: Saada Sauli Niinistön johtama liikemiesvaltakunta käymään ensi talvena Omanissa, retkueen mukana myös Pekat Haavisto ja Himanen.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan tässä sekin mahdollisuus, että Atte junaili asian Al Qaidan ja sulttiksen kanssa fifty/fifty periaatteella. Kuusi milliä Atelle ja loput korvauksena ylläpidostä (puhtaasta vedestä, ruosta ja lääkkeistä) omanilaisille isännille.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuo on toki varteenotettava näkökohta!

Eihän Atella ja Leilalla olisi muuten ollut varaaa lentää yksityiskoneella Wienistä Helsinkiin, jollei sulttaani olisi antanut heille hiukka matkarahaa mukaan.

Mutta entäs tämä Itävallan poika, tämä Nussbinder, vai mikä sen nimi nyt taas olikaan? Olisiko hänet jätetty sulttaanin rahoista vallan paitsi?

Mahdollisesti. Mitäs meni vailittamaan ja vaikeroimaan kesken kaappauksen, anelemaan armoa videolla ja vielä vapaaksi päästyään moittimaan huonoa kohtelua, likaista juomavettä jne! Kyllä se sai ihan ansionsa mukaan, jos joutui palaamaan Wieniin ilman latin latia taskussaan!

Suomalaiset näyttivät nyt, että he ovat sitkeitä sissejä kestämään miten pitkiä kaappausta tahansa. Tämä havainto lisännee meikäläisten mahdollisuuksia joutua myös jatkossa kaappausten kohteeksi. Kuka kaappaja sitä nyt viitsi kuunnella kaappaukuukausien aikana valituksia á la Nüssbinder! Ei kukaan!

Anonyymi kirjoitti...

Ulkoministeröiden välinen riitakin tuntuu erikoiselta tällaisessa asiassa. Ehkä Aten "takinkääntö" isäntien kanssa rahojen jakamisesta olikin se "epäselvyyden" aiheuttaja. Suomalaisille kuului joka tapauksessa ainakin 2/3 sulttiksen rahoista jo pääluvun mukaan.