tiistai 2. helmikuuta 2010

218. Puhemiesten vaali

Antoiko puhemiehen vaali "vääristyneen kuvan" eduskunnasta?

1. Eduskunnan puhemiesten tänään suoritetussa vaaleissa suurimman huomion sai Sauli Niinistön alhainen äänimäärä. Niinistö sai ainoastaan 89 ääntä, ei puoliakaan annetuista äänistä. Vuosi sitten Niinistöä äänesti puhemieheksi 141 kansanedustajaa.

2. Kansanedustajat halusivat näpäyttää Niinistöä järjestämällä protestiäänestyksen. Kolmen suuren puolueen ryhmäpäätökset eivät pitäneet, kun kyseessä oli salainen lippuäänestys. Kansaedustajia jurppi Niinistön kamreerimaiseksi luonnehdittu eduskunnan rahankäytön syynääminen ja toisaalta Niinistön kansanedustajia kohtaan harjoittama vinoilu. Niinistöä on syytetty jopa koulukiusaamisesta. Asialla ovat olleet erityisesti ns. kalapuikkoviiksimiehet, jotka ovat ääni väristen ja viikset väpättäen kertoneet, miten Niinistö simputtaa heitä jatkuvasti. Säästötavoitteissa Niinistö on oikeassa, sillä eduskunnan menot ovat paisuneet (Paavo Lipposen puhemieskaudella) älyttömällä tavalla ja rahaa kuluu muun muassa kansanedustajiin kaukomaille suuntautuviin matkoihin, joista tuskin on minkäänlaista hyötyä eduskuntatyössä.

2a. Pitäisikö puhemiehen vaaleissa siirtyä suljetun lippuäänestyksen sijasta avoimeen järjestelmään, jossa jokainen edustaja kertoisi kuuluvalla äänellä, ketä hän kannattaa puhemieheksi? Vaalit ovat tietysti normaalisti salaisia, mutta puhemiehen vaali ei olekaan mikään kansanvaali. Minusta ihmisillä pitäisi olla oikeus tietää, ketä heidän parlamenttiin äänestämänsä edusajat ovat puhemiehen vaalissa äänestäneet. Vai pitäisikö lakiesityksistäkin äänestettäessä siirtyä salaisiin äänestyksiin? Silloin edustajat saisivat tehdä omantuntonsa mukaisia äänestyspäätöksiä eikä mikään ryhmäkuri sitoisi heitä. Äänestyksissä sattuisi varmasti usein ylläreitä, mikä lisäisi yleisön mielenkiintoa eduskuntatyötä kohtaan.

3. Eduskunnan toiminnassa olisi todella paljon korjaamista ja uudistamista, mutta siitä joskus myöhemmin. Tässä sanon sen verran, että Suomen eduskuntaan riittäisi hyvin 100-150 kansanedustajan porukka. Lisäksi voitaisiin pohtia uudistettua kaksikamarista valtiopäivälaitosta, jonkinlaista suomalaiseen oloihin soveltuvaa mallia USA:n senaatti-edustajainhuonejärjestelmästä. Jos nykyinen edustajamäärä halutaan säilyttää, olisi vaaleissa siirryttävä ilman muuta ns. pitkiin listoihin. Tämä uudistus lisäisi äänestysaktiivisuutta, kuten on nähty muista pohjoismaista, joissa äänestysprosentti on selvästi Suomen vaaleja korkeampi.
Pitäisi luopua nykyisestä hullusta järjestelmästä, jossa kansanedustajan luottamustoimesta on tehty poliitikkojen kovapalkkainen päätoimi hirmuisen pitkine lomineen, avustajalaitoksineen ja monine muine etuisuuksineen. Juuri tämä järjestelmä on tuonut eduskuntaan suuren joukon ex-missejä, ex-painijoita, ex-hiihtäjiä ja kaiken karvaisia muita julkkiksia.

4. Parlamentin kovan ytimen muodostaisi mallissani pätevistä ja taitavista poliitikoista koostuva enintään 100 hengen kokoonpano, joka valmistelisi lait ja päättäisi niiden asiasisällöstä. Näille jäsenille maksettaisiin hommasta kunnon palkkaa. Tämän lisäksi olisi eräänlainen kansankongressi, jossa voisi olla vaikkapa 500 jäsentä. Se kokoontuisi kuitenkin vain 2-3 kertaa vuodessa pariksi päiväksi kerrallaan, ja sen tehtävänä olisi yksinkertaisesti hyväksyä tai hylätä lakiesitykset lopullisesti, mutta ei tehdä niihin mitään muutoksia. Tälle poppoolle maksettaisiin vain matkakulut ja päiväraha. Istuntokauden jälkeen porukalle, jos ovat olleet kunnolla, voitaisiin tarjota valtion varoilla risteilymatka Tallinnaan tai vaihtoehtoisesti Tukholmaan - ei missään nimessä kauemmaksi - ja viedä heidät kevätistuntokokoontumisen päätteeksi Linnanmäelle ja syksyllä Seppo Tiitisen seurassa Kansallisoopperaan.

5. Taisinpa eksyä hieman teemasta! - Minusta Niinistö oli lapsellinen, kun rupesi puhemiehen vaaliin jälkeen marmattamaan huonoa "vaalitulostaan." Olisi vaan luvannut jatkossa vielä enemmän runtua näille veijariedustajille, näille vilkunoille, kalapuikkoviiksimiehille, zysseille ja muille valtion piikkiin reissaaville Kuuban yms. kaukomaiden matkaajille. Siitä kansa olisi tykännyt, ei siitä, että puhemies rupeaa heti äänestyksen jälkeen miettimään ja murjottamaan, että ollako vai eikö olla.

6. Minusta puhemiehen vaalin kohokohta oli se, että demarit ottivat varoituksistani onkeensa ja tekivät ryhmäpäätöksen, jolla Johannes Koskinen lempattiin pihalle puhemieskolmikosta. Tämä oli minusta aivan odotettu ratkaisu, jonka perään kyselin jo edellisellä vaalikierroksella. Eihän Johannes Koskisella ollut Helsingin HO:n antaman ja nyt lainvoimaisen Rusi-tuomion jälkeen kerta kaikkiaan minkäänlaisia edellytyksiä jatkaa varapuhemiehenä. Tämän Jutta Urpilainen, Eero Heinäluoma ja Jacob Söderman vihdoin ymmärsivät. Parlamentin puhemiehenä ei voi toimia poliitikko, jonka on todettu lainvoimaisella tuomiolla menetelleen keskeisen ihmisoikeusperiaatteen eli syyttömyysolettaman vastaisesti tavalla, josta on aiheutunut valtiolle merkittävä vahingonkorvausvastuu.

7. Koskinen poispotkiminen puhemiehen pallilta tuli ilmeisesti kuitenkin kaikille - paitsi minulle - yllätyksenä. Niinpä Helsingin Sanomat (hs.fi) julkaisi tänään aamulla uutisen, jossa todettiin lakonisesti, että varapuhemiehinä jatkavat Seppo Kääriäinen (kesk) ja Johannes Koskinen (sd)- todellisia asiantuntijoita siinäkin lehdessä! Asia tuli täydellisenä yllätyksenä myös Koskiselle itselleen, sillä esimerkiksi Ilta-Sanomien nettijutussa kerrottiin, että Urpilainen ilmoitti päätöksestään Koskiselle vasta tänä aamuna! Kun siis Johannes Koskinen asteli aamulla Hämeenlinnan junasta Rautatieasemalta kohti eduskuntataloa, hän kuvitteli tulevansa valituksi varapuhemieheksi myös seuraavalle kaudelle, mutta Urpilainenpa olikin järkännyt Koskiselle pikku yllärin.

8. Koskisen tilalle Jutta Urpilainen istutti sitten Tarja Filatovin - hänkin Hämeenlinnasta kuten Koskinenkin - ja Filatovin paikalle eduskuntaryhmän johtoon Eero Heinäluoman. Keksiköhän Urpilainen tämän kaiken itse vai olisiko Heinäluoma hieman avustanut Urpilaista paikkojen kierrätyksessä? Koskiselle lätkäistiin jonkinlaiseksi lohdutukseksi Heinäluoman paikka ulkoasiainvaliokunnassa.

9 kommenttia:

Tarkkailija X kirjoitti...

Niinistö näyttää jääneen oppositioon? todellisen edustuksellisen demokratian kehittämisessä. Puoluemafia näytti taas, miten merkityksetöntä on kansalaisten oikeudenmukaisuuden kokemus. Eliitti osoitti kuinka omista eduista pidetään kiinni, suhdanteista rippumatta. On tullut avustajia ja muita tukiorganisatioita kansanedustajille yms. Samaan aikaan kaavaillaan kansalaisille aina vaan uusia veronkorotuksia ja eläketujen heikennyksiä. Niinistö noudattaa hyvää Suomalaista johtamistapaa, johdetaan omalla esimerkillä. Sitä periaatetta nämä poliittiset broilerit eivät koskaan ole ymmärtäneet, työ+elämänkokemus puuttuu. He ovat täydellisesti vieraantuneet kansalaisen todellisuudesta. Aivan samoin kuin rahoitus -ja finanssi sektori ts.pörssi-maailma on irronnut reealitaloudesta täydellisesti virtuaali/kusetus taloudeksi. Politiikka on irronnut kansalaisten=äänestäjien reealimaailmasta.On muodostunut vain eri intresenttipiirien hallitsema koneisto =valtiososialismi. Joka huolehtii vain eliitin eduista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hyviä huomioita tarkkailijalta, näinhän se menee, valitettavasti!

Mutta me äänestäjät äänestämme eduskuntaan aina aina vain näitä puoluemafian miehiä ja naisia samoin kuin kuin näitä maria tiuroja, merikukka forsiuksia jne.! Ja Benin talli yms. poppoot työntävät seuraavissakin vaaleissa tyrkylle yhä vain uusia poliittisia broilereita. Ja nämä nykyiset ilmoittelevat jo nyt olevansa taas varmasti ehdokkaana vuonna 2011.

Perustuslakia voitaisiin muuttaa siten, että kansanedustaja voisi istua enintään kaksi kautta, minkä jälkeen olisi pidettävä neljä vuotta paussia, sen jälkeen voisi yrittää taas ehdolle enintään kahdeksi kaudeksi. Neljä vaalikautta olisi ehdoton maksimi.

Millaiset ihmiset äänestävät esim. Ilkka Kanervaa yms. poliitikkoja jatkuvasti yli 40 vuoden ajan eduskuntaan ja miksi, aivan käsittämätöntä!

Homo Garrulus kirjoitti...

Jutta Urpilaisen paras ominaisuus on (vaikka hän - kuten minäkin varmasti olisin - huono vääpeli) johtajuus kunhan juuri oppii taiteilemaan mikä on mikä. Mikä on kateus, mikä on totta, mikä on vasen ja mikä on oikea.

Nekun tuppaavat menemään yhteen kun mennään riittävän paljon vasemmalle, tulee ensin Venäjä, sitten Kiina, sitten Atlantti ja lopulta ollaan USA:ssa mistä inho imperialismiin alkoikin.

Jacob Söderman oli ensimmäinen politiikko , jonka hokasin tuolta jostain lehdistä koska hän puhui järkeviä, malttia, ihmisläheisyyttä ja huom. mikä tärkein; kuulin, että hän itse on samaa mieltä.
Mutta kun rupesin fanittamaan lensin jonnekin mappi Ö:hön ja onneksi löysin Vanhasen, jota nyt fanitan ja vähän kannustankin; kunhan nuo veijarit siellä eduskunnan pylväiden takana piilossa olevat tajuaisivat miten kauhea paikka oli tässä muutama vuosi sitten ja miten pokka ei pettänyt Vanhaselta vaikka voin uskoa, että paine minkä hän kohtaisi oli hirveä ja kauhea ja lähes sadistisuuden huippua Vanhanen ei nujertunut vaan kantoi päätään korkealla kuten valtion päämiehen kuuluukin. Roisketta sateli kun kakaroilta konsanaan ja ymmärrän hyvin, että jalat särkee. Kiinalaiseen hierontaan vaan ja tohveleihin. On siis ansainnut vähän breikkiä.

Minä haluan patsaan Vanhasesta ja Kiasman eteen; Mannerheimin heppa ei siihen sovi: ovat vastakkaisia ikoneja Kiasma ja Mansku. Se hevonen ei edes kävele oikein, jalat ihan sekaisin.

Pankaa siis Pysti kuten Eestiläiset hieman omalle paikalle eikä sinne minne se ei kuulu. Postin eteen ehkä kuului ennenvanhaan mutta Rix ei ole enää siinä talossa, ei tarvitse kuunnella mitä kansa puhuu enää. Sen kun klinkuttaa pois vaan sinne missä sveitsiläiset kellotkin ja golfvaatteet ja muut herrain symboolit.

--

KIlpailu: Kuka piirtää parhaimman Vanhaspystin saa HG:ltä halin.

Siru Pola kirjoitti...

Siteeraan hieman Pentti Linkolaa (muistin perusteella): Demokratia ja ihmisille annettu äänioikeus ja vaikuttamismahdollisuus on typerintä mitä voi olla. Kaupunkilaisten on helppo havaita se menemällä kadun kulmaukseen ja katselemalla ohikulkevia ihmisiä. Kenelle ohikulkevista voisi antaa asioidensa hoidon ja vallan päättää asioistaan. Useimmilla heistä on jo annettu se äänioikeuden muodossa... Näin Pentti. ja tuossahan on selitetty jo sekin, millaiset ihmiset äänestävät näitä ruiskukkia ja kanervoja eduskuntaan.

Anonyymi kirjoitti...

Taisivat pelata eduskunnassa presdenttipeliä, johtotähden kuningastielle haluttiin laittaa pari kiveä. Niinistölle teki hyvää saada pieni muistutus kuolevaisuudesta.

Demareissa tapahtui hiljainen vallankumous. Koko viime syksyn Heinäluoma oli puolueen äänitorvi, nyt vaan annettiin hänelle asema vastamaan todellista tilannetta.Urpilainenkin myönsi vallan vaihtumisen hauskimmalla fraasilla koskaan. "Heinäluoma on puolueen mieskasvot".

Skorpioni kirjoitti...

Niinistön on syytä erota puhemiehen tehtävästä heti, koska epäluottamus oli syvä.Kun alle puolet kansanedustajista ei luota Niinistön kykyyn johtaa eduskuntaa, on selvä, että Niinistön täytyy erota.

Niinistön menettelyssähän ei ole kysymys lainkaan mistään kansanedustajien kulujen karsimisesta, vaan siitä v-mäisestä johtamistavasta, miten Niinistö on kansanedustajiin ja eduskunnan virkamiehiin suhtautunut. Niinistö on itsekin vain yksi kansanedustaja, eikä mikään muu, vaikka Sauli ei varmaan ole tullut sitä tiedostaneeksi höykyttäessään työtovereitaan.

Niinistö on epäkelpo johtaja, eikä sopiva puhemieheksi eikä tulevaksi tasavallan presidentiksi. Suomen Palloliiton puheenjohtajankin paikka saattaa olla Niinistölle liian suuri posti.

Niinistö on niin täynnä itseään, ettei huomaa, miten v-mäisesti hän työtovereihinsa suhtautuu. On outoa, että Niinistö käy presidentin vaalikampanjaa haukkumalla ja höykyttällä työtovereitaan. Tämän päivän Iltalehdelle antama haastattelu siitä, että hän pärjää kansalaisten äänestyksissä, mutta ei kansanedustajien, osoittaa, mistä on kysymys. On tosiaankin ollut aiheutta palauttaa Niinistö maan pinnalle.

Kun presidentti Tarja Halosta kuvataan kärttyisäksi Mäntyniemen akaksi, niin miksi Niinistön tulisi valita ainakin yhtä kärttisäksi Mäntymiehen ukoksi.

Pane nyt Jenny Saulille vähän järkeä päähän ja pyydä miestä ottamaan rauhallisesti. Ei tärkein asia maailmassa ole päästä hinnalla millä hyvänsä presidentiksi, vaan harmooninen ja rauhallinen elämä ihanan muusan rinnalla, kuten sinä Jenny olet! Eikö sauli tajua edes tätä!

Ole Sauli kerrankin mies ja eroa heti kun siihen on mahdollisuus. Ei liene kovin helpoa istua SUPO-Tiitisen rinnalla paria vuotta varsinkin kun Tiitinen nauraa koko ajan tytyväistä "sisäistä nauruaan" saatuaan näpäytettyä puhemiestä kunnolla.

Toisaalta saatathan sinä vaikka istuakin puhemiehenä loppuun asti, koska sinun ns. v-käyräsi saattaa olla muutoinkin olla koko ajan huipussaan.

Ei se käyrä paljon siitä nouse tai laske oletpa puhemiehenä vai ei, koska teet aina kärttyisän vaikutuksen, mutta siitähän se kansa hullun lailla tykkään.

ILkka Kanervasta tulisi oikein hyvä Eduskunnan puhemies!

UoleviS kirjoitti...

KIITOS, TAAS OIKLEIN HYVA JUTTU!

Taidanpa peruuttaa Hesarin ja jattaytya pelkastaan Virolaisen blogin varaan. Se on jo jollain lailla mehukkaampikin ja asiaa sopivasti mehustettuna!
Ai ai kun on hyvaa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

HUOM! Puolustusministeri Jyri Häkämies ehdotti I-S:ssa 3.2. (iltasanomat.fi) luopumista suljetusta lippuäänestyksestä puhemiehiä valittaessa.

Häkämiehen perustelut ovat samanlaiset kuin minulla blogissani:

- Suljettu äänestys sopii kansalaisille. Meidät on valittu päättämään ja äänestäjillä on oikeus tietää, miten heidän edustajansa äänestävät. Puhemiehen vaalissa pitäisi siirtyä avoimeen nimenhuutoäänestykseen, Häkämies totesi.

Tarkkailija X kirjoitti...

Tänään saatiin taas nauttia journalismista YLE:n toimesta. Ensin MOT joka käsitteli Suomalaisen valtiososialismin suurta saavutusta, maahanmuuttajien tukemista verovaroin. Perheenyhdistäminen ja maksetut lentoliput valtion varoin. Siis kuka tai ketä tahansa voi kuulua maahanmuutajien perheeseen, kaikki ystävät ja kylänmiehet maksetaan Suomeen nauttimaan huipputuloista. Suurin osa on luku -ja kirjoitustaidottomia, miten ihmeessä he voivat koskaan integroitua yhteiskuntaan?
YLE:n A-studio puolestaan esitteli maalaisliitolaista pekkarointia todella ansiokkaasti. Katsokaa ihmeessä www.yle/areena.
Poliitikkojen täydellinen vastuuttomuus ja valehtelu on saavuttanut ennenäkemättömät mittasuhteet. Demokratia on todella kuollut ja kuopattu Suomessa. Puolueiden toimesta, joiden pitäisi olla edustuksellisen demokratian toimijoita. Niistä on tullut poliittisen korruption rapauttamia verovarojen väärinkäyttäjiä. Jotka halveksivat deokraattista kansalaisyhteiskuntaa. Perustuslaki tuomioistuin Suomeen ja rikolliset vastuuseen luottamusaseman väärinkäytöksistä. Valtion virastojen alueellistaminen on hyvä esimerkki, maksetaan 100 M€ vuodessa niille virkamiehille joita ei huvita muuttaa työn perässä, kaksoismiehityksestä. Työttömille, sairaille, lapsiperheille tarjotaan vain keppiä. Suomalainen lapsiperheiden köyhyys on huipussaan. Kaikki nykyiset puolueet ovat olleet saattamassa Suomen talouden perikatoon. Sattumapääministeri on esitutukinnan kohteena, asuntosäätiön johdosta. Edellinen maalaisliiton pääministeri joutui eroamaan väärikäytösten vuoksi.Poliisi on todennut tänään NOVA Groupin toiminnan olleen rikollista. Suomi demokratian ja oikeusvaltion osalta todellinen euroopan "banaani -tasavalta". Siinä on Ollilan brandi työryhmälle sellainen haaste, ettei se siitä selviä. Hallitus - ja eduskunta pitäisi välittömästi erottaa poliittisen järjestelmän kriisin ja toimintakyvyttömyyden perusteella. Uudet vaalit välittömästi, muutoin olemme taloudellisen tuhon edessä kansakuntana, ja menetämme itsemäärämisoikeuden velkojille.