tiistai 21. toukokuuta 2013

731. Gumball 3000 -ralli osoitti rikoslainkäytön heikkoudet


1. Jokavuotinen Gumball 3000 (mile) -ralli osoitti, miten heikosti suomalainen poliisi, syyttäjistö ja tuomioistuinlaitos on varautunut ripeää toimintaa edellyttävän rikosprosessin varalta. Mainittu Suomeen tänäkin keväänä saapunut, yleisillä teillä ajettava viihteellinen autokilpailu piti poliisin kiireisenä eilen maanantaina. Välillä Turku-Helsinki otettiin 20 kuskilta ajokortti hyllylle ja lehtitietojen mukaan poliisi kirjasi 13 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista sekä seitsemän vakavaa liikenneturvallisuuden piittaamattomuutta (HS 21.5.). Ajonopeudet olivat poliisin mukaan suurimmillaan yli 200 kilometriä tunnissa.

2. Voimassa olevan lain mukaan liikennerikokseen tai -rikkomukseen syyllistyneeltä ei voida ottaa käteis- tai korttimaksua vastaan tien päällä, jossa poliisi kirjoittaa lainrikkojalle rikesakon tai rangaistusmääräysmenettelyssä käsiteltävän päiväsakon. 

3. Gumball- rallin tapauksessa rikoksiin syyllistyneet saivat toki haasteen aikanaan pidettävään käräjäoikeuden istuntoon. Mutta koska kaikki rikoksiin syyllistyneet ovat ulkomaalaisia, aikanaan tuomittavat sakot jäävät todennäköisesti maksamatta ja perimättä. Suomella on tiettävästi kahdenkeskeinen sopimus sakkojen perimisestä ainoastaan Hollannin kanssa. 

4. Rikesakkolakia valmisteltaessa ehdotettiin, että rikesakko voitaisiin maksaa välittömästi poliisille tien päällä. Eduskunnan lakivaliokunta ei kuitenkaan hyväksynyt ajatusta, että poliisi sakottaisi ja perisi edes rikesakon, päiväsakosta puhumattakaan. Lain valmisteluun osallistuneen lainsäädäntöneuvos Jaakko Raution mukaan lakivaliokunta katsoi, että ehdotus olisi niin sanottu "vaarallinen työyhdistelmä" (Helsingin Sanomat 21.5)..

5. Rikesakkohan on kiinteä ja sakotettavan tuloista ja varallisuudesta riippumaton euromääräinen seuraamus, valtaosa rikesakoista on suurudeltaan vain 20–50 euroa, korkein rikesakko on 115 euroa. Päiväsakot voivat sen sijaan nousta tuhansiin euroihin.

6. Lainsäädäntöneuvos Jaakko Raution mukaan eduskunnan jo pari kolme vuotta sitten hyväksymän, mutta voimaantuloa edelleen osottavan uuden lain mukaan poliisi saattaa kenties vuoden 2015 alusta tietyissä liikennesakoissa antaa sakon ilman syyttäjäkierrosta. Tämä edellyttää rikkomuksen tehneen suostumusta.

7. Nykyisin poliisi voi antaa sakkorangaistusvaatimuksen, jonka vahvistaa syyttäjä. Menettely edellyttää rangaistusvaatimuksen saaneen suostumusta. Jos rangaistusvaatimuksen saanut vastustaa vaatimusta, syyttäjä voi hylätä sen, määrätä lievemmän rangaistuksen tai viedä asian syytteenä käräjäoikeuteen. Sakotettavan ei kuitenkaan tarvitse jäädä odottelemaan syyttäjän ratkaisua, vaan hän voi maksaa poliisin kirjoittaman sakon, samoin kuin rikesakon, heti sakkolapun saatuaan asianomaiselle tilille. 

8. MIksi näin ei sitten menetelty myös edellä mainitussa Gumball-rallin tapauksessa? Tämä johtuu siitä, että ko. kuskit syyllistyivät  törkeään liikenteen varantamiseen eli rikokseen, josta poliisi ei voi lain mukaan antaa sakkorangaistusvaatimusta, vaan asia on käsiteltävä aina oikeuden istunnossa. Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ei välttämättä edes selviä sakolla, sillä siitä voidaan tuomita myös vankeutta aina kahteen vuoteen asti. Rangaistusmääräysmenettelyssä ei voida tuomita myöskään ajokieltoa.

9. Tällaisten tilanteiden varalta oikeuslaitoksella tulisi olla valmius käsitellä rikosasia oikeudessa heti rikoksen tekopäivänä tai viimeistään parin kolmen päivän kuluessa rikoksen tekemisestä. Tällaista ns. pikaoikeudenkäyntiä on toki kokeiltu Suomessa jo reilun kymmenen vuoden aikana esimerkiksi Kotkan meripäivien ja Jyväskylän Suurajojen yhteydessä. Käräjätuomari ja syyttäjä ovat siis olleet "iskuvalmiudessa" , rikoksiin hairahtuneet on saatu  oikeuden eteen heti ja menettelystä on tiettävästi saatu muutenkin hyviä kokemuksia.

10. Tiettävästi poliisi olisi halunnut, että myös Gumball- rallin yhteydessä ylinopeuksiin syyllistyneet olisi saatu välittömästi oikeuskäsittelyyn. Miksi pikaoikeudenkäynti ei sitten maanantaina onnistunut? Vastaus on tämä: Pikaprosessi ei sopinut syyttäjille, koska maanantaina pidettiin syyttäjistön koulutuspäivä, jonne ilmeisesti kaikki syyttäjät olivat joukolla matkanneet!

11. Kuten olen blogissani aiemmin aika monta kertaa kertonut, valtakunnansyyttäjä Matti Nissisellä on tapana mainostaa usein ja hartaasti poliisin ja syyttäjien välistä esitutkintayhteistyötä, joka hänen kertomansa mukaan toimii aina vain paremmin ja paremmin. Nyt kun tuota paljon puhuttua esitutkintayhteistyötä olisi kerrankin käytännössä kipeästi tarvittu, Matti Nissisen alaisia ei edes saatu kiinni mistään, jolloin pikaoikeudenkäynnistä oli pakko luopua. Esitutkintayhteistyö ei siis toiminut tässä tapauksessa lainkaan.

12. Tämä tuntuu aivan uskomattoman nololta ollakseen totta, mutta näin vain asiassa on päässyt tapahtumaan. Varmaankin syyttäjät olivat eilen tyytyväisiä päästessään taas kerran kokoontumaan joukolla koulustuspäivilleen kuulemaan muun muassa Matti Nissisen lempiaiheestaan pitämää esitelmää otsikolla: Miten hyvin esitutkintayhteistyö poliisin ja syyttäjien välillä toimikaan!

13. Gumball-rallin miljonäärit voivat siis nauraa suomalaisviranomaisten lepsuuden ja hölmöilyjen takia partaansa. He välttyvät maksamasta tuntuvia sakkoja - poliisin arvion mukaan yhteensä jopa miljoona euroa -  jotka suomalainen käräjäoikeus joskus puolen vuoden tai vuoden kuluttua juhlallisesti poissaolokäsittelyssä heille tulee langettamaan.19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikähän se poliisin tarkoitus olikaan; ei ainakaan ehkäistä rikoksia. Olisiko tarkoitus kytätä että valtion budjetoidut sakkokiintiöt tulevat täyteen?

Tulee mieleen arpajaiset; kuka kerää suurimman euromääräisen potin saa joulukinkun samoin kuin se, joka niitä jakaa määrällisesti eniten. Pisteitä vähennetään jos sakko kaatuu käräjillä?

TLL 104§, sekä asetus rikesakkorikkomuksen 8§.. suosittelen tutustumaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin tuntuu hämmentävältä, että ylipäätään poliisilla ei muita keinovalikoimia ole puuttua tämmöiseen tilaisuuteen, jossa pelin ilmiselvä henki on rikkoa paikallista lakia, perusteella etteivät ne tarpeeksi rikasta koske.

Jos sakkoja olisi kertynyt yhteensä vain miljoona, osallistujat huomioiden kyse on pikkurahoista.

Siis sakotushan on ensisijaiselta tarkoitukseltaan osa oikeusjärjestelmän keinovalikoimaa, eikä suinkaan keino hankkia valtiolle rahaa?

Anonyymi kirjoitti...

Aijuu, Wikipedia-tietojen mukaan yksi osallistujista oli tänä vuonna kansallissankari Kimi Räikkönen.

Kalle kirjoitti...

Eikös tässä poliisi olisi voinut toimia vähän rajummin? Takavarikoidaan auto, koska se on rikosväline, ja sen voi oikeus tuomita menetettäväksi valtiolle. Pidätetään kuski, koska on syytä epäillä hänen pakenevan oikeudenkäyntiä, ja koska hänellä ei ole asuinpaikkaa Suomessa.

Erityisesti auton takavarikointi olisi varmasti sattunut, vaikka tuomioistuin olisikin joskus viikon päästä päättänyt kumota takavarikon (samassa istunnossa olisi varmasti voitu päättää itse pääasiastakin).

Anonyymi kirjoitti...

EU-alueella sakkojen täytäntöönpano pitäisi kyllä olla mahdollista, ks. esim. http://www.oikeus.fi/oikeusrekisterikeskus/39018.htm

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ko. rallihurjastelijoiden tapauksessa pidättämisen ja vangitsemisen edellytykset ovat täyttyneet.

Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta voidaan tuomita vankeutta enintään kaksi vuotta. PKL 1 luvun 3 §:ssä tarkoitetulla tavalla on syytä epäillä, että hurjastelijat jatkavat rikollista toimintaansa eli syyllistyvät uudelleen Suomessa törkeään ylinopeuteen. Heillä ei ole vakinaista asuntoa Suomessa ja heidän voidaan olettaa lähtevän pakoon eli jatkamaan hurjaa ralliaan Venäjälle, Viroon ja edelleen Keski-Eurooppaan.

Nämä 20 miljonäärikuskia olisi siis aivan hyvin voitu ottaa 2-3 päiväksi häkkiin, johon mennessä syyttäjätkin olisivat varmaan ehtineet palata - tosin kenties hiukka krapulaisina - iänikuisilta koulutuspäiviltään töihin. Pikaoikeus olisi tuominnut jäbät ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja tuntuviin oheissakkoihin sekä vaikkapa vuodeksi ajokieltoon. Ennen kuin kaverit olisivat ehtineet poistua maasta, viranomaiset olisivat huolehtineet, että he maksavat oikeuden tuomitsemat sakkonsa.

Jos siis vain olisi haluttu, lainkäyttöön olisi saatu ihan laillisin edellytyksin tehoa! Seuraavina vuosina Gumball 3000 - jätkät oliisvat kyllä kiertäneet Suoen kamaran hyvin kaukaa!

Skorpioni kirjoitti...

Kun tiedossa oli, että Gumball rantautuu Suomeen juuri tiettyyn aikaan ja kun tiedossa oli että Gumball ajaa Turusta moottoritietä, eikä mistään Lahnajärven kautta sivuteitä, niin eikö syytäjien olisi pitänyt järjestää oikein kunnon kurssipäivä tienpäällä ei Turku-Hki motarillla, eikä missään korpihotellissa?

"Käräjätupa" olisi voinut olla vaikka moottoritien ja Kehä III risteyksessä, jonne poliisi olisi vain syyttäjille ilmoittanut kunkin Gumballin nopeudella tai muulla ajorikoksella toteutetun teon.

Kyllä, kyllä luvalla sanoen tuntuu, että kaikki tunarit ja pilkunviilaajat ovat kertyneet oikeushallintoon ja varsinkin lainvalmisteluun. Olisiko syy tähän, että pilkkua ja pykälää viilataan ja höylätään jossain kammiossa ja vuosikymmeniä vanhojen ajattelutapojen lumoissa. Se on sitä lainvalmistelua ja työryhmäesityksiä, jotka ovat jäävät ja ovat jääneet oikeusministeriön hyllyille vuosikymmeniksi pölyttymään. Paha tauti, johon ei nätä lääkkeitä löytyvän!

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsissa tehoa ja tarmoa kyllä löytyy muussakin kuin jääkiekossa!

"Förra gången rallyt rullade igenom Sverige (2010) hade trafikpolisen det hektiskt och delade ut maxböter på löpande band. Artisten Xzibit blev även av med körkortet efter att ha prövat polisens tålamod och kört 160 km/h på motorvägen. Vanligtvis tas dock sammanstötningarna med lagens långa arm med ro och böterna är snarare en kvittens på att man ”är med i racet” – än något som tynger plånboken".

http://www.bytbil.com/nyheter/tvxaskyg/?cmpid=37

Anonyymi kirjoitti...

Kun meillä isot poliisipamputkin jäävät silloin tällöin kiinni hurjasta ylinopeudesta, niin lakivaliokunnan kanta, jonka mukaan hurjastelija-poliisipäällikön pysäyttänyt poliisimies ei voi ottaa tien päällä vastaan sakkorahoja käteisenä, on toki sinänsä ymmärrettävä...

Skorpioni kirjoitti...

En tiedä Kimi Räikkösestä, mutta Gumballin pääponsorin eli Sinebrychoffin Oy Ab:n tiedottaja on Kirsi Räikkönen. Liekö sukua Kimille?

Mutta mitä ihmettä Gumball tarvitsee sponsorin?. Onkohan kyse ollut sittenkin aivan "tyhjätaskujen" ajelemisesta, koska sponsoria on tarvittu.

Voisihan ajatella, että sponsori maksaisi rikoksiin syyllistyneiden sakot ilomielin, koska oluttehtaalle tuli mainosta niin pirusti.

Jokaisessa lasissa kuohuu tulevana kesänä ja seuraavina jääkiekon MM-kisoissa juuri Sinebrychoffin juoma!

Anonyymi kirjoitti...

Katos vaan, kun Gumball 3000 - ralli olikin osattu ajoittaa sopivasti Suomen teille juuri lätkän MM-kisojen päätöspäivää seuraavalle päivälle! MIkä "kilvanajo" Turusta Vaalimaalle olisi syntynytkään, jos Suomi olisi sattunut voittamaan maailmanmestaruuden!

Anonyymi kirjoitti...

Jos poliiseilla olisi ollut pelisilmää, olisi ajajat silti otettu kiinni ja autot takavarikkoon. Jos syyttäjät olisivat silti jättäneet pikaoikeuden tekemättä ja päästäneet hurjastelijat menemään, syy olisi ollut vieläkin selvemmin, lööppitasoisesti, heidän.

Anonyymi kirjoitti...

"Tällaisten tilanteiden varalta oikeuslaitoksella tulisi olla valmius käsitellä rikosasia oikeudessa heti rikoksen tekopäivänä tai viimeistään parin kolmen päivän kuluessa rikoksen tekemisestä."

Onko tämä vaatimus hiukan kohtuuton kun kyse on ylättävästä tilanteesta, johon ei ole voitu varautua etukäteen, kuten esim. Kotkan meripäiville. Kai syyttäjienkin pitää voida pitää koulutustilaisuuksia tai olla muissa virkatehtävissä, esim. istunnoissa. Ei oikeuslaitos ole mikään palokunta.

Se on eri asia, että lainsäädäntöä tällaisten "käypäläisten" varalta pitäisi kehittää, esim. poliisille ottaa törkeissä liikennerikoksissa auto takavarikkoon sakkojen vakuudeksi tai "vaarallisesta työyhdistelmästä" riippumatta otta maksu tienpäällä.

Kokonaan toinen asia, pitäisikö rikosprosessia kehittää niin, että laajemminkin nopeasti käsiteltävät rikokset voitaisiin tuoda "päivystävän syytäjän ja tuomarin" luo, joka antaisi - vastaajan suostumuksella - summaaristyyppisessä istunnossa rangaistuksen heti mitään esitutkintaa toimittamatta.

Anonyymi kirjoitti...

Noista miljoonan sakkotuloista, niin eikös sakot peritä Suomessa verotettavien tulojen mukaan tai henkilön oman ilmoituksen mukaan? Jos "kilpailija" ilmoittaa tuloikseen 0e, ei poliisi sitä pysty mistään varmistamaan, jolloin tulos olisi käytännös sama kuin nyt? Muistaakseni Räikkönenkin veti joskus traileria 100km/h motarilla, mutta todettiin oikeudessa vähätuloiseksi, kun asui Sveitsissä?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Onko tämä vaatimus hiukan kohtuuton kun kyse on ylättävästä tilanteesta, johon ei ole voitu varautua etukäteen, kuten esim. Kotkan meripäiville".

Noin kirjoittanut anonyymi näyttää olevan täydellisen tietämätön siitä, että tällä Gumball- rallilla on takanaan jo usean vuoden perinteet. Rallin järjestäjät ja sponsori mainostavat rallia ja sen ajankohtaa koko ajan etu- ja takakäteen. Suomen poliisit ja syyttäjät ovat siis olleet tänäkin vuonna erinomaisen hyvin tietoisia siitä, milloin ralli "rantautui" Suomeen.

Mutta kun yhteistyö poliisin, syyttäjien ja tuomioistuimen välillä ei kerta toimi, niin se ei toimi. Ei vaikka Mattti Nissinen kuinka kehua retostelisi esitutkintayhteistyötä ja rikosprosessin eri ketjujen "saumatonta yhteistyötä"!

Anonyymi kirjoitti...

Entä jos tullilla olisikin tuomari? Ja kun rajalta poistuu, asiat on käsiteltävä välittömästi,rikesakot maksettava tai vakuus niihin ennen kuin on lupa poistua...?

Anonyymi kirjoitti...

Näinkö lynkkaushenkistäkö väki on? Edes blogisti ei ole edennyt pimän keskiajan mentaliteetista.

Epäkohta löytyy peilistä kun tarpeeksi katselee.

Anonyymi kirjoitti...

No sponsorihan varmaankin maksaa sakot kun saivat niin hyvää mainosta?

Anonyymi kirjoitti...

"Epäkohta löytyy peilistä kun tarpeeksi katselee."

En minä ainakaan ajele törkeätä ylinopeutta ja vaaranna liikenneturvallisuutta. Taitaa syyllinen löytyä sinun peilistäsi. Joten olepa hyvä kansalainen ja maksa ne miljoonasakot Gumball-ajajaparkojen puolesta. Ja sen jälkeen voitkin ilmoittautua ajo-opetukseen.