maanantai 13. toukokuuta 2013

726. Heinäluoma Delawaren siirtolaisjuhlissa


Ruotsin kuningaspari ja Delawaren osavaltion kuvernööri Jack Markell rouvineen poseerasivat yhteiskuvassa 11.5., kuvassa myös puhemies Eero Heinäluoma rouvineen...


1. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma vierailee parhaillaan Yhdysvalloissa 8.–13.5.2013. Heinäluoma osallistui viikonvaihteessa suomalaisen ja ruotsalaisen siirtokunnan 375-vuotisjuhliin, jotka järjestettiin Wilmingtonissa Delawaressa.

2. Delawaren osavaltiossa sijaitseva Wilmington oli ensimmäinen paikka, johon suomalaiset ja ruotsalaiset rantautuivat vuonna 1638 Kalmar Nyckel -aluksella. Suomalaiset ja ruotsalaiset olivat Delawaren alueen ensimmäiset eurooppalaiset siirtolaiset. 

3. Heinäluoma edusti juhlissa Suomen valtiovaltaa yhdessä puolisonsa Satu Siitonen-Heinäluoman kanssa. Ruotsia juhlissa edustavat kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia. Heinäluoma piti puheen gaalaillallisilla, jossa Ruotsia edustivat prinsessa Madeleine ja tämän tuleva puoliso Christopher O'Neill. Tilaisuudessa puhui myös Yhdysvaltojen varapresidentti Joe Biden.

4. Helsingin Sanomien Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas kertoo tänään Hesarisssa, että "suomalaiset jäivät juhlapäivänä hieman ruotsalaisten varjoon, niin kuin tietysti alkuperäisellä matkallakin". Suomalaisten osuus Yhdysvaltojen alkuaikojen asuttamisessa oli kuitenkin tasavertainen ruotsalaisten kanssa.

5. Amerikkalaisen lehdistön verkkosivuilla kyseisistä siirtolaisjuhlista puhuttaessa mainitaan vain Ruotsin kuninkaallisten paikallaolo.  Miksi Suomen pitkä mies Don Eero näyttää jääneen kemuissa pahasti Ruotsin kuningasparin varjoon? Olisiko Suomen pitänyt lähettää siirtolaisten juhliin presidenttiparinsa Sale ja Jenny, jos kerran Ruotsista juhliin osallistuivat kuningas, kuningatar sekä prinsessa Madeleine puolisoineen ja jenkitkin kunnioittivat tilaisuutta varapresidentin läsnäololla ja illallispuheella?
19 kommenttia:

Siru Pola kirjoitti...

Miten ihmeessä noitten poliitikkojen puolisoilla on aikaa matkustella kaikenmaailman kissanristiäisissä?
Eikö ne käy töissä ollenkaan ?

Anonyymi kirjoitti...

Nuo poliitikkojen rouvat on, kuulkaas, Suomen kuninkaallisia! Kyllä niitten pitää saada edustaa Suomea maailmalla! Näyttävä pari tämä duo-Heinäluomakin!

Anonyymi kirjoitti...

Paikallinen lehdistö voi kuvitella Don-Heinäluoman olevan juuri niitä 375 -vuotta sitten Delawareen rantautuneita siirtolaisia. Heinäluoman muija oli viimeksi julkisuudessa vaalivalvojaisissa muutamat vaalit sitten. Silloin rouvan edustuskunto oli kyllä 3-4 promillen välissä. DOn tosin kärsi silloin murskatappion.

Anonyymi kirjoitti...

Kohua herättäneessä tv-ohjelmassa väitettiin Suomea ruotsalaiseksi, ja niin kävelee Heinäluomakin askeleen kuninkaan perässä,jos pääsisi vaikka puhumaan ruotsia.

Keski-Pohjanmaalta kirjoitti...


No ehdottomasti olisi pitänyt Sauli ja Jenni matkalle tyrkätä!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Viime viikolla oli muuten muistaakseni Maikkarin sivuilla tuoreita kuvia Jennistä muutamassa tilaisuudessa/juhlassa: selvästi on tyylikonsulttia käytetty sitten Tanskan vierailun. Ts. JH:n staili paranee entisestään.

Vaikka näiden edusnaistemme habitukseen huomion kiinnittämistä pidetään löyhäpäisenä pinnallisuutena, ei se sitä todellakaan ole. PR:ää ei pidä koskaan väheksymän ja siihen kuuluu eritoten naisilla tyyli!

Anonyymi kirjoitti...

Jospa Don vaimoineen olikin kutsuttu pelkästään illallisjuhlien yhteydessä olleen häätilaisuuden vieraaksi?

Anonyymi kirjoitti...

Kai se kuitenkin on hyvä asia, että muistetaan koska suomalaiset saapuivat uudelle mantereelle.

Kolmesataavuotisjuhlista suomalaiset olivat lähellä jäädä kokonaan pois, tai muuten asia unohdettiin.

Maalaisliiton pää-äänenkannattajan Ilkan, päätoimittaja oli asiassa aloitteellinen, ja myös suomalaiset pääsivät matkalle.

Ehkä pitää käydä selaamassa kolmisatavuotisjuhlia sivuavaa kirjaa....

Leinonen, Artturi.
Nimeke Atlanttia ja Amerikkaa katselemassa / Artturi Leinonen.
Julkaistu Porvoo : WSOY, 1938.
Ulkoasu [2], 135, [1] s., 8 kuval. : kuv.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä sen Donin pää sieltä takaa kuvassa pilkottaa....

Anonyymi kirjoitti...

J.Karjalainen olisi ilman muuta kuulunut melkein "amerikansuomalaisena" noihin juhliin. Hän on sitä paitsi tehnyt amerikansuomalaisen kulttuurin eteen paljon enemmän töitä kuin Don Heinäluoma, joka onneksi palaa tänään reittikoneella himaan.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän tuolloin mitään Suomea edes ollut ..

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niin, oli vain elämää suomalaismetsissä...

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaiset mokasivat tämänkin tilaisuuden antaman mahdollisuuden kansainväliseen vaikuttamiseen ja verkostoitumiseen. Kuvastaa asennetta, ei tajuta mikä on mielikuvan voima. Ei siinä team -finlandit ja stubbin järkyttävän yksisilmäinen meksiko-hehkuttaminen maakuva/vienti-hössötyksineen kuin kaiu onttouttaan ja historiattomuuttaan. Taas tehtiin ylimieliset oharit lähettämällä kielitaidoton Don-joku.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se Eero sen puheen luki paperista, mikä pitikin!

Anonyymi kirjoitti...

Missä oli Eino Grön tangoineen noissa jubiloinneissa? Ai, niin Floridassa!

Anonyymi kirjoitti...

Siellä missä Heinäluoma,
siellä peetä-ärrää,
puuttuu tältä maalta, ja ellei näin oo,
peetä-ärrää saakin vain SAK.


Asiat ei parane jos Don niihin tarttuu,
puhemiehen nuijan kanssa mieheksi se varttuu,
nuijan kanssa Don ei vaikuttaa voi,
hän valvoo ettei puhu liikaa edustaja toi.

Parasta ois Donille jo vihdoin ymmärtää,
että tukan alla pitää olla paljon elämää,
jos valtion pääksi hän haluaa,
ei riitä pari metriä, miestä seisallaan.

Don Heinäluoma tuo, mies poloinen,
ei ymmärrä olevansa sen oloinen,
ettei häneen yhdistä kukaan taitavuutta,
ei ketteryyttä eikä yhtään Putin- oveluutta.


Jyrki Virolainen kirjoitti...

Edellä olevan riimittelyn nimeksi sopisi vaikkapa "Pari metriä Donia".

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä Heinäluomaa ei laillisesti voi kieltää matkustamasta, kun Niinistö ei kaikkialle ehdi. Edustushomma kuin edustushomma. Reittikoneilla kai tuo onkin onneksi matkustanut. Jonnekin kuulu viedä daami mukaan, jonnekin ei. Tuskin Donin vaimoa varten on omia sääntöjä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kukaan ei toki edes ole vaatinut tai sanonut, että Donilta tulisi "kieltää laillisesti" matkustaminen tai edustaminen.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa edustaminen aiheutti närää jo haloskan kaudella. Noloa olisi sekin, että Ruotsin kuningashuoneelta tulisi nootti, jossa kehoitetaan jatkossa harkitsemaan Donin lähettämistä ulkomaille "edustamaan" Suomea. Joissakin asioissa, kuten tässä edustamisessa, edustajan itsensä tulisi tajuta edustamisensa nolla-arvo.