maanantai 7. toukokuuta 2012

591. Timppa ja Beni Egyptissä


1. Armand Lohikosken ohjaama ja käsikirjoittama SF-filmi "Pekka ja Pätkä Suezilla" on vuodelta 1958. Pääosissa olivat tuttuun tapaan Esa Pakarinen Pekkana ja Masa Niemi Pätkänä. Se oli järjestyksessä kymmenes osa Puupää-sarjasta, joita valmistui vuosina 1953-1960 kaikkiaan kolmetoista. Suez-elokuva tuli ajankohtaiseksi vuonna 1958, sillä olivathan suomalaiset YK:n sotilaat juuri noihin aikoihin turvaamassa rauhaa Suezilla. Kohtaukset Suezilla kuvattiin tosin Ruduksen hiekkakuopilla Seutulassa. Palmut oli tehty pahvista, pyramidit  olivat hiekkakumpuja ja höyrylaivat kulkivat narusta vetäen sadevesilammikoissa. Täydestä kuitenkin meni, sillä kriitikot luulivat, että filmintekijät olivat lähteneet paikan päälle Egyptiin.


2. Miehemme ovat jälleen Egyptissä ja nyt ihan oikeesti eli paikan päällä. Tarkoitan eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan seitsemään jäsentä, jotka matkailevat tällä viikolla (5.-13.5.) Egyptissä, Israelissa, miehitetyillä palestiinalaisalueilla ja vielä Jordaniassakin. Egyptissä suomalaiset tutustuvat arabikevään tuomiin mullistuksiin. Valiokuntaa johtaa itseoikeutetusti Timo Soini ja mukana on muassa kokoomuksen Ben Zyskowicz. Tämän aamun Hesarissa herroista ja valiokunnan retkestä yleensä oli laaja juttu. Lehtikuvassa Timppa ja Beni vierailevat Al-Azharin sunnimoskeijassa vanhassa Kairossa, rennosti paitahihasillaan ja ilman solmiota, kuten kunnon turistien kuuluukin. Kuvassa taempana kuikuileva valiokunnan naispuolisen jäsenen sen sijaan on pitänyt vetää niskaansa sangen hiostavan näköinen ryijy tms. vaatekappale.


3. Reteiltä tuntuvat Timpan ja Benin puheetkin. Soini kertoo, että keskusteluissa  muslimiveljeskunnan edustajien ja äärivanhoillisiksi luonnehdittujen salafistien kanssa viimeksi mainituilla oli ollut oikein "kravatti kaulassa," mikä oli hymyilyttävät suomalaisia valtiopäivämiehiä. Soinin mukaan keskustelussa oli erikoisinta tajuta, että  monet Egyptin kansanedustajista istuivat vielä vuosi sitten vankilassa. No, onhan tuokin toki tärkeä seikka mennä toteamaan oikein paikan päälle!


4. Timo Soinia huolestuttaa kuulemma eniten se, kunnioitetaanko Egyptissä demokratiaa. "Tajutaanko täällä, että tänään minä olen hallituksessa ja huomenna joku muu. Vai ruvetaanko toimimaan niin, että minä pysyn aina vallassa." Niin, Suomessahan persut pysyvät tätä menoa puheenjohtajansa ansiosta oppositiossa ja poissa vallasta aina ja ikuisesti, joten tuossa suhteessa mitään huolta ei synny.  Mutta Suomi on kuitenkin sikäli demokraattinen paikka, että täällä myös opposition kansanedustajat pääsevät reissaamaan valtuuskuntien mukana ympäri maailmaa. Muutamissa maissahan oppositio pannaan vankilaan tai ainakin kotiarestiin! Joissakin maissa taas (esimerkiksi Kiinassa) oppositiota ei suvaita ollenkaan. - Pari viikkoa aiemmin Timo Soini vieraili puhemies Eero Heinäluoman seurueessa Intiassa. 


5. Soini sanoi haastattelussa, että vaikka Israelin palestiinalaisalueille perustamat siirtokunnat hieman huolestuttavatkin, hän syö silti siirtokunnissa tuotettuja  appelsiineja.  "Jos tekee mieli appelsiinia, minä kyllä ostan niitä enkä kysy, onko ne viljelty siirtokunnissa." - Sillä tavalla! Minusta Israelista tänä talvena tuodut Jaffat ovat kyllä olleet aika kuivia. Vaikka minulla ei ole mitään Israelia tai israelilaisia vastaan, olen kyllä ostanut nyt Egyptistä tai Marokosta tuotuja appelsiineja, koska ne ovat parempia ja vielä halvempiakin kuin Israelista tuodut.


6. Timo Soini ei ollut lainkaan huolestunut siitä, olisiko  tieto muutaman viikon takaisesta persujen (Hellu Eronen - James Hirvisaari) aiheuttamasta hihamerkkikohusta kantautunut Israeliin asti.  "Israelissa kyllä tiedetään, kuka minä olen", tokaisi Soini.  Itseluottamus tuntuu olevan Soinilla kohdillaan. Kysymys oli kuitenkin kai siitä, tietävätkö israelilaiset, millaisia puolirasisteja Soinin johtaman puolueen eduskuntaryhmässä on? Tietoisuus tästä saattaa kyllä heikentää Soinin ja koko hänen valtuuskuntansa vierailun merkittävyyttä Israelissa.


7. Herroilta kysyttiin myös Suomen asemyynnistä Egyptiin ja asetuonnista Israelista. Mutta ei syytä huoleen! Benikin vakuutti rehvakkaaseen tapaansa, että asiat ovat tältäkin osin täysin kunnossa. Niin, mikään ei siis muutu matkan takia tai ansiosta! Oliko sitten mitään erityistä tarvetta edes matkustaa viikoksi Lähi-Itään tuollaisella "mikään ei muutu" -asenteella?


8. Soini kertoi valiokunnan esittäneen  egyptiläisille kollegoilleen kutsun Suomeen, missä voitaisiin "pyöreän pöydän ympärillä" keskustella siitä, miten Pohjoismaissa on kehitetty oikeusvaltiota. Soinin mukaan valiokunta harkitsee esittävänsä, samanlaisen kutsun myös muille alueen maille. Hm, aikooko Soini saada vaikkapa iranilaiset, Hamas-järjestön ja israelilaiset saman pöydän ääreen Helsingissä? Tuleeko Timo Soinista aikaa myöten uusi Mara Ahtisaari? Ainakin ulkoiset mitat alkavat olla herroilla samaa kaliiberia.


9. Mutta mikäpä siinä. Onhan maailmalla vielä toki monia muitakin maita, joiden johtajia ja virkamiehiä pitäisi saada ymmärtämään, mitä sillä paljon puhutulla oikeusvaltiolla oikein tarkoitetaan. Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa Kiinan kansantasavalta, missä ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta loukataan ylivoimaisesti eniten koko maailmassa. Timo Soini ja Ben Zyskowicz voisivatkin kutsua myös kiinalaisia kollegojaan keskustelemaan pyöreän pöydän ääreen Kiinan ihmisoikeustilanteesta ja siitä, millä ilveellä Kiinasta saataisiin vihdoin aito oikeusvaltio.

30 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa osuva vertaus Pekkaan ja Pätkään. Päivän paras vitsi! Siellä meijän poijjaat hanakkana, tanakkana, punakkana, pönäkkänä - ilman krakaa - kertovat kuinka asiat oikeasti ovat, kuin ne pitäisi hoitaa!

Anonyymi kirjoitti...

Tottahan ne oikeusvaltio kulissit on meillä kunnossa kun Soinikin niin vättää.
"Epyktissä" "vuosi sitten ihmisiä virui vankilassa ja nyt ovat kansanedustajia" meillä "oikeusvaltiossa" on vapaana kansaedustajia joiden pitäisi olla vankilassa.

Anonyymi kirjoitti...

Soinilla on näyttöjä hurahtamisesta toiseen uskoon vieraalla maalla liikkuessaan: naisen nähdessään irlantilaisessa temppelissä luterilainen kääntyi katoliseksi.

Zyskowicziin sentään voimme aina luottaa: mitä enemmän hän puhuu A-studiossa yritysjohtajien optioita vastaan, sitä varmemmin nen nousevat.

Siru Pola kirjoitti...

Eikös se ole Ektyypi eikä Epykti

Anonyymi kirjoitti...

Mutta missä on oikeusvaltiokehitystaistelija Pekka Hallberg?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Härski-Haperin olisi pitänyt olla mukana Epyktissä! Jos nimittäin oikeusvaltiosta on tarkoitus haastella.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kreikassa oli parlamenttivaalit ja siellä "sikäläiset persut" eli nykyiset oppositiopuolueet, etunenässä äärivasemmistolaiset, voittivat ja "vanhat puolueet" kärsivät rökäletappion.

Nyt nähdään, mitä kreikkalaiset persut eli entiset opposition puolueet saavat aikaan, kun he ovat vaatineet EU:n tukipakettien hylkäämistä.

Meillä persut eivät suostuneet hallitukseen, vakka kaikki heitä maanittelivat. Saa nähdä, onnistuvatko Kreikan persut muodostamaan hallituksen ja romuttamaan vanhojen puolueiden toimet säästöohjelmista.

Kreikan vaalivoittajat pyrkivät eroon eurosta ja sama sävel on meidän persuillakin.

No, onhan Timo Soinilla nyt, kun vastuu ei paina mitään, aikaa reissailla eri puolilla maailmaa ja julistaa, että "kaikki kyllä tietävät, kuka minä olen."

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Venäjällä uudelleen valtaan eli presidentiksi noussut Vladimir Putin vannoin virkavalassaan "kunnioittaa ja suojella kansalaisten oikeuksia ja vapauksia."

Tätä ukaasia alettiin pannan toimeen välittömästi. Tavallista kansaa ei laskettu lähellekään Kremliä ja opposition mielenosoittajia heitettiin tyrmään sen kun kerettiin, sadoittain. Tästähän se vapaus paranee!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä venäläisessä kuulustelussa muutamasta pikku "rähinöitsijästä" selvää otetaan...
Niin tehokkaat keinot, siellä on että muumiotkin on saatu tunnustamaa.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri tämänkaltaisen tilanteen - kuten nyt Kreikassa, ja kohta? - välttämiseksi olisi hyvä, jos järjestettäisiin niitä kansanäänestyksiä isommista asioista.

Anonyymi kirjoitti...

Putin: - Kyl maar mun kans on heleppo olla, ko teköö just niinkö mää sanon!

Anonyymi kirjoitti...

Kukahan tekisi samanhenkisen elokuvan Jose Manuel ja Olli komissaareina? Se vertaus olisi vielä osuvampi.

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti: "6. ..."Israelissa kyllä tiedetään, kuka minä olen", tokaisi Soini... tietävätkö israelilaiset, millaisia puolirasisteja ..."

Soini on omaa tilaavuuttaan enemmän täynnä itseään viittaamalla itseensä kun puhutaan persuista.

Niin ja miten niin "puolirasisteja", kyllä persujen rasismi on täysin selvää ja julkista.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä professori!

Olemme huolissamme kyselleet päivän uutisten edessä mihin suuntaan sisällissodan dementoima kulttuurikäsitys nyt mahtaa kehittyä, kun suuri taustavaikuttaja on poissa?

Kaikkien konsulttien konsultti ehti opastaa jopa Timo Soinille ja Diana-puiston työmies Matti Putkoselle konttorin suuren ankkurin kainalosta.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tämä Auerin tapaus saa taas mielikuvituksellisia käänteitä, nyt syyttäjä epäilee Aueria saatananpalvonnasta.

Listalla oli jo murha, lapsiin sekaantuminen ja eläinrääkkäys.

Mitenköhän Aueriin saisi vielä liitettyä sarjamurhan, terrorismin ja kansanmurhan? Ja alan uskoa, että Palmenkin murhasi Auer.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Auerin jutusta ja sen nykyvaiheista ei ota enää kyllä selvää Erkkikään!

Tänään KKO antoi "julkisuuspäätöksen" - lue: salauspäätöksen - syyttäjän sinne viime kuussa toimittamasta lisäaineistosta. Sikäli kuin ymmärsin, KKO julisti aineiston lähes kokonaan salaiseksi; aineistoa - siis sitä lisäaineistoa - on tiedotteen mukaan 2 000 sivua.

Turussa käydään Aueria ja hänen "entistä miesystäväänsä" vastaa täysin salaista lapsenraiskaus ym. juttua. Sen verran jutusta on tihkunut lehdistä tietoa, että tuon "miesystävän advokaatti" on saanut hänkin syytteen, se tuli ilmaisukiellon rikkomisesta!

Kyllä nyt Auer on päätetty nitistää lopullisesti!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Jose Manuel ja Olli kreikkalaisina puistotäteinä". Siinä olisi SF:lle hyvä filmin aihe.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta, mutta. Eihän "Seppokaan" huomannut Auereilla mitään saatananpalvontaan viittaavaa!

Anonyymi kirjoitti...

Auerin kohdalla tulee väkisinkin mieleen keskiaikaiset noitavainot. Suomessa kuolee kymmeniä naisia aviomiehensä toimesta, mutta en muista ketään aviomiestä demonisoidun kuin Auerta. Bulevardin surmienkin kohdalla voivoteltiin työelämän paineista tai narsistisesta persoonallisuushäiriöstä. Auerin kohdalla ei kukaan syytä työelämän kovuutta tai terveydenhuollon toimimattomuutta, vaan pidetään ihan itsestään selvänä, että Auer edustaa pahuuden ydintä. Kafkamainen tilanne.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ihmetyttää hieman KKO:n tämänpäiväinen aktiivinen tiedottaminen "julkisuuspäätöksestään." Tavallisesti KKO ei tiedota mitään muuta kuin ennakkopäätöksensä. Miksi kummasta nyt tämä poikkeus? No, olisihan tuo päätös toki tullut syytäjän toimesta julkisuuteen ainakin joltakin osin, joten tältä kannalta tiedottamisen ymmärtää.

Hieman oudolta tuntuu sekin, että vaikka herra Auer on ollut nyt kai kuolleena ja niin sanotusti kuopattunakin jo useita vuosia, muistamani mukaan 5-6 vuotta, niin vasta nyt hänen selästään/olkapäästään on "löydetty" syyttäjän mukaan oudonnäköiset ristejä tms. aihetta kuvaavat viillot!

Tässä jutussa tuntuu olevan selvää ainoastaan yksi asia: Asian esitutkinta on ollut selvästikin paikalliselle Porin poliisille aivan liian ylivoimainen tehtävä. Tutkinta olisi alun perin pitänyt uskoa ammattilaisille eli KRP:lle.

Mutta MIkko Paatero tämänkin asian munasi, sillä ollessaan tuolloin vielä Turun lääninpoliisin pamppuna, hän päätti, että ei mitään, Porin pojat hoitavat tutkinnan loppuun niin kun mitään ei olisi tapahtunut!

Jutun syyttäjän olisi, kuten siihen paljon puhuttuun ja valtakunnansyytäjä Nissisen lempilapseen "esitutkintayhteistyöhön" kuuluisi, tullut valvoa ja ohjata poliisin esitutkintaa, mutta tämäkin puoli on ilmeisesti pettänyt täydellisesti. Jutun syyttäjä on kyllä moittinut käräjäoikeuskäsittelyn aikana kovasti poliisia, mutta unohtanut, että hänellä itsellään on ollut lain mukaan velvollisuus seurata aktiivisesti poliisin esitutkinta ja puuttua omasta aloitteestaan tutkinnassa havaittuihin puutteisiin ja epäkohtiin.

Tästä nyt näkee - jälleen kerran - että esitutkintayhteistyö toimii vain paperilla, ei käytännössä. Mutta siitä huolimatta Nissinen ja kumppanit tekevät kaikkensa, jottei syyttäjästä vain tehtäisi laissa esitutkinnan johtajaa!

Anonyymi kirjoitti...

Yle Uutisten mukaan Anneli Auerin asianajaja Juha Manner kiistää syyttäjän väitteet saatananpalvonnasta. Manner hämmästelee syyttäjän tiedotuspolitiikkaa juuri nyt, kun toinen Aueria koskeva, seksuaalirikoksiin liittyvä oikeudenkäynti on vielä kesken.

Anonyymi kirjoitti...

Tatuointi -> goottilaisuus -> saatananpalvonta -> rituaalimurha.

Iltapäivälehtien (= poliisin syväkurkkujen?) logiikka on pettämätön.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Puhe rituaalimurhasta tai saatananpalvonnasta ei ole vain iltapäivälehtien keksintöä, vaan nämä väitteet käyvät ilmi syyttäjien KKO.lle toimittamasta 18.4.2012 päivätystä kirjelmästä, jonka mukana KKO:lle on lähetetty mainittu laaja lisäaineisto eli noin 2 000 sivua "tavaraa."

Kun pyysin tänään KKO:sta sen tiedotteessa mainitun "julkisuuspäätöksen", sain sen oheen liitetyn em. syyttäjien kirjelmän, jossa väitteet saatannanpalvonnasta ym. esitetään. Kirjelmässä mm. väitetään, että Jukka Lahden "molemmissa olkapäissä on nähtävissä ristiä muistuttava haavakuvio." Syyttäjät sanovat pitävänsä mahdollisena, että henkirikoksessa, josta he väittävät esittävänsä nyt lisäaineiston perustella varman näytön, on ollut kysymys saatananpalvonnasta. Kirjelmän mukaan tätä tukee myös "Lahden tuhkan ja veren käyttö edellä mainituissa rituaaleissa."

Tiettävästi puolustus ei ole vielä vastannut syyttäjän em. kirjelmään ja sen mukana KKO:lle toimitettuun laajaan lisäaineistoon.

Kun vastaus tulee, KKO:n tulee luonnollisesti julkistaa myös tuo vastinekirjelmä. Oikeudenkäynnin tasapuolisuus edellyttää tätä.

El Doctor kirjoitti...

"Asiantuntijalausunnot" olkapäiden risteistä sekä erään Auerin piirroksen liittymisestä saatananpalvontaan esittää kiihkouskovainen, eläkkeellä oleva erityisopettaja Keijo Ahorinta, joka ei kyllä ole uskontotieteilijä eli saatananpalvonnan asiantuntija eikä myöskään oikeuslääkäri, joka voisi arvioida, onko ihoon tehty jälkiä rituaalin yhteydessä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuhkaaa? Miten Auerín tuhkasta näkee risti-kuvion? Kaikkea näkee,kun haluaa. Ei oikein istu. Jos kansainvälinen(Hollywood-Fox) raportoisi, löytyisi vielä Natseja? Nim.L.H.Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Ulvilan murha tehtiin ehkä meidän naapurissa. Sielläkin palaa valo usein myöhään yöllä. Seppo asialle.
Nim.L.H.Hoppu

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anneli Auerin kahdessa jutussa on neljä syyttäjää, kaksi murhajutussa, joka on nyt KKO:ssa, ja kaksi syyttäjää Turun käräjäoikeudessa vireillä olevassa lasten hyväksikäyttöä ym. koskevassa jutussa.

Auerilla on vain yksi asianajaja avustajanaan.

Ehkä Auerin ja asianajaja Juha Mannerin kannattaisi harkita toisen puolustajan hankkimista, jotta voimasuhteet syyttäjistön ja puolustuksen kesken edes hieman tasoittuisivat?

Anonyymi kirjoitti...

Syyttäjistön ajatusrakennelmat nousevat ilmaan kuin myyttinen Feenikslintu aikoinaan, siis tuhkasta. Sitä he yrittävät pöllytellä nyt KKO:n silmille. Mutta Feenikslintukin oli vain legendaa.

Anu Suomela kirjoitti...

Blogistin esittämä syyttäjän ja vastaajan välinen epätasapaino on vuosien varrella huolestuttanut minua. Syyttäjällähän on valtion rahapussi, jolla voi maksella halunsa mukaan 'asiantuntijoita'.

Vastaajalla ei ole vastaavaa 'pankkia', vaan jokainen palkattu asiantuntija lisää kuluriskiä. Lisäksi ongelmaksi nousee se, että Suomen kokoisessa maassa on joidenkin erikoisalojen asiantuntijoita vain kourallinen, usein virkamiehiä.

He eivät kirjoittele vastaajalle virkatyönä lausuntoja, mutta toimivat kyllä syyttäjän todistajina ja lausunnon antajina. Mistä vastaaja hankkisi samantasoisen 'luotettavan' todistajan ja millä kuluriskillä?

Oikeusistuimethan nimeävät erittäin harvoin itse asiantuntijoita. Puolustuksen asiamiehen pitäisi syyttäjän asiantuntijoita kuullakseen hankkia todella syvällinen perehtyneisyys erityisalaan, josta syyttäjän asintuntija todistelee. Syyttäjällä on siis todella vankka etulyöntiasema suhteessa puolustukseen.

Anu Suomela

Anonyymi kirjoitti...

"Tajutaanko täällä, että tänään minä olen hallituksessa ja huomenna joku muu. Vai ruvetaanko toimimaan niin, että minä pysyn aina vallassa."

Toivottavasti UaV:n Lähi-idän delegaation Rkp:n edustaja Christina Gesrin kertoi egyptiläisille kollegoilleen, kuinka suomalaisessa demokratiassa mitättömän pieni puolue voi olla hallituksessa yhtäjaksoisesti lähes 40 vuoden ajan.

Siinäpä jopa vientituotteeksi kelpaava menestysformaatti maailman sorretuille vähemmistöryhmille!