sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

115. Viina ja villit naiset

Henry Allingham yhden lempinautintonsa parissa

Maailman vanhimman miehen titteli siirtyi viikonloppuna 113-vuotiaalle britille Henry Allinghamille (yllä AFP:n kuvassa). Aiempi tittelinhaltija japanilainen Tomoji Tanabe kuoli viime perjantaina niin ikään 113-vuotiaana. Allingham on toinen vielä elossa olevista ensimmäisen maailmansodan veteraaneista.

Tomoji Tanabe kertoi pitkän ikänsä salaisuudeksi tupakoimattomuuden, alkoholin välttämisen ja maidon juonnin joka aamu. Mutta Henry-papalla sitä vastoin on aivan toisenlaiset lääkkeet, sillä hän on kertonut pitkän ikänsä avaimiksi "tupakan, viinan ja villit naiset."

Voi pahus! Minulla ei taida olla mitään mahdollisuuksia elää läheskään satavuotiaaksi, sillä minähän en ole koskaan tupakoinut. Eikä tässä iässä kannata enää alkaa pöllytellä tupakkaa pitkän iän toivossa. Täytyy vain turvautua entistä enemmän noihin kahteen muuhun Henryn mainitsemiin elämän eliksiireihin, jos tämä jotenkin kompensoisi tupakan puuttumisen arsenaalistani.

Sen sijaan esimerkiksi Matti Vanhanen saattaa elää Tanaben opein hyvinkin vanhaksi, sillä Mattihan ei tupakoi, ei juo viinaa, mutta sen sijaan maidon litkiminen ei taida olla Matille mitenkään vierasta, vaikka hän kuulukin city-kepulaisiin. Zero-juoman vaikutuksista ihmisen elinikään ei vielä ole olemassa tieteellistä näyttöä, sillä sanottu tuote on ollut markkinoilla vasta vähän aikaa; Mattihan on Zeron vankkumaton puolesta puhuja.

Matti Vanhanen on luvannut meille suomalaisille vielä kolmannen kauden pääministerinä. Koska se ei kaikesta päätellen voi tapahtua vielä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, vaan vasta joskus myöhemmin hamassa tulevaisuudessa, on Matin todella oltava hyvässä kondiksessa vielä pitkään.

Mutta alkaako Matti Vanhanen olla jo museokamaa? Hänethän bongattiin eilen - tietysti yhdessä Sirkkansa kanssa - Kreikassa käyttöön vihityn uuden Akropolin museon avajaistilaisuudessa, jossa hän istui Sirkkoineen päivineen eturivissä. Silloin kun ihminen ei enää kuule heinäpellolla sirkan siritystä, hän voi epäillä olevansa tulossa vanhaksi (ei vanhaseksi siis). Tämä tiedoksi myös Matti Vanhaselle. En tiedä, olisiko tästä ollut kyse, mutta sekä Matti että Sirkka näyttivät räpläilevän Akropolis-tilaisuudessa kovasti kuulolaitteitaan.

Juhannuksen viettoon palataksemme Iranin pääkaupungissa Teheranissa on nähty tämän Juhannuksen suurimmat ja komeimmat kokot, kun presidentinvaalien jälkimainingeissa oppositio on hurjistunut ja alkanut osoittaa sankoin joukoin mieltään Teheranin kaduilla sytyttäen kokkoja, poltellen autoja jne.

Täällä Suomessa Juhannuksen vietto on sujunut tavanomaiseen tapaan rauhallisesti. TV ja radio seuraavat tunti tunnilta herkeämättä, kuinka monta uhria Juhannuksen vietto aiheuttaa -ikään kuin hukkumiset, puukotukset, kuolonkolarit ym. olisivat Juhannuksen "vika." Sitä paitsi tähän mennessä on sattunut vain neljä-viisi hukkumistapaustapausta Juhannuksenaikaan. Se on kovin vähän. Silloin kun Hannu Karpo oli vielä nuori, Suomessa hukkui Juhannuksena reilusti kolmattakymmenettä ihmistä, eikä kukaan ollut oikein moksiskaan.

Toinen tiedotusvälineiden mielenkiinnon kohde on joka Juhannus meno- ja paluuliikenteen herkeämätön seuranta. Ja onhan se toki aika ihmeellistä, miten ihmiset suhaavat autoillaan edes takaisin halki Suomen aina Hangosta Petsamoon (tai ainakin Nuorgamiin) vain käydäkseen mökeillä päivän tai pari hyttysten syötävinä vesi- tai raesateessa. Paluuliikenne maalta alkaa kiivaana heti lauantai-aamuna, jolloin vasta menoliikenteen loppuhännät alkavat hävitä pohjoiseen mentäessä horisontista.

P.S.
Maailman vanhimman naisen titteli ei ole selvä, sillä julkisuudessa on esitetty erilaisia tietoja ja väitteitä siitä, kuka olisi tällä hetkellä maailman vanhin nainen.

Suomen kaikkien aikojen vanhin nainen oli ilmeisesti Maria Anderson, joka kuoli 1940-luvulla 117-vuotiaana; hän on myös vanhin suomalainen henkilö ylipäätään. Ikaalilainen Lempi Rothovius on toiseksi vanhin suomalainen, hän kuoli 17.6.2000 ollessaan 113-vuotias.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei tuo japsi Tomoji Tanabekaan tainnut olla mikään eilisen teeren poika naisten suhteen. Jossakin aviisissa mainittiin, että hänellä oli kuollessaan 25 lastenlasta ja 53 lapsenlasta, joten lapsiakin TT:llä on täytynyt olla puolenkymmentä veikkaisin.

Joten kyllä maidollakin voi pärjätä pitkälle.

Anonyymi kirjoitti...

Englantilaisissa tutkimuksissa - oliko se nyt Leedsin yliopiston - on havaittu, että riittävä seksielämä eli rakastelu vähintään kolme kertaa viikossa nuorentaa ihmistä 10 vuodella. Ehkä tällä asialla on vaikutusta myös ihmisen pitkäikäisyyteen.