Eipä ole tullut lukijoilta vaaliveikkauksia. No, tästäkin näkee, miten vähän nämä vaalit tavallisia suomalaisia lopulta kiinnostavat!
Eilinen ennusteeni puolueiden välisestä paikkajakaumasta vaaleissa ei näytä tänään julkisuuteen saatetun Taloustutkimuksen gallupin valossa lainkaan niin selvältä kuin otaksuin. Keskusta tuntuu kirivän kovasti, sillä sille ja kokoomukselle samoin kuin demareille ennustetaan kolme paikkaa. Kaikissa aiemmin näkemissäni ennusteissa kokoomuksen neljää paikkaa on pidetty varmana ja siitä minäkin lähdin omassa veikkauksessani. Persujen ja kristillisten vaaliliitolle näyttäisi Taloustutkimuksen ennusteen mukaan tulevan suurvoitto, ei vain paikkaluvussa, vaan myös äänimäärässä, sillä vaaliliitto ohittaisi vihreät.
Vaalikampanja näyttää saaneen loppuvaiheissa yhä likaisempia muotoja. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen syyttää kovin sanoin kokoomusta likaisen pelin pelaamisesta väittäen, että kokoomus taktikoi Kai Pöntisen Korhosen rasistisina pitämillä vaalimainoksilla, joita kokoomusjohto ei ole Korhosen mukaan todellisuudessa tuominnut. Erästä keskustan naiskansanedustajaa on iltapäivälehden mukaan uhattu perussuomalaisten kunnanvaltuutetun toimesta "saunan taakse" viemisellä, jne.
Kun vaalikampanja on edennyt jo näin pitkälle, en ryhdy tässä kovin laajoihin pohdintoihin puolueiden ja ehdokkaiden suhteen. Esittelen vain lyhyesti eri puolueiden suurimmat "toivot" ja esitän lopuksi oman listani valituiksi luultavasti tulevista ja heidän varamiehistään tai -naisistaan.
Kokoomuksesta vahvoilla ovat käsitykseni mukaan aakkosjärjestyksessä seuraavat ehdokkaat: Heikki Autto, Ville Itälä, Eija-Riita Korhola, Ukko Metsola, Risto E.J. Penttilä, Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Eeva-Riita Siitonen. Kansanedustajista Tuulikki Ukkolalla ei liene mahdollisuuksia, ei myöskään Ari Vatasella, joka on istunut jo kaksi kautta EU-parlamentissa Ranskasta valittuna meppinä.
Vahvimpina pitäisin Korholaa, Penttilää, Itälää sekä Pietikäistä ja hänen kanssaan kiivaasti kisaa käyvää Siitosta. Pietikäisen ja Siitosen kisa ratkeaa hieman varttuneempien naisten äänillä, ja veikkaukseni on, että Pietikäinen selviää tässä kisassa voittajana. Hänestähän julkaistiin HS:n kuukausiliitteessä pari kuukautta sitten alastonkuvakin.
Itse toivoisin, että Ville Itälän pudottaisi parlamentista joku nuorempi miesehdokas, esimerkiksi Ukko Metsola tai Heikki Autto. Varsinkin jälkimmäinen näyttää olevan kokoomuksen todellinen uusi "toivo", sillä mies on vasta 23-vuotias, mutta hänet valittiin viime kunnallisvaalien jälkeen Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Ben Z. ja Alex Stubb ovat kilvan kehuneet Heikki Auton kyvykkyyttä. Autto on hallintotieteen kandidaatti ja opiskelee Lapin yliopistossa julkishallintoa. Hänen suuria vaalimainoksiaan näkyy myös etelässä ja jopa Riihimäen ja Hyvinkään välisen pyörätien varrella olevien latojen seinissä, kuten itse saatoin havaita pyöräiltyäni pari kertaa Riihimäeltä Hyvinkäälle ja vielä takaisinkin (vaikka oli ylämäkeä, vastatuuli ja pitkät housut jalassa). Ukko Metsola taitaa kuitenkin lyödä Heikin "Etelän rokujen" äänillä. Heikki Autto on porotilan poika Enontekiöltä.
Demareista vahvoilla ovat Arja Alho, Sinikka Hurskainen, Liisa Jaakonsaari, Kimmo Kiljunen, Petra Paasilinna, Mitro Repo, Satu Taiveaho ja Pilvi Torsti. En usko esimerkiksi Arto Bryggaren, Kalevi Olinin, Jani Sievisen tai Ilkka Taipaleen mahdollisuuksin. Jos äänestystä ja sen tulosta voitaisiin verrata siihen lajiin, jonka Artsi Bryggare osaa, niin loppukahinoissa Bryggare kompuroisi vasta viimeisellä aidalla kun Liisa Jaakonsaari ja Mitro ("Isä") Repo jo kurkottavat rinta rinnan maaliviivalla. Ratkeaako Liisan ja Mitron keskinäinen paremmuus rinnanmitalla vai jollakin muulla tavalla, jää nähtäväksi, mutta joka tapauksessa he vienevät demareiden kärkipaikat.
Kolmannesta paikasta kisaavat tasaväkisesti lähinnä Paasilinna, Torsti ja Kiljunen. Kimmo Kiljunen on julkisuuskuvaansa parempi poliitikko varsinkin kansainvälisissä asioissa, mutta nuoret naiset jättänevät hänet kuitenkin rannalle. Kolmannen sijan voisi viedä Reino Paasilinnan tytär Petra, joka kuulemma voitti toissa päivänä jonkun HS:n järjestämän yleisöäänestyksen ja löi jo siinä niukasti tohtori Pilvi Torstin. Satu Taiveahokaan ei ole vailla mahdollisuuksia, sillä hän saanee runsaasti niin sanottuja sääliääniä, kun hänen miehensä Kanki- K. erehtyi tässä taannoin viestittelemään hieman sopimattomia erään keskustan valtuustoehdokkaana olleen eksoottisen naishenkilön kanssa.
Keskustasta pitäisin silmällä lähinnä Lasse Hautalaa, Esa Härmälää, Anneli Jäätteenmäkeä, Antti Kaikkosta, Kyösti Karjulaa, Markku Laukkasta, Pekka Myllymäkeä ja Hannu Takkulaa. Kauko Juhantalon paluuseen en näissä vaaleissa usko, mutta Kauko keskittyneekin tosissaan vasta tuleviin eduskuntavaaleihin. Anneli J:n valinta tuntuu selvältä, vaikka hän ei enää saakaan sääliääniä, viime eu-vaaleissahan Anneli oli vaalien ääniharava ja sai 150 000 ääntä. Luulen edelleen, että keskusta saa vain kaski ehdokasta läpi, sillä jo Annelin äänimäärän lasku ja Paavo Väyrysen poissaolo pudottavat roimasti kepun äänimäärää.
Keskustan toisesta paikasta tullee äärimäisen tasainen lähinnä Kanki-Kaikkosen, Pekka Myllymäen ja Hannu Takkulan kesken. Itse liputtaisin Pekka Myllymäen puolesta, joka on maisterimies ja maanviljelijä, mutta arvelen, että Hannu Takkula tulee sittenkin saamaan hieman enemmän ääniä. Keskusta saa aina yleensä väkensä parhaiten vaaleissa liikkeelle, joten voi hyvinkin olla, että keskusta saa kolme paikkaa, jolloin Matti Vanhanen pelastuisi nöyryytykseltä ja saisi - jälleen kerran - aiheen (muka) puhua torjuntavoitosta. Ehkä Matin olisi kannattanut sittenkin pitää sitä Sirkkaa enemmän esillä ennen vaaleja ja osallistua hänen kanssaan kaikkiin mahdollisiin kissanristiäisiin. Toissa päivänähän Matti Vanhanen ei "ehtinyt" osallistua eduskunnassa opposition alulle panemaa välikysymystä koskeneeseen äänestykseen, koska hänellä oli tuolloin parempaa tekemistä. Matti nimittäin istua napitti Sirkkansa kanssa Tampereen Ratinassa kuuntelemassa ja katsomassa Pomon eli Bruce S:n kolmetuntista konserttia.
Vihreät saanevat kaksi paikkaa, vaikka Taloustutkimuksen uusimman ennusteen mukaan vihreiden paikkaluku jäisi edelleen yhteen. Kärkinimiä ovat Tarja Cronberg, Satu Hassi, Heidi Hautala, Jyrki J. Kasvi, Mari Puoskari, Jukka Relander ja Johanna Sumuvuori. Vihreistä on aina äänestetty eduskuntaan enemmän naisia kuin miehiä, ja tälläkin kertaa valituiksi tulee ilmeisesti kaksi naista. Jyrki Kasvi voi kuitenkin yllättää. Tasainen kisa, jossa valituiksi tullevat Heidi Hautala ja Satu Hassi, varalle Tarja Cronberg tai Jyrki Kasvi.
Perussuomalaisten (ps) ja kristillisdemokraattien (kd) vaaliliitto saa melko varmasti kaksi paikkaa tulevaan EU-parlamenttiin, "pahimmassa tapauksessa" jopa kolme. Persuista ja heidän ehdokkaistaan voisi kirjoittaa paljon, mutta tähän puoleen ehtii palata vielä vaalien jälkeenkin. Persujen ehdokaslistaa tarkastellessa voisi Juha Watt Vainion laulun mukaan todeta, että "ne on maistereita tohtoreita melkein jokainen." Onpa joukkoon eksynyt yksi professorikin, Erkki Havansi, joka on kirjoitellut US-blogissaan lyhyitä, mutta sitä nasevampia juttuja. Kyllä tieteentekijäkin osaa näköjään esittää asiat hyvinkin populistisella tavalla, jos sille päälle sattuu! Valitettavasti Erkillä ei kuitenkaan taida olla mahdollisuuksia tulla valituksi, on hän sen verran outo lintu tuossa sakissa.
Persuista selvä tapaus on tietenkin puoleen itseoikeutettu isäntämies Timo Soini, jonka nyt myös pääkaupungin lehdistö ja tv-kanavat ovat ottaneet lellikikseen. Timo Soini epäsi Jussi Halla-ahon osallistumisen eu-vaaleihin, mikä voi jonkin verran kaventaa persujen kannatusta. Soini on pötkinyt pitkälle sloganillaan "Missä EU, siellä ongelma." Soini on tunnettu poliittinen rehvastelija, joka ei ole luultavasti aikuisikäisenä tehnyt koskaan oikeata rehellistä työtä. Gradunsa tämä itseään omassa kirjassaan maisterisjätkäksi kutsuva populisti teki juuri poliittisesta populismista ja pyrki heti töihin tuolloin vielä Veikko Vennamon johtamaan SMP:n puoluetoimistoon. Soini viljelee mielellään myös sanontaa, jonka mukaan hän johtaa joukkojaan edestä; näin puhui jo kenraali Adolf Ehrnrooth. Tästä huolimatta Timo Soini ei halua vastata joukkojensa eli joidenkin sen kansanedustajien tai ehdokkaiden töppäyksistä (esim. Hauveli-Oinosen eduskuntapuheista), vaan kuittaa kyselyt aina sanomalla, että jokainen vastaa omista puheistaan. Timo Soinia voisi kuvata aika hyvin slogan: "Missä Soini, siellä rehvastelu."
Timo Soini nimittää muita puolueita edelleen vanhoiksi puolueiksi, vaikka SMP-perussuomalaisilla itselläänkin alkaa olla kohta ikää jo viitisenkymmentä vuotta. Timo Soini osaa hyvin myös takinkäännön, mikä nähtiin mm. siinä, että hän ensin kieltäytyi lähtemästä mukaan eu-vaaleihin, mutta pyörsi sitten kuitenkin sanansa, kun näytti, etteivät persut tulisi ilman Jussi Halla-ahoa saamaan yhtään paikka parlamentissa. Soini on myös luopunut aiemmasta vaatimuksestaan, jonka mukaan Suomen tulisi erota EU:sta. Mistä tämä ja se, että Soini epäsi Halla-ahon ehdokkuuden, oikein johtuu? Tietenkin siitä, että Timo Soini haluaa keinolla millä hyvänsä päästä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen hallitukseen, mutta sitä varten hänen pitää antaa näyttöjä persujen hallituskelpoisuudesta. Eduskuntavaalien jälkeen Soinin puolueella on kyllä hallitusovet apposen avoimina, sillä maan talous on tuolloin niin huonossa kunnossa, että menojen leikkaukset ovat välttämättömiä. Silloin kyllä persut kelpaavat hallitukseen, samanlaisessa tilanteessahan myös SMP:lle aikanaan avautui hallituspaikka.
Soini on sanonut, että hän istuu EU-parlamentissa vain seuraaviin eduskuntavaaleihin asti, ja palaa sitten eduskuntaan. Tämä on kyllä selvää, mutta samalla ylimielistä ja eu-parlamentin työtä vähättelevää puhetta. Soini toivoo kovasti sitä, ettei Lissabonin sopimus tulisi voimaan. Tämä ratkeaa Irlannin kansanäänestyksestä ensi marraskuussa. Jos irlantilaiset päättävät jälleen kerran äänestää Lissabonin sopimusta vastaan, saisi Soini aiheen kehaista itseään suureen ääneen ja väittää, että hänkin oli mukana kaatamassa sopimusta. Jos taas irlantilaiset hyväksyisivät Lissabonin sopimuksen, manaisi Soini Suomeen palattuaan asiaa sanomalla, että hän teki kyllä asiassa kaikkensa, mutta irlantilaisten kyllä-äänet ostettiin "suurella eu-rahalla."
Muista persujen ehdokkaista vahvoilla ovat aina yllätysvalmis Pertti "Veltto" Virtanen ja Sampo Terho, toivottavasti jälkimmäinen pärjäisi paremmin ja tulisi valituksi Soinin varamieheksi. Luultavasti Virtanen kuitenkin saa enemmän ääniä. Veltto pääsi Pomo S:n Ratinan konsertin alkamista odoteltaessa puhumaan peräti 30 000 kuulijalle ja kehumaan itseään ja mollaamaan mm. Tampereen vihreitä.
Kristillisistä (kd) vahvoilla ovat kansanedustajat Sari Essayah ja kansanedustaja Kari Kärkkäinen. Kristilliset ovat tässä tilanteessa sen veran fiksua väkeä, että osaavat keskittää äänensä Sari Essayahille.
RKP:n ehdokaslistasta ei minusta erotu ketään kovin varteenotettavaa ehdokasta. Siksi puolue ei tällä kertaa saa yhtään edustajaa vaaleissa läpi. Jos Jutta Zilliacus, 83, olisi vielä ehdolla, saattaisi tilanne olla toinen.
Vasemmistoliitto menettää myös veikkaukseni mukaan ainoan paikkansa, kun Esko Seppänen ei ole enää mukana. Vasureiden vahvoja nimiä ovat kansanedustajat Annika Lapintie ja seksikkäimmäksi ehdokkaaksi nimetty Minna Sirnö, miesehdokkaista vahvin lienee Jussi Saramo.
Nyt sitten enää pitemmittä puheitta veikkauslistani suomalaisista mepeistä ja heidän varamiehistään:
Kokoomus: Korhola, Penttilä, Itälä ja Pietikäinen (varalle Metsola)
Sdp: Jaakonsaari, Mitro ja Paasilinna (varalle Taiveaho)
Keskusta: Jäätteenmäki ja Takkula (varalle Myllymäki)
Vihreät: Hautala ja Hassi (varalle Kasvi)
Ps+kd: Soini ja Essayah (varalle Virtanen)
Sunnuntai-iltana sitten nähdään, miten pieleen veikkaukseni meni.
P.S.
Pannaanpa vielä mukaan kolme ääniharavaa (oikeassa järjestyksessä):
1. Timo Soini, 2. Mitro Repo ja 3. Anneli Jäätteenmäki.
2 kommenttia:
"Missä Soini, siellä rehvastelu" - Toi on niin loistava ilmaisu!
Ei aivan pieleen mennyt arvio. Miksi pidetään vaaleja kun asia on muutenkin selvä. Sitten joku hömelö vielä väittää, että oli jännittävät vaalit...
Lähetä kommentti