tiistai 30. kesäkuuta 2009

121. Huh, hellettä!Helleaalto on vallannut Suomen ja sen huomaa myös poliitikkojen kielenkäytöstä. Varsinkin ne poliitikot, jotka pysytttelevät yleensä hissukseen eduskunnan istuntokauden aikana, huomaavat nyt, kun poliittinen elämä hiljenee, tilaisuutensa tulleen ja panevat ikään kuin ranttaliksi.

Viikko sitten kokoomuksen kansanedustaja Hanna-Kaisa Hemming haukkui blogissaan keskustan rehdin ja reilun puoluesihteerin Jarmo Korhosen pataluhaksi sanoen mm., että Korhonen on (muka) "umpikiero luuseri." Täytyy kuitenkin muistaa, että Korhonen on suurimman eduskuntaryhmän puoluesihteeri, jonka keskustan puoluekokoukseen viime vuonna saapuneet 2 000 puoluekokousedustajaa valitsivat jatkamaan työssään myös seuraavat kaksi vuotta.

Eilen kokoomuksen kansanedustaja Tuulikki Ukkola pani vielä paremmaksi haukkuen yritysvalmentaja Jari Sarasvuon silmät ja suut täyteen. Ukkolan mukaan Jari Sarasvuo on paskanpuhumisella rahaa jauhava ylpeä ja pahansuopa paskiainen ja tollo. Minäkään en totisesti kuulu Jari Sarasvuon faneihin, mutta tolloksi häntä tuskin voi sanoa. Tolloja ovat pikemminkin ne yritykset ja yritysjohtajat, jotka ovat ostaneet Sarasvuon "paskaa jauhavalta" firmalta palveluksia. - Ei se ole tyhmä tai tollo, joka pyytää (rahaa), vaan se, joka menee vipuun ja antaa; näinhän se vanha sanonta taitaa kuulua.

Jari Sarasvuo samoin kuin nykyinen naisystävänsä Virpi Kuitunen ovat paljon puhutun huomiotalouden edustajia, jotka elävät julkisuudessa ja julkisuudesta. He osaavat käyttää julkisuutta hyväkseen - Sarasvuo erityisen härskisti - silloin, kun se sattuu heille sopimaan, joten heidän ei pitäisi pillastua, jos heitä nyt vähän kuvataan lentokentillä tai kotitalonsa nurkilla. Kyse on vähän samantapaisesta yksityisyyden ruikuttamisesta kuin pääministeri Vanhasen reaktiossa Pääministerin morsian -kirjan takia. Virpi Kuitunen alkaa olla hiihtouransa ehtoopuolella, eikä Jarin firmalla taida mennä tällä hetkellä erityisen hyvin. Julkisuus on siis molemmille tarpeen tässä tilanteessa.

Helteellä on vaikutuksensa ihmisten käyttäytymiseen. Tämän johtopäätöksen voi tehdä, kun seuraa lehtien uutisointia ihmisten oudonlaisesta käyttäytymisestä. Tietenkin ihmiset hukkuvat lähinnä kesällä, siinä nyt ei vielä ole mitään outoa. Mutta poliisikin on todennut, että "lämmin ilma ja viina näyttävät suorastaan villitsevän ihmisiä" (rikoskomisario Tapani Tasanto Oulusta, I-S 29.6.). Olisiko niin, että kuumalla ilmalla nautittavat kylmät juomat eivät oikein sovi suomalaisille?

Pari päivää sitten uutisoitiin lehdissä, että Suomessa joudutaan kesäaikaan sulkemaan useita psykiatrisia hoitopaikkoja. Tästäkö johtunee, että eräs tässä nimeltä mainitsematon kuuluisa kirjailija on alkanut jälleen tavanmukaisen törmäilynsä. Maanantain lehdissä kirjailijamestarin kerrottiin rähinöineen mansikkakojujen vieressä, ja tämänpäiväisten iltapäivälehtien mukaan kirjailija oli törttöillyt autollaan liikenteessä. Mitä kaikkea ehtii vielä, kun kesäkin on vasta puolivälissä...

Viime viikonvaihteessa pidettiin maan eri puolilla ennätysmäärä erilaisia festareita. Helsingissäkin oli - kuulemma - monenlaisia festareita Tuska-festivaalista lähtien. Tästäkö lie johtunut, että "äijä-energia" -lähettiläänä tunnettu artisti tai juontomies riehaantui potkimaan humalapäissään Suomi Jeesukselle -bussia sekä räyhäämän ja huutelemaan rivouksia. Ilmeisesti tuskaa ei lisää yksinomaan tieto, vaan myös Tuska-festivaalilla on samanlainen vaikutus. Äijä-mies pyyteli jälkeenpäin totuttuun tapaansa käytöstään nöyrästi anteeksi ja selitti, että "käämit paloivat!" Olisiko käämien palaminen johtunut yksin helteestä?

Tässä muutamia outoja ja varottavia uutisotsikoita:

- Käämit paloivat
- Jenkkirauta seinään
- Mies pahoinpiteli ravintolassa ruotsia puhuneen naisen (!)
- Ambulanssikuski humalassa, potilas kyydissä
- Mies ampui vaimoaan sormeen
- Pendolinon katto romahti
- Hirvenvasa huusi apua
- Mies pudotti vaimonsa parvekkeelta
- SPL:n puheenjohtajan ei tarvitse olla jalkapalloihminen
- Helle ei aina tee autuaaksi
- Kuolen saappaat jalassa (Neil Hardwick); tosiuutisotsikko olisi kuulunut:
- Kuolen jalat saappaissasi

Mutta ulkomailla sitä vasta kummallisia ja traagisia asioita tapahtuu:

- Vapaaksi vuonna 2159; otsikko koskee miljardihuijari B. Madoffille eilen New Yorkissa langetettua 150 vuoden pituista vankilatuomiota; ketkä ne Suomessa edelleen sinisilmäisesti väittävät, ettei rangaistuksen tarkoituksena muka olisi tai edes saisi olla kosto?
- Aseet vyöllä jumalanpalvelukseen
- Presidentti siepattiin yöpuku päällä
- Onnellista aikaa naisen elämässä kestää 28 ikävuoden jälkeen
vain ohikiitävän hetken ajan
- Michael Jackson ei ole lastensa isä
- Lähes täysin kaljuuntunut Michael Jackson oli kuollessaan vain luuta ja
nahkaa ja täynnä neulanpistoja

Positiivisia, sykähdyttäviä ja rohkaisevia uutisia lehdissä on (myös) kesäaikaan tosi vähän. Poikkeuksia toki aina löytyy:

- Ylipainoiset elävät pidempään (I-L 30.6.)
- Kunhan sormi vain on kostea (I-S 30.6.)

Tosin ilmeni, että jälkimmäinen otsikko liittyy uudistuksen, jonka mukaan passiin tarvitaan nykyisin tiedot myös passinhaltijan sormenpäistä. Kuvittelin otsikon liittyvän hieman toisenlaiseen asiaan...

Mihin ihmeeseen tässä uskaltaisi kesähelteillä lähteä, kun kaikkialla on erilaisia vaaroja, junan kattokin voi yhtäkkiä romahtaa, kun olet siemailemassa kaikessa rauhassa olutta ravintolavaunussa! Olenkin päättänyt pysytellä - myös tänä kesänä - visusti poissa kaikenlaisilta festareilta. Savonlinnassa ja Porissa tulee kyllä festariaikaan käytyä, mutta muissa merkeissä. Noiden kahden kaupungin torilla ja satamassa saa kyllä kokea pakollisen annoksen festarimöykkää, vaikkei menisi sisälle yhteenkään pääsymaksua edellyttävään konserttiin tai muuhun happeningiin. Kyllä sitä möykkää tunnin tai parikin tuntia jaksaa kuunnella ja katsella kalakukkoa ja muikkuja syöden sekä olutta (tai kahvia) juoden.

Tällä kulttuuripläjäytyksellä pärjäileekin sitten taas tulevan pitkän syksyn. Niin tosiaan, nythän on menty vuodesta syyspuolta jo viikon verran: päivät lyhenevät ja yöt pitenevät koko ajan.

Minulle kulttuurinautintoa on jo se, kun kuulen autoradiosta Katri Ylanderin laulavan iskelmän "Valehdellaan":

- Valehdellaan pienemmäksi vahinko
Älä muista että kiinni jäätiin jo

Mitä tapahtuu
Olen unessa
Eikä kukaan muu, kosketa mua niin kuin sä

Jos haluaa sekaan ripauksen arkirealismia, voi hyräillä samaa laulua hieman eri sanoin:

- Valehdellaan pienemmäksi lahjukset
Ei ne meitä kiinni saa, nahjukset

Olen uskossa
Vaasi putoaa
Eikä kukaan muu, lahjo mua niin kuin sä.

Tuo hyräileminen on karjan murteessa "hyreksimistä."

- Jos sie ossaat laulaa ni hyreksi hiljaksee. Se pittää miele kepiän.

Näin sanoi Tuntemattomassa sotilaassa alikersantti Antti Rokka vieressään olleelle pelästyneelle sotamiehelle alkaessaan tuhota Suomi-konepistoolilla yöllä kuutamolla suoaukeamaa ylittämään lähtenyttä suurta vihollisosastoa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minun tiedossani ei Virpi Kuitusen osalta ole mitään sellaista, joka osoittaisi hänen elävän julkisuudesta. Pikemminkin hän on aina ollut hyvin pidättyvä puhuessaan yksityiselämästään.

Lain kannalta ei voine olla mitään merkitystä sillä, missä uransa vaiheessa urheilija on, jos hän ei pidä miellyttävänä tuntikausien kamerapäivystystä tonttinsa rajalla.

Tämä lienee niitä asioita, jotka tavallinen pulliainen ohittaa hymähtäen lehdestä lukiessaan, mutta omalle kohdalle osuessaan tiedotusvälineiden jatkuva seuranta saattaakin olla henkisesti sietämätöntä.

Tällä hetkellä näyttää olevan niin, että jokainen on vapaata riistaa, jos hän toimittajan tulkinnan mukaan on julkisuuden henkilö. Kokonaan riippumatta siitä, miten kestävällä pohjalla tämä on oikeudellisesti, kehotan ajattelemaan asian vaikutusta esimerkiksi politiikkaan hakeutuvien ihmisten motiiveihin. Onko monikaan täysjärkinen valmis uhraamaan omaa ja perheensä yksityisyyttä?

Toimittajien vakiopuolustus kuuluu, että jos asialla on vaikutusta poliitikon toiminnan arvioimisessa, siitä pitää saada kertoa. Samat lehdet eivät kuitenkaan kertoneet Kekkosen naissuhteista tai kehittyvästä dementiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Kansanedustajan etunimi on Tuulikki, ei Kyllikki Ukkola.

Listasta puuttuu ex-ministeri Satu Hassin (ex-taistolainen) vaatimus Sauli Niinistölle ennenaikaisista vaaleista. Perustuslain mukaan aloite ennenaikaisista vaaleista taitaa kuulua pääministerille, ei puhemiehelle.

Tosin kun seuraa julkista keskustelua, niin olen usein joutunut ihmettelemään onko minulla maalikkoversio Finlexistä. Hassilla sekä muilla kansamme edustajilla kun näyttää olevan mielenkiintoisia tulkintoja nykyisestä oikeusjärjestelmästä.

Joku demari näkyi vaatineen eduskunnassa erityistilintarkastusta Novan konkurssipesään, tietääkseni demarit eivät ole Novan konkurssipesän velkojia? Ehkä joskus tulevaisuudessa pohdimme takaisinsaantikysymystä a la Nova? Lisämausteen tähän keittoon tuo Keskustan vaalirahoitusyhdistyksen purkautuminen.

Karpalomehuterveisin, Sattuma

Anonyymi kirjoitti...

Jos ei halua julkisuutta, niin miksi sitten lähteä lentokentälle pussailemaan, kun tietää, että kentällä juuri tätä odottele lauma valokuvaajia ja toimittajia...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Korjataanpa Kyllikki Ukkolaksi - ei kun Tuulikiksi!

Satu Hassi oli tietenkin väärässä siinä, että puhemies Niinistö voisi hajottaa eduskunnan - tämän virheensä Hassi kohta itse oikaisikin. Toisaalta eduskunnan hajottaminen edellyttäisi myös sitä, että eduskunta on koolla. Puhemies voi kutsua lomalla olevan eduskunnan koolle, jos tarve vaatisi. Siis Niinistönkin toimia tarvitaan, jos eduskunta aiottaisiin hajottaa kesähelteellä!

Hassi oli siinä aivan oikeassa, että nyt ei ole kyse hallituksen luottamuksesta, vaan siitä, että eduskuntavaaleissa tapahtui niin paljon hämäriä asioita, että eduskunta ei nauti kansalaisten luottamusta - Hassin mielestä ainakaan. Ehdokkaita ja puolueita lahjottiin, mistä muusta voisi olla kyse kuin korruptiotarkoituksesta, jos vaali- ja puolueavustukset ja lahjoitukset haluttiin niin kovasti pitää salassa! Tilanne voidaan rinnastaa äänten ostamiseen, joka on kai laissa kriminalisoitu teko.

Olen samaa mieltä kuin Satu Hassi siitä, että nyt pahasti ummehtunut poliittinen ilma ei puhdistu millään muuten kuin eduskunnan hajottamisella, jotta ihmiset pääsivät sanomaan asiasta mielipiteensä.

Mutta eihän eduskunta tietenkään hajoteta, koska meillä on tavallaan "pääepäiltynä" pääministeri, jonka tehtävänä olisi esittää eduskunnan hajottamista! Tästä täytyy vain joten kuten rämpiä seuraaviin vaaleihin asti. Uusia paljastuksia tulee vielä esiin, ja luultavasti ainakin Kevan Markku Kauppinen joutunee jättämään paikkansa.

Kellään "isoista" poliitikoistamme ei näytä olevan puhtaita jauhoja pussissaan. Sauli Niinistökin sai tunnettua KMS-rahaa omaan vaalikampanjaansa 10 000 euroa ja hän oli heti valmis panemaan nimensä ensimmäisenä listaan, jolla suurlahjoittaja Kyösti Kakkoselle haettiin suuruuden hullutta osoittavalla tavalla vuorineuvoksen arvonimeä heti vaalien jälkeen!

Ymmärtää hyvin, miksi Niinistö ei innostu eduskunnan hajottamisesta! Toisaalta Niinistö kyllä vihjailee, että hallitus ja muiden mukana kokoomuksen Jyrki Katainen rikkoo lakia, kun hallitus ei antanut tänä keväänä eduskunnalle tavanmukaista lisäbudjettia menojen kattamiseksi eikä ilmoita eduskunnalle tietoja menojen kasvun todellisesta suuruudesta.

Mutta Niinistökin halua vain paistatella julkisuudessa - pyrkii kaiken lisäksi vielä SPL:n puheenjohtajaksi! Millä lihaksilla, voisi kysyä, sillä eihän Sauli todellakaan ole ollut koskaan mikään näkyvä futismies.

Eilinen urheiluruudun pätkä, jossa Sauli "treenasi" yhdessä Jari Litmasen kanssa, oli kyllä kaiken huippu! Niinistön olemattomat taidot jalkapallossa tulivat ohjelmassa esiin, mutta niin vain Saulin piti saada ilmaista mainosaikaa puheenjohtajakampanjaansa varten. Pysytelköön Sauli vain puhemiehenä, puheenjohtajaksi SPL:oon hänestä ei ole.

Jari Litmanen ei mennytkään "halpaan" eli ilmoittanut kannattavansa Niinistöä liiton puheenjohtajaksi, vaikka häneltä kahteen otteeseen yritettiin lypsää tuollaista kannanottoa irti. Litmasen mukaan "sopivin on pätevin,"mutta onko Niinistö todellakin sopiva mies SPL:n johtoon?

Niinistö haluaa vain mahdollisimman näkyviä paikkoja ja virkoja varmistaakseen asemiaan seuraavissa pressan vaaleissa.

Mutta muistettakoon, että Esko Ahollakin alkoi mennä huonommin sen jälkeen, kun hän oli huudattanut itsensä Suomen Hiihtoliiton puheenjohtajaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mainittu festivaalijuontaja on kyseisten pippaloiden juontajista se heikoin. Aikaisemmin heikoin lenkki oli eräs herra Walpio, joten kehitystä lienee kuitenkin tapahtunut.

Tuska on kyllä kaikin puolin siisti festari. Ei tule samanlaista rähinöintiä kuin sekamusiikkifestivaaleilla. Ja vaikuttaisiko se aggressiivinen musiikkikin sitten rauhoittavasti?
Tältä vuodelta meni ohi, mutta ensi vuonna sitten. Ilmainen sisäänpääsykin kai professorilta onnistuu - iästä se kai katsotaan (65) vaikkei kokemusta olekaan..

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ai, pääseekö sinne Tuskaan vanhukset ilmaiseksi?

No, sitten ensi vuonna on pakko lähteä mukaan!

Anonyymi kirjoitti...

Juu. Kysy sieltä tarkemmin.
Viime vuonnahan tuosta oli enemmänkin juttua tiedotusvälineissä (esim. 1, 2).