Eräs lukija kyseli äsken, missä mahtaa viipyä blogin perinteinen vaaliveikkaus. Nämä vaalit eivät ole juuri blogistia kiinnostaneet - toki puoluejohtajien suurta vaalikeskustelua on kommentoutiedellisessä blogissa (656). Tottahan hemmetissä pitää kuitenkin jo perinteen vuoksi pitää, vaikkakin näin viime metreillä, panna pystyyn vaaliveikkaus!
Tässä samassa blogijutussa voidaan sitten myöhemmin pohtia hieman myös vaalien lopputulosta.
Tässä tulee oma veikkaukseni (suluissa puolueiden ääniosuudet vuoden 2008 kuntavaaleissa):
Kokoomus (23,5 %) —— 21,0
Sdp (21,2 %) ————— 18,0
Keskusta ( 20,1%)——— 18,5
Vihreät (8,9%)———— 8,0
Vasemmistol. (8,8%) -- 8,5
Perussuomal. (5,4%) --- 14,5
Rkp (4,7%)—————— 4,5
KD (4,2%) --------- 4,0
Muut (3,1 %)————— 3,0
Äänestysaktiivisuus jäänee näissäkin vaaleissa totutun alhaiseksi, korkeintaan 63,5 %:iin. Suomessa vaaleihin osallituminen on paljon laimeampaa kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa äänestysprosentti on ollut aina yli 80 prosentin luokkaa. Mistä tämä ero johtuu? Suomessa ihmiset eivät ole kiinnostuneita yhteisten asioiden hoitamisesta, eli demokratia toimii käytännössä huonosti. Ihmiset eivät luota poliitikkoihin.
Reilut 35 % äänioikeutetuista pitää yhdentekevänä, keitä siellä valtuustossa, hallituksessa ja lautakunnissa istuu kotikunnan asioista päättämässä. Äänestämällä ei heidän mielestään voi vaikuttaa asioihin. Presidentin vaaleissa äänestetään innokkaasti, vaikka tasavallan presidentin valtaoikeudet ovat nykyään sangen rajoitetut. Äänestetään sitä, ken on maassa kaunehin tai pitääkö presidentin olla mies vai nainen, homo vai hetero. Tähänpä ihmisten aktiivisuus vaikuttaa äänestämällä asioihin sitten usein lopahtaakin.
Yleisön äänestäminen Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa on vilkkaampaa kuin kuntavaaleissa konsanaan. Miehet äänestävät viikosta toiseen tyystin tanssitaidottoman Ristomatti Ratian jatkoon, jotta voisivat nähdä finaalissa Ratian hemaisevan eestiläisrouvan Anu Saagimin lavalla; Saagim on näet uhannut tulla seuraamaan finaalia, jos Ristomatti on vielä silloinkin mukana. Naiset äänestävät Ristomattia, kun tämä on melkein yhtä lutuinen kuin Pekka Haaviston parempi puolisko Antonio Floreskin. Suomalaisnaiset eivät innostuksissaan välitä tippaakaan siitä, että Anu Saagim haukkuu heitä ylilihaviksi tantoiksi. - No, nyt tämä taisi kyllä mennä jo hiukka alkuperäisen teeman ulkopuolelle!
9 kommenttia:
Kok (23,5%) -> 21,2
SDP (21,2%) -> 17,8
Keskusta (20,1%) -> 17,5
Vihreät (8,9%) -> 7,2
Vas (8,8%) -> 8,1
PS (5,4%) -> 15,6
RKP (4,7%) -> 4,4
KD (4.2%) -> 4,3
Muut (3,1%) -> 3,9
Äänestysprosentti huima 66,8!
Tämä on ainoa "virallinen" osallistumiseni vaaliveikkaukseen.
Keski-pohjalaisen veli ennustaa:
Kok 19
Sdp 18,5
PS 16,5
Kesk 16
Vas 10
Vihr. 6
KD 5,5
RKP 4
Muut 4,5
Maamme alhainen äänestysprosentti minusta kielii nimenomaan siitä, että kansa ei luota politiikkoihin. Kun on vähän se fiilis, että äänestit niin tai näin, tai jätit äänestämättä, niin hommat ei muutu mihinkään.
Populistipuolue Persuille tämä on ilmeisesti ollut elämää suurempi markkinarako: vähintään heitä äänestämälllä voi ikäänkuin näyttää keskisormea nykymenolle. Protestiääni on tavallaan anti-ääni.
Oltiin Persuista mitä mieltä tahansa, niin tervetullut tuulahdus on kuitekin demokratiaan tullut heidän myötään - ihmiset ovat vaivautuneet sohvan pohjilta äänestyskopeille.
Taisi olla Jussi Lähde, kun joskus totesi, että populismi on sairastuneen demokratian lääke. Vinha perä tässä: massiiviset protestiäänet tavallaan pakottavat valtapuolueet kuuntelemaan kansan ääntä.
Arskan vaaliveikkaus:
Kokoomus 22,0
Sdp 17,5
Keskusta 18,5
Vihreät 7,5
Vasurit 8,0
Persut 15,5
Rkp 4,0
KD 3,5
Muut 3,5
Peter Vesterbacka: ihmisellä, joka ei äänestä, ei ole oikeutta valittaa asioista.
- En tiennytkään, että kunnallisvalituksen voivat tehdä ainoastaan äänioikeuttaan käyttäneet.
Juhani Tamminen: äänestäminen on kansalaisvelvollisuus.
- Korjaus edelliseen, äänioikeus onkin tainnut muuttua jossain vaiheessa velvollisuudeksi.
Hjallis Harkimo: äänestäminen on ainoa tapa vaikuttaa.
- Sitten on vielä ainakin se toinen tapa, jonka Harry Juhani jättää mainitsematta, ja jonka räikeimpiin käyttämisen muotoihin saattaa liittyä rikoslain 40 luvun soveltamista.
Outi Heiskanen: äänestän kunnallisvaaleissa ehdokkaana olevaa hyvää ystäväänsä.
- No tätä voi jo kutsua syyksi äänestää!
Mitä....näikö väärin. KRISTILLISTEN pj :lla huulipunat HUULILLAAN ja olisikohan ollut jopa puuteria....???
Mihin tämä maa on oikein menossa...???
Oli vai - älä perhana! Tämäpä oli vaali-illan merkittävin havainto!
Mikko Marttila kiinnitti huomiota tärkeään seikkaan: ei pitäisi puhua äänestämisestä kansalaisvelvllisuutena vaan -oikeuta.
Tuon oikeuden arvon tajuavat täysin vain ne kansat, joilta se on viety.
Vale, emävale ja tilasto. Oikea vaalitulos on tässä. Eri ryhmien kannatus on ilmoitettu prosentteina äänioikeutetuista.
1) Nukkuvien puolue, 41,8 %
2) Kokoomus, 12,7 %
2) SDP, 11,3 %
4) Keskusta, 10,8 %
5) Perussuomalaiset, 7,1 %
6) Vihreät, 4,9 %
7) Vasemmistoliitto 4,8 %
8) RKP, 2,7 %
9) Kristilliset, 2,2 %
Tulos on demokratian toimivuuden kannalta järkyttävän ja kauhistuttavan välimaastossa. Tämän maan pääministerillä ei olisi pienintäkään aihetta hymyyn, silti hän näyttää olevan aivan euforisessa tilassa, kuin olisi saanut suurvoiton.
Lähetä kommentti