maanantai 1. kesäkuuta 2009

101. Pääministerin morsian II

Susan Boyle jäi yllättäen kakkoseksi
Britannian Talent-kisassa

EU-vaalit lähestyvät eivätkä gallupit ole luvanneet kovin hyvää keskustalle ja sdp:lle. Pääministerillä ja keskustan puheenjohtajalla Matti Vanhasella on paljon pelissä, sillä Matin johdolla keskusta on hävinnyt tähän mennessä jo kolmet tai neljät vaalit peräjälkeen. Keskustan johtohahmot hallituksessa, eduskuntaryhmässä ja puoluevaltuustossa ovat hermostuneita ja huhuja halusta syrjäyttää Matti puheenjohtajan pallilta ennen aikojaan on kuiskittu.

Keskusta on joutunut jo aiemmin turvautumaan ns. Mertala-korttiin eli pääministerin naisystävään. Sirkka Mertala, pääministerin morsian II, hälytettiin avuksi, kun Matin maine niin sanotun 69-viestittelyn yhteydessä joutui koetukselle. Tilanteen pelasti - ainakin keskustalaiset toivoivat niin - uutinen Matin ja Sirkan kihlautumisesta sopivasti kohua seuranneena päivänä.

Eilen illalla Vanhanen ja keskusta kaivoivat jälleen Mertala-kortin esiin. Keskustan vaalivankkurien vetäjäksi oli saatu TV1 ja toimittaja Arto Nybergin isännöimä nimikko-ohjelma. Sirkka Mertala hankittiin ohjelmaa varten haastateltavaksi. Normaalista poiketen ohjelma ei ollut tällä kertaa suora lähetys, vaan aikaisemmin nauhoitetut haastattelut lähetettiin jälkilähetyksenä. Arvatenkin siksi, että jos haastattelussa sattuisi kömähdyksiä, ne voitaisiin leikata ohjelmasta pois. Ohjelmassa haastateltiin Mertalan lisäksi kahta muuta henkilöä, mutta Mertalan osuus oli näistä kolmesta aika paljon muita lyhyempi - joitakin kohtia oli siis kenties poistettu.

Satuin näkemään ohjelman, joka oli Mertalan osalta juuri sellainen kuin "pitikin," eli niin kuin varmaan oli etukäteen sovittu, jotta Sirkka ylipäätään suostui haastateltavaksi. Eihän tuo Arto Nyberg ole koskaan mikään Leif Salmén-tyyppinen tositoimittaja ollut, mutta tällä kertaa näki kaikesta, ettei Artsi edes yrittänyt panna parastaan. Kysymykset olivat vaisuja ja vastaukset sangen pidättyväisiä ja suorastaan yhtä tyhjän kanssa, jos minulta kysytään. Mitään uutta ei saatu selville, ei kerrassaan mitään. No, tv-kuva sentään paljasti, että tyylikkäästi pukeutuneella Sirkalla oli somat silmänaluspussit.

Häiden ajankohta oli esillä, mutta eihän Sirkka suostunut sanomaan siitä mitään, yksityisasia näet. Sirkan vastaukset olivat lyhyitä ja yllätyksettömiä. En tiedä, mutta minä kyllä pidin enemmän morsian I:stä eli Susan Kurosesta, ja tämä luultavasti johtui hänen luonnollisuudestaan morsian II:een verrattuna. Kun Artsi yritti kesyyn tapaansa kysyä, oliko Sirkan ja Matin kihlauksella kenties jotakin tekemistä "69-sähköpostikohun" kanssa, Sirkka vastaisi, että hän olisi voinut muuttaa paljon aikaisemmin päätettyä kihlaantumispäivää, mutta se olisi merkinnyt antautumista median ohjattavaksi. - Niin sitä pitää! Olipa todella uskottavantuntuinen selitys sille, miksi kihlaus osui juuri samaan aikaan, kun 69-kohu oli kuumimmillaan.

Keskustaystävällinen lehdistö on tietenkin aivan lääpällään Sirkan "onnistumisesta." Esimakua tästä saatin välittömästi ohjelman jälkeen, sillä Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huuskon ylistyskirjoitus oli saanut otsikon "Mertala hoiteli Nybergin helposti." Pieni näyte Huuskon tekstistä: "Jämpti nainen korosti omia itsenäisiä ratkaisujaan. Ammattimaisesti esiintyen hän kiisti muun muassa epäilyt, että hän olisi tekemässä julkisuusesiintymisillään vaalityötä keskustan eteen."

Huusko toi tietenkin esiin asian, josta myös Nyberg kertoi ohjelmassaan, eli sen, että Sirkka on työssä kehittämispäällikkönä vakuutusyhtiö Tapiolassa. Onhan tuo toki hienolta kalskahtava vakanssi merkonomin koulutuksen omaavalle toimihenkilölle. Mertala kertoi joutuvansa työssään matkustelemaan pitkin Suomea ja käymään yhtiön eri konttoreissa.

Nybergin ohjelman mielenkiintoisin haastateltava oli minusta tällä kertaa yhdeksän laudaturin ylioppilas Magdalena Kobierska Lappeenrannasta. Hän kertoi aloittavansa lääkärin opinnot Krakovan yliopistossa, "Puolan Oxfordissa." Kun Nyberg uteli, miksi Magdalena haluaa juuri lääkäriksi, tämä vastasi jotenkin siihen tapaan, että hän haluaa hankkia mielenkiintoisen ammatin ja elämän ja saada elämäsään aikaan jotain merkittävää, jottei hänen tarvitsisi sitten "joskus nelikymmpisenä" ihmetellä, että "tässäkö tämä nyt sitten olikin."

Magdalena ei noin puhuessaan katsonut vieressään istuneeseen Sirkka Mertalaan, 42, ja ei siihen mitään syytä olisi ollutkaan. Varmaankin kahdesti eronneella Sirkalla on jo tähän asti ollut mielenkiintoinen elämä ja ilmeisesti siitä kehittyy jatkossa vielä entistä mielenkiintoisempi.

Nybergin ohjelman vieraat saivat totuttuun tapaan tälläkin kerralla toivoa soitettavaksi yhtä musiikkikappaletta, ja kuinka ollakaan, Nybergin "arpa" sattui osumaan Sirkka Mertalaan. Mertala toivoi Jenni Vartiaisen laulamaa iskelmää "Ihmisten edessä, jonka esittämisen tämä kulttiohjelma sitten päätyi.

Ohjelman innoittamana tässä hieman muunnellut sanat tuosta Jenni Vartiaisen menestyslaulusta.

Vaalien edellä

(M.V.):
Äänestyskopit täyttyy ihmisistä
ne ei tiedä meistä mitään
Ootat mua studiolla
Ehkä kepu anteeksi antaa minulle
Otan loppukirin telkkarissa
Sinä olet kaunis niin kuin aina
sinun vihreissä lenkkareissa

(S.M):
Sanot: "Tänä päivänä kävellään, muttei käsi kädessä
ääliöiden edessä
Älä sinä muiden vinoilusta välitä
siellä me on oltu kepussa aina
Ne ei tiedä meistä mitään, ne ei kuulu tähän elämään
jota äänestäjille näytetään"

(Molemmat yhdessä):
Pasilassa ollaan vain ja hengaillaan
ei mennä kaljoittelemaan
Älä sinä muiden vinoilusta välitä
sillä mehän ei olla yhdessä enää
Ne ei tiedä mistään mitään, ne ei kuulu tähän populaan
joka harvoille avataan

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Osu ja upposi - ainakin minuun. Olen pitkään seurannut Sirkka Mertalaa vähän niin kuin sivusilmällä. Nyt eilisen haastattelun jälkeen on täysin vakuuttunut kannastani.

Minulle kelpaa kuka tahansa pääministeriksi, jos hänellä hänellä on tuollainen ystävätär. Suorastaan sofistikoitunut nainen.

Vaimon mielestä tietysti symptaattisin ja kuin muumimaailmasta lainassa oleva poliitikonpuoliso on presidentillämme. Jos Tarja olisi joutunut kisaamaan useammissa vaaleissa aktiivisemmin, pahoin pelkään, että symppis Penttikin olisi saattanut joutua tulilinjalle vaikka sitten erilaisissa blogeissa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sanalla "sofistikoitunut" on monta eri merkitystä, mm. "näennäisen viisas" tai "pintapuolisen älykäs".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Arto Nybergin ohjelmassa Arto esittää haastateltavalleen tavanmukaisesti kymmenen sanaa, jolloin haastateltavan tulee kertoa heti, mitä kustakin sanasta tulee mieleen. Tällä kertaa saatiin tällaisia vastauksia:

absolutimti: ilo ilman viinaa on teeskentelyä
blondi: rotunainen
Drita: toinen nainen
eroottinen: saunamakkara
eu-vaalit: pakkopullaa
kesä: kärpäset
kesäleski: yksi kärpänen
kirkkovene: äsh..ohi!
Mommilanjärvi: kirkkoveneessä soutua hiki päässä
Matti: pääministeri
se on ihan Matti: Nykänen
pääministerin morsian: kiva homma
polkupyörä: sitäkin poljetaan
uuniperuna: maistuis varmaan sullekin

Anonyymi kirjoitti...

Sinikka Mertalan omaa sanavarastoa käyttäen häntä voi kuvata myös rotunaiseksi (kai se vastaus hänen itsensäkin mielestä oli jonkinlainen verbaalinen omakuva). Mitä kaikkea tuollainen ilmaisu sitten kattaakin, se joka tapauksessa painottaa fyysisyyttä ennen muita ominaisuuksi.

Tätä juridista keskustelupalstaa lukiessani on silloin tällöin tullut mieleeni, miksi Susan laitatti silikonit heti suhteen päätyttyä. Toivottavasti hän ei tullut tuolloisen Matti -kumppaninsa puolelta asiassa tölvityksi, kun päätti välittömästi suhteen loputtua laittaa nuokin yksityiskohdat esteettisesti ordninkiin.