1. Eduskunnan puhemies (ruotsiksi Riksdagens talman) on eduskunnan jäsen - mies tai nainen - joka johtaa puhetta eduskunnan täysistunnoissa. Puhemies istuu istuntosalin edustalla korkeimmalla korokkeella. Hänen tehtävänsä poikkeaa muista kansanedustajista siten, ettei hän osallistu istunnoissa käytävään keskusteluun tai äänestyksiin ja pysyttelee, mikäli malttaa, muutenkin yleensä päivänpolitiikan ulkopuolella.
2. Eduskunta valitsee keskuudestaan puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä valtiopäivien aluksi istunnossa, jossa puhetta johtaa ikäpuhemies. Tavallisesti puhemiehistö, eli puhemies ("ykköspuhemies") ja kaksi varapuhemiestä, valitaan kolmesta suurimmasta eduskuntaryhmästä.
3. Viime vuosina tavaksi on tullut, että puhemieheksi valitaan toiseksi suurimman eduskuntaryhmän kansanedustaja, joten puhemies tulee eri puolueesta kuin pääministeri. Puhemies johtaa puhetta täysistuntojen lisäksi kansliatoimikunnassa sekä puhemiesneuvostossa, johon kuuluvat puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien puheenjohtajat.
4. Valtakunnan poliittisessa hierakiassa eduskunnan puhemies on toinen heti tasavallan presidentin jälkeen. Tämän johdosta puhemieheksi valitaan usein muiden kansanedustajien arvostama, kokenut kansanedustaja. Poliittista valtaa eduskunnan puhemiehellä ei kuitenkaan ole. Puhemies saa kuitenkin paljon julkisuutta, minkä vuoksi tehtävää on pidetty sopivana vaikkapa tasavallan presidentin vaaleja silmällä pitäen. Puhemiehen tehtävä on suhteellisen helppo, mutta siitä maksetaan parempaa palkkaa kuin rivikansanedustajille.
5. Puhemieheksi on valittu eduskunnan historian aikana useita johtavia poliitikkoja. Kuusi puhemiestä on valittu myöhemmin tasavallan presidentiksi, nimittäin Pehr Evind Svinhufvud ("Ukko-Pekka", puhemiehenä 1907-13), K.J. Ståhlberg (1914-17), Lauri Kristian Relander (1919-20), Kyösti Kallio (viisi kertaa vuosina 1920-1936), Urho Kekkonen (1948-50) ja Sauli Niinistö (2007-2011). Monet puhemiehet ovat toimineet myös pääministerinä, kuten esimerkiksi Kyösti Kallio, Urho Kekkonen, K.A. Fagerholm, V.J. Sukselainen, Rafael Paasio, Johannes Virolainen, Kalevi Sorsa ja Paavo Lipponen. Puhemiehet ovat olleet myös yleensä aina ministereinä, poikkeuksena on mainittava Erkki Pystynen, joka oli puhemiehenä 1983-87, mutta jota ei kelpuutettu Harri Holkerin hallituksen ministeriksi.
6. Eduskunta valitsi eilen puhemieheksi Maria Lohela, joka on perussuomalaisten toisen kauden kansanedustaja. Ensimmäiseksi varapuhemieheksi tuli Mauri Pekkarinen (kesk) ja toiseksi varapuhemieheksi Paula Risikko (kok). Maria Lohela on Riitta Uosukaisen (puhemiehenä 1994-2003) jälkeen toinen nainen puhemiehen tehtävässä. Anneli Jäätteenmäki oli puhemiehenä lyhyen aikaa 2003 toimiessaan hallitustunnustelijana.
7. 36-vuotias Maria Lohela on kolmenneksi nuorin puhemies. Nuorin on Lauri Kristian Relander (Maalaisliitto), joka sai myöhemmin tasavallan presidenttinä (toimikausi 1925-31) kutsumanimen "Reissu-Lasse"; hän teki kuuden vuoden aikana neljä valtiovierailua, eli yhden Viroon, Ruotsiin, Latviaan ja Norjaan. (Suomen ensimmäinen presidentti K.J. Ståhlberg ei tehnyt presidenttinä ollessaan, 1919-25, ainoatakaan valtiovierailua.) Relander valittiin puhemieheksi 1919, jolloin hän oli 35-vuotias. Toiseksi nuorin puhemies on
Kullervo Manner (SDP), joka valittiin puhemieheksi 36-vuoden ikäisenä vuonna 1917.
8. Millä ansioilla Maria Lohelasta tuli puhemies? Hyvä kysymys, sillä Lohela on varsin nuori ja kokematon kansanedustaja, eikä hän saanut ensimmäisellä kaudellaan juuri nimeä persujen kansanedustajana. Lohelan valitsi tehtävään Timo Soini - ja pulinat pois! Luultavasti Soini noukki Lohelan puhemieheksi siksi, ettei perusilla ollut muita varteenotettavia kandidaatteja tehtävään.
9. Paras vaihtoehto uudeksi puhemieheksi olisi ilmeisesti ollut Sampo Terho, mutta jäätyään hallituksen ulkopuolelle, Terho ilmoitti, ettei hän ole kiinnostunut puhemiehen tehtävästä. Näin ilmeisesti osin siksi, että puhemies ei voi vaikuttaa juuri mitenkään maassa harjoitettavan politiikan sisältöön, vaan hän on ainoastaan jonkinlainen eduskunnan keulakuva. Eduskunnan valiokuntien puheenjohtajilla on puhemiestä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa lakien ja eduskunnan harjoittaman politiikan sisältöön.
10. Maria Lohela on oppiarvoltaan humanististen tieteiden kandidaatti (HuK, humkandi), jota on pidetään nykyisin alempana korkeakoulututkintona. Lohelan pääaineena yliopistossa oli englanninkieli. Lohela on ilmoittanut olevansa projektipäällikkö, mistä voidaan päätellä, että hänellä on ollut englannin kielen kääntämistä ja tulkkausta harjoittava yritys. Timo Soini toimi viime kaudella eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana ja ilmeisesti juuri Lohelan englanninkielen taidon perustella Soini poimi hänet valiokunnan jäseneksi. Soini lienee tuntenut olonsa turvatuksi, kun hänellä oli valiokunnan ulkomaille suuntautuvilla matkoilla mjukana seurueessaan nuori, "nätti" ja ennen kaikkea kielitaitoinen naiskansanedustaja.
11. Maria Lohela toimi viime kaudella myös kansainvälisen parlamenttienvälisen liiton eli IPU:n Suomen johtokunnan puheenjohtajana ja kansainvälisen asian foorumin jäsenenä. Tänä aamuna Lohela kertoi aamu-tv:n lähetyksessä, että hän veti viime kaudella useita ulkomaanmatkoja tehneitä eduskunnan delegaatioita. Myös Timo Soinin johtama ulkoasiainvaliokunta teki viime kaudella useita ulkomaan reissuja, joten Lohellla oli myös näillä matkoilla tilaisuus näyttää kielitaitoaan.
12. Voidaan siis päätellä, että juuri erinomainen englanninkielen taito oli se tekijä, jonka vuoksi Timo Soini päätti valituttaa Maria Lohelan eduskunnan puhemieheksi. Luultavasti eduskunnan valiokuntien ja muiden ryhmien ulkomaan matkat tulevat nyt alkaneella istuntokaudella entisestään lisääntymään, joten on toki hyvä, että suomalaisilla delegaatioilla on edustava ja kielitaitoinen puhemies. Suomen eduskunnassa vierailee joka vuosi monia ulkomaisia delegaatioita, joten Lohelalla riittää puuhaa myös eduskunnan ja sen toiminnan esittelemisessä.
13. Maria Lohela sai puhemiehen vaalissa kuitenkin yllättävän vähän ääniä, sillä hänen valintaansa kannatti ainoastaan 127 kansanedustajaa. Varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Paula Risikko aivat omissa äänestyksissään suuremman kannatuksen kuin Lohela, Pekkarinen 145 ja Risikko 137 ääntä. Ykköspuhemiehen vaalissa 47 kansanedustajaa äänesti tyhjää, minkä lisäksi muutamia hajaääniä saivat persujen kansanedustajista Arja Juvonen, Pirkko Mattila, Kike Elomaa ja Toimi Kankaanniemi.
14. Demarit olivat jo etukäteen ilmoittaneet boikotoivansa puhemiesten äänestyksiä, koska he eivät suurimpana oppositiopuolueena saaneet omaa edustajaansa varapuhemieheksi. Maria Lohelan valintaa vastustivat myös Rkp:n edustajat. Pääministeri Juha Sipilä kritisoi opposition toimintaa ja nimitti demareiden boikottia "kitinäksi". Vielä harmistuneempi tapahtuneesta oli tietenkin Tiimo Soini, joka äityi mollamaan tyhjää äänestäneitä ja hajaääniä antaneita kansanedustajia demokratian vastustajiksi, jotka iskevät protestiäänillä "parlamentarismin kimppuun". Soinin mukaan hajaäänien antaminen "kuvastaa hyvin nykyopposition tilaa".
15. Timo Soinin esittämä kritiikki on naurettavaa ja hänen väitteensä demokratian vastaisuudesta suorastaan naiivi. Demokratiaan ja parlamentarismiin kuuluu olennaisena osana ilmaisun ja mielipiteen vapaus. Kansanedustajien ei ole toki pakko tanssia puhemiehen vaalissa jonkun mahtailunhaluisan puoluepampun pillin mukaan.
16. Miksi Maria Lohelaa sitten vastustettiin puhemiesvaalissa? Syyt löytyvät puhemiehen muutaman vuoden takaisista blogikirjoituksista ja eräistä muista kannanotoista. Hän on kuulunut perussuomaalisten maahanmuuttokriittiseen siipeen, jonka jäsenistä 11 vaaliehdokasta julkaisi ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja Jussi Halla-ahon johdolla ns. nuivan vaalimanifestin; myös Maria Lohelan nimi löytyy manifestin allekirjoittaneiden joukosta.
Nuiva vaalimanifesti
17. Maria Lohela on siten ilmoittanut julkisesti suhtautuvansa kriittisesti Suomessa harjoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan, samoin monikultturisuuteen ja islaminuskoisiin muslimeihin. Hän on julkaisut 2008 otsikolla "Ovatko muslimit sittenkin vain mörköjä?" varustetun blogikirjoituksen, jossa hän vertaa muslimeja Muumien Mörkö-hahmoon. Lohela on kertonut pelkäävänsä islaminuskoa ja muslimien määrän kavua Suomessa. Hän on ajanut ajanut myös ns. pakkoruotsin poistamista kouluopetuksesta ja Suomen yksikielistämistä. Turun kaupunginvaltuutettuna Lohela on kerrotun mukaan kannattanut rasistisista näkemyksistään moititun Olavi Mäenpään valintaa paikallisen käräjäoikeuden lautamieheksi; käräjäoikeus erotti OM:n lautamiehen tehtävästä.
18. Maria Lohela asuu Turun Varissuolla ("Vaakkunevalla"), hänen puolisonsa on diplomi-insinööri ja perheessä on koira; Lohela solmi avioliiton viime helmikuussa. Lohela on syntyyt Nivalassa, eli samassa pitäjässä, missä myös puhemies ja sittemmin tasavallan presidentti Kyösti Kallio asui. Se, tuleeko myös Maria Lohelasta myöhemmin tasavallan presidentti tai ainakin persujen presidenttiehdokas, jää nähtäväksi. Lohelan poliittisen uran alkutaival on ainakin hyvä ja nopea: neljässä vuodessa kunnallispoliitikosta eduskunnan puhemieheksi..
19. Tällaisen taustan omaavan kansanedustajanko eduskunnan suuri enemmistö todella halusi ilman minkäänlaista keskustelua eduskunnan puhemiseksi? Minusta puhemiehen vaalissa on ollut yllin kyllin syitä Lohelan vastustamista tarkoittavien protestiäänten antamiseen. Toki Lohelalla on ollut ollut oikeus ko. mielipiteiden esittämiseen, mutta nyt onkin kysymys siitä, seisooko vastavalittu puhemies edelleen ko. näkemystensä takana. Tätä häneltä yritettiin tentata eilen puhemiehistön tiedotustilaisuudessa ja uudelleen tänään TV1:n aamu-tv:n lähetyksessä. Lohela ei kuitenkaan suostunut antamaa minkäänlaista selkeää vastausta kysymyksiin, vaan ilmoitti, ettei halua "puhemiehen roolissa" ottaa kantaa "tällaisiin asioihin". Hän sanoi, ettei peru kirjoituksiaan, vaan kehotti jokaista arvioimaan itse, mitä mieltä hän on ollut. Lohela ei pahoitellut vaalikampanjan aikana esittämiään näkemyksiä eikä pyytänyt anteeksi blogikirjoituksiaan.
20. Kansalaisilla on toki perusteltu oikeus tietää, mitä mieltä maan toiseksi korkeimman poliittisen vallan käyttäjä on tärkeistä poliillitista kysymyksistä ja arvoista. Jollei puhemies suostu kertomaan, vaan ilmoittaa vaikenevansa, niin silloin kansalaiset joutuvat itse arvioimaan asiaa.
21. Minulle kysymys Lohelan arvoista ja tavoitteista on tullut selväksi. Puhemies Maria Lohela seisoo edelleen nuivan vaalimanifestin ja blogikirjoitustensa takana. Hän vastustaa suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa ja katsoo, että maahanmuuttoa tulisi tiukentaa, ei missään tapauksessa höllentää. Hän suhtautuu islaminuskoon ja muslimeihin varauksellisesti ja pelkää muslimeja ja heidän määränsä kasvua Suomessa. Hän vastustaa ruotsinkielisiä ja vaatii pakkoruotsin opetuksen poistamista kouluista. Hän kannattaa Suomen yksikielisyyteen tähtävää politiikkaa. Hän on edelleen "aito halla-aholainen". Se, ettei puhemies halua kertoa tätä itse selvin sanoin, osoittaa minusta vastuun pakoilua.
22. Maria Lohelan valinta eduskunnan puhemieheksi eli valtahierarkiassa maan toiseksi korkeimmaksi vallankäyttäjäksi kertoo aika paljon suomalaisen poliitiikan tilasta ja politiikan tekijöiden henkisestä tilasta ja arvoista. Minusta nähyttää selvältä, että eduskunnan puhemiehen valintatapa on aikansa elänyt. Nykyisin puhemiehen paikka on läänitetty "maan tavan" perusteella toiseksi suurimman puolueen kansanedustajille. Kyseinen puolue voi ilman minkäänlaista keskustelua nimetä ehdokkaaksi ryhmästään kenet tahansa ja saattaa valintansa ikään kuin itsestään selvänä ilmoitusasiana muiden ryhmien tietoon hieman ennen puhemiehen vaalia, jottei ehdokkaan pätevyydestä ja sopivuudesta voitaisi keskustella. Jos vaalissa sitten rohjetaan jättää joitakin haja- tai protestiääniä, ko. puolueen itsevaltiaana esiintyvä puheenjohtaja ryhtyy suureen ääneen mollaamaan protestoijia "kitisijöiksi" tai parlamentarismin taika demokratian vastustajiksi.
23. Kuten Maria Lohela tänä aamuna tv-lähetyksessä kertoi, Timo Soini oli itse asiassa valinnut hänet puolueen ehdokkaaksi, käytännössä siis samalla puhemieheksi, jo pari kolme viikkoa siten. Timo Soini toki ymmärsi, että jos Lohelan nimi ja valinta olisi saatettu jo tuolloin julkisuuteen, Lohelan "menneisyys" kaivettaisiin esiin ja hänen sopivuutensa puhemieheksi herättäisi laajaa keskustelua. Tämä piti estää. Tässä tarkoituksessa Timo Soini ja persut päättivät salata asian ja jättää Lohelan muodollisen valinnan ehdokkaaksi aivan viime tippaan. Näin tapahtui, sillä Timo Soini julkisti Lohelan ehdokkuuden vasta torstaina iltapäivällä; puhemiehestä äänestettiin perjantaina.
24. On ilmeistä, että perussuomalaisista kansanedustajista Maria Lohelan ohella myös esimerkiksi Pirkko Ruohonen-Lerner ja Sampo Terho olisivat halunneet puhemieheksi, jos persujen eduskuntaryhmä olisi saanut päättää ehdokkaastaan vapaasti. Mutta kun Timo Soini päätti asiasta yksin ja kertoi persujen ryhmälle jo muutama viikko sitten, että puhemieheksi tulee sitten Maria Lohela, Ruohonen-Lerner ja Terho ymmärsivät luopua pyrkimästä ehdokkaaksi. Ruohonen-Lerner ilmoitti jo huhtikuun lopulla lähtevänsä EU-mepiksi ja Sampo Terho kertoi viime torstaina, sen jälkeen kun persuministereiden nimet olivat selvillä, ettei hän ole kiinnostunut puhemiehen paikasta. Vaikka olisi ollut, niin häntä ei olisi asetettu ehdolle tehtävään.
25. Pelin politiikka siis ratkaisi, kenet eduskunta joutui valitsemaan puhemieheksi. Ehdokkaan sopivuus ja pätevyys ei ratkaissut - siitä ei voitu edes keskustella - sillä vaalissa oli vain yksi ehdokas. Timo Soinin Maria Lohelaan kohdistunut valinta voidaan nähdä jonkinlaisena kädenojennuksena tai hyvityksenä persujen vähemmistölle eli halla-aholaisille maahanmuuttokriitikoille, jotka eivät saaneet "omaa" ministeriään hallitukseen.
26. Kansanedustajan sukupuolelle, edustavuudelle, älykkyydelle, kaupunkilaisuudelle ja kielitaidolle, joita Timo Soini on tässä tapauksessa korostanut, ei saisi toki antaa puhemiehen valinnassa ratkaisevaa painoarvoa, jos edustajan aiemmin esittämät mielipiteet, joista hän ei halua sanoutua edes valituksi tultuaan irti, olisivat omiaan heikentämään koko eduskunnan arvovaltaa ja uskottavuutta.
27. Puhemiehen valintamenettely kaipaisi pikaista korjaamista. Puhemiehen vaali ei saisi olla, kuten nyt on asian laita, pelkkä ilmoitusasia, vaan eduskunnalle tulisi varata tilaisuus keskustella esillä olevista ehdokkaista avoimesti ja hyvissä ajoin ennen valintapäivää. Kaikilla eduskuntaryhmillä tulisi olla mahdollisuus asettaa puhemiehen vaaliin omat ehdokkaansa, joista eduskunta äänestäisi.
28. Perustuslain mukaan eduskunta valitsee valitsee puhemiehensä valtiopäiviksi kerrallaan. Valtiopäiville eduskunta kokoontuu vuosittain päättämänään ajankohtana. Näin ollen eduskunta valitsee puhemiehet seuraavan kerran vuonna 2016. Eduskunnalla on tällöin mahdollisuus vaihtaa puhemiestä.