2. Kokouksessa solmittua Etyk-sopimusta pidettiin liennytyksen riemuvoittona idän ja lännen vastakkainasettelun vähentämisessä. Sopimus kattaa kolme aihealuetta, eli poliittiset ja turvallisuusasiat, talous- ja ympäristöasiat sekä ihmisoikeusasiat.
3. Etykin nimi on nyt Etyj eli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö. Se päätettiin perustaa juuri Helsingin Etyk-kokouksessa. Järjestöön kuuluu 57 jäsenmaata.
4. Helsingissä pidetään ensi sunnuntaina Etyj - Etykin 40- vuotisjuhlakokous. Ironista kyllä, idän ja lännen välisestä liennytyksestä on enää rippeet jäljellä, sillä maailma on uuden kylmän sodan partaalla. Tämä johtuu Venäjän suorittamasta Krimin valtauksesta ja sen miehitystoimista Itä-Ukranaissa. Ukrainan kriisi, oikeastaan sota, on vaatinut jo 7 000 kuolonuhria.
5. Venäjä on ilmoittanut kokoukseen valtuuskunnan, jonka jäsenistä kuusi on EU:n pakotelistalla eli käytännössä matkustuskiellossa unionin jäsenmaiden alueelle. Pakotelistalla on myös duuman alahuoneen puhemies Sergey Naryskin, jonka piti johtaa 15-henkistä venäläisdelegaatiota Helsingissä. Suomen ulkoministeriö on pohtinut hankalaa tilannetta jo pitkään ja, kuten ulkoministeri Timo Soini eilen totesi, konsultoinut ja notifikoinut lukuisia kertoja EU-ja Etyj-maita sekä eri alojen asiantuntijoita siitä, voitaisiinko mainituille duuman jäsenille sallia poikkeus matkustuskiellosta. Muutama viikko sitten Sauli Niinistö kävi Vladimir Putinin luona Moskovassa ja tuolloin presidentien odotettiin käsittelevän myös kyseistä asiaa. Ilmeisesti ei kuitenkaan käsitelty, sillä presidenttien tiedotustilaisuudessa asiasta ei puhuttu mitään.
6. Eilen ulkoministeriö ilmoitti ikään kuin vaivihkaa - tiedotustilaisuutta asian johdosta ei rohjettu pitää - että Suomi ei myönnä pakotelistalla oleville venäläisille poliitikoille poikkeuslupaa saapua Helsinkiin. Ulkoministeriöstä kerrottiin, että vaikka EU:n neuvoston pakotepäätös antaa mahdollisuuden tehdä matkustuskieltoihin poikkeuksia, ko. poikkeusperusteet eivät sovellu Suomessa järjestettävään parlamentaarisen yleiskokouksen täysistuntoon. Suomessa ei selityksen mukaan sijaitse Etyjin rakenteita tai pysyviä instituutiota kuten esimerkiksi Etyjin sihteeristöä. Timo Soinin mukaan Venäjän delegaatio on kuitenkin tervetullut Etyj-kokoukseen, mutta ilman pakotelistalla olevia Naryskiniä ja viittä muuta duuman jäsentä.
7. Venäjällä on odotetusti nostettu kova metakka UM:n päätöksen johdosta. Venäjä ilmoitti jättäytyvänsä kokonaan pois Etyjin kokouksesta. Duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puskov syytti Suomea siitä, että se päätti "tilanteen lieventämisen sijasta huonontaa sitä". Pushkovin mukaan Suomi valitsi "mahdollisen edistyksen sijaan taantumuksen". Puskov uskoi Suomen tehneen päätöksensä EU:n painostuksen alaisena. Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko, jonka omakin nimi löytyy EU:n pakotelistalta, ärhenteli väittämällä, että Suomi osoitti menettäneensä itsemääräämisoikeutensa.
8. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dimitri Peshkov sanoi eilen, että Venäjä pitää Suomen kieltopäätöstä pahansuopana ja törkeänä. Duuman alahuoneen puheenjohtaja Sergei Naryskin, itsekin siis näitä porttikieltotyyppejä, moitti myös Suomen päätöstä ankarasti. Naryskinin mukaan Suomen porttikielto "rikkoo parlamentarismin henkeä ja on demokratian periaatteiden vastainen". Suomen hallitus osoittautui Neryskinin mukaan asiassa selkärangattomaksi.
9. Poliittinen peli eli Venäjän puuttuminen porttikiellon takia Suomen sisäisiin asioihin tuntuu vain kovenevan. Eilen Suomen Venäjän-lähettiläs Hannu Himanen kutsuttiin Venäjän ulkoministeriön puhutteluun. Suurlähettilään puhuttelua pidetään diplomatian maailmassa melko ankarana reaktiona lähettilään asemamaan ärtyisyydestä. Puhuttelun syyksi mainittiin, että Suomen "avoimen vihamielinen päätös" ei ole hyvien naapurisuhteiden mukainen, vaan vahingoittaa Suomen ja Venäjän välisiä suhteita.
10. Suomen UM:n päätös on täysin oikea ratkaisu. Naryskin ja muita duuman jäseniä on asetettu EU:n pakotelistalle Venäjän kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeussopimuksia räikeästi rikkovien hyökkäys- ja valtaustoimien takia Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Tästä Suomen poliittisen johdon pitäisi muistuttaa Naryskinia, Pushkovia, Peskovia ym. venäläisiä. On silkkaa pötypuhetta Naryskinin tavoin väittää, että Suomen päätös rikkoisi parlamentarismin henkeä tai demokratian periaatteita. Venäläisten räikeät hyökkäystoimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa sen sijaan rikkovat kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeussopimuksia.
11. Suomen poliittinen johto eli tasavallan presidentti ja pääministeri kuitenkin vaikenevat - normaaliin tapaansa - asiasta täysin ja ulkoministerikin käyttää vain hyvin lempeitä puheenvuoroja; eduskunnan puhemieheltä kukaan ei edes odota kannanottoa asiasta. Suomessa on suuri määrä ihmisiä, jotka eivät edes tiedä, kuka on eduskunnan nykyinen puhemies. Tasavallan presidentin kansliasta ilmoitettiin alkuviikosta, että Niinistö on suostunut Kuninkuusravien 2016 suojelijaksi; ehkä tämä tieto lämmittää suomalaisten mieliä ja vahvistaa heidän itsetuntoaan.
12. Pienemmät suomalaiset politiikot tuntuvat napisevan UM:n porttikieltopäätöstä vastaan. Napisijoihin kuuluu tietenkin Ilkka Kanerva, joka on toiminut vuoden verran Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen presidenttinä ja johtaa Etyjin Helsingin juhlakokouksessa esitettävää teatteria. Kanervalla on oma lehmä ojassa, sillä hän on ilmoittanut pyrkivänsä toiselle presidenttikaudelle; presidenttinä, olkoonkin vain Etyjin yleiskokouksen pressana, on näet niin mukava olla!
13. UM:n arvostelijoihin ovat yhtyneet myös Eero Heinäluoma, Erkki Tuomioja ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Vm. laukoi tänään, että suomalaisten pitäisi voida keskustella venäläisten kanssa. Varsin outo peruste, sillä kukaan ei ole ollut toki estämässä suomalais-venäläisiä keskusteluja. Suomen presidentti laukkaa vähän väliä Venäjällä "keskustelemassa" Putinin kanssa. Eduskunnan jäsenistä Eero "Don" Heinäluoma ja Kai Mykkänen olivat äskettäin - jostakin syystä - Venäjällä "keskustelemassa"; he kuuluvat eduskunnan Venäjän ystävyysryhmään. - Kaiken maailman täysin turhia ystävyysryhmiä ja -seuroja ja vastaavia niitä onkin perustettu, ne palvelevat vain poliittiikojen kyltymätöntä matkustus- ja vierailuintoa.
14. Nyt odotetaan vain pelolla, miten kiivaasti kepun kunniapuheenjohtaja ja todennäköisesti tuleva presidenttiehdokas Paavo Värynen tuomitsee Suomen porttikieltopäätöksen. Eilen hän ehti jo lukea madonluvut Helsingin uudelle kehäradalle.
15. Venäjän duuma ja Kreml ovat delegaation jäsenten valinnallaan ilmeisesti halunneet täysin tarkoituksellisesti heittää Suomen hallitukselle eräänlaisen syötin tai koepallon, jotta nähtäisiin, miten Suomi reagoi asiaan. Kun Venäjän parlamentissa on 450 jäsentä, on vaikea muuten ymmärtää, miksi delegaation jäsenistä lähes joka toisen nimi löytyy EU:n pakote- ja matkustuskieltolistalta. Suomen suoraselkäinen (selkärankainen) hallitus ei kuitenkaan mennyt halpaan ja nielaissut syöttiä. Tilanne saattaisi olla toinen, eli Suomen hallitus olisi pettänyt EU-kumppaninsa, jos hallituksessa olisi istunut sellaisia menneen ajan ministereitä kuin esimerkiksi Erkki Tuomioja, Ilkka Kanerva, Eero Heinäluoma ja/tai Paavo Väyrynen; taikka Antti Kaikkonen.
23 kommenttia:
Outo otsikko: eihän venäläisiä boikotoitu paitsi muutamaa.
"maailma on uuden kylmän sodan partaalla."
Arvio on valitettavasti optimistinen: maailma on minusta jo kuuman sodan partaalla. Euroopassa (Ukrainassa) puhuvat jo ohjukset ja tykit.
Noh Suomi pantiin valitsemaan EU:n ja Venäjän välillä. Toivottavasti sitten EU:sta tulee sotilaallista apua, jos Venäjä vetää vastaavat johtopäätökset kuin 1939. Silloinkin ulkopolitiikkamme oli naivis-legalistisella linjalla paasikiveläisen realismin sijasta.
Otsikossa ei ole vikaa, sillä venäläiset tulkitsivat UM:n päätöstä siten, että venäläiset eivät ole tervetulleita kokoukseen vaan heille annettiin porttikielto. Venäläiset eivät siksi aio lähettää Helsinkiin delegaatiota lainkaan.
Tuskinpa venäläiset nyt tämän takia ryhtyvät ampumaan uusia Mainilan laukauksia, vaikka anonyymi näyttää jotain sellaista toivovan.
Tykit ja ohjukset puhuvat joka päivä jossakin päin maailmaa, mutta totaalinen kylmä sota idän ja lännen välillä ei ole vielä alkanut.
Paavohan muiden kepulaisten tapaan tietysti aina tuomitsee kaikki hankkeet, jotka hyödyttävät ruuhka-Suomen ihmisiä.
Sanotaan nyt näin, että en hyväksy Krimin ja Ukrainan valtausta, mutta vähemmän siinä on ruumiita tullut kun USAn Irakin operaatiossa, ja vähemmän sekasortoa, kun EUn Libyan operaatiossa.
Mutta puolemme olemme valinneet.
Sampan "puolen" me kyllä hänen kommenttinsa perusteella voimme hyvin arvata.
Hänellä on muuten netissä oma blogi.
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tapausta lyhyesti Kuopion farmarimessuilla - missäpä muualta presidentti saataisiin kesällä kiinni kuin maatalousnäyttelyistä tai kuninkuunraveista - sanoen pitävänsä tapausta valitettavana tai jotain sinne päin; eihän Niinistön sanoista läheskään aina ota selvää.
Porttikiellon Etyj-kokoukseen saanut Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkin vertasi Krimin kansanäänestystä Suomen itsenäistymiseen 1917.
Pitäisikö tälle Naryshkinin poijalle antaa ikuinen porttikielto Suomeen?
En oikein ole perillä siitä, mitä näillä porttikielloilla rakennetaan. Krim on Venäjää, vaikka kuinka Etyj tahtoisi. Ukrainassa on sekasorto, jota voisi rakentaa parempaan. Lännen ja Venäjän vastakkaisuuksien kasvattaminen diplomatiassa ei taida lisätä yhtään askelta Ukrainan rauhan suuntaan.
Suomessa tietenkin pitää saada mahdollisimman paljon näkyvää vastustusta ulkoministeriön ratkaisua vastaan ja sinne on saatava delegaatioita, joilla ylläpidetään vuoropuhelua Venäjälle. Se on meidän eduksi, kunhan ministerit eivät ole ristiriitaisia keskenään. Jotenkin tuntuu, että jossain vaiheessa se takalukko tilanteesta aukeaa ja silloin nyt rakennetuille suhteille voi olla vieläkin enemmän iloa. Suomen taloudelle Venäjä olisi hyvä vetojuhta.
Anonyymin kommentti edellä oli kait tarkoitettu "rakentavaksi", mutta ainoa asia joka siitä jäi mieleen, oli kommentin sekavuus.
Venäjältä tulee yksi kansanedustja Etyjin sunnuntaina alkavaan juhlakokukseen, Nikolai Kovaljov. Hänen sanotaan olevan yksi Venäjän keskesimpiä Etyj-tuntijoita. Virallisesti Venäjän duuma on kuitenkin tehnyt päätöksen, jonka mukaan se ei osallistu Helsingin kokoukseen. Niinpä, duuman mukaan Venäjä ei ole myöskään Itä-Ukrainan krisin/sodan osapuoli eikä se myöskään valloittanut Krimiä.
Ilkka Kanerva, tämä yli-innostunut Etyj-niilo - ja Kanki Kaikkonen, ulkoasiain valiokunnan puheenjohtaja, ovat täysin väärässä syrittäessään pullikoida UM:n tekemää ja presidentti Sauli Niinistön hyväksymää porttikieltopätöstä vastaan ja selittäessään, että Etyjin juhlakokous olisi ollut "oivallinen foorumi" keskustella ja käydä dialogia Ukrainasta Venäjän, Ukrainan ja Etyjin kesken. Höpö. höpö, eihän ko. kokous ole minkäänlainen foorumi tässä asiassa, koska kiistan osapuolet ovat täysin eri mieltä koko asiasta ja jo siitä, onko Venäjä edes kiistan osapuoli ja onko venäläisiä joukkoja Itä-Ukrainassa.
Foorumeja Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi on ollut jo tähän tähän saakka vaikka millä mitalla, mutta pointti on siinä, että näissä foorumeissa ei ole saatu mitään aikaan, vaan kriisi on ollut vain pahenemassa. Venäjä ei noudata Minskin sopimusta alkuunkaan eikä tippaakaan. Sopimuksen mukaan Veänjän oli määrä vetään joikkonsa ja kalustonsa pois Itä-Ukrainasta, mutta näin ei ole tapahtunut, vaan Ukrainaan virtaa Venäjälrä päin vastoin koko ajan lisää joukkoja, sotakalustoa ja ammuksia.
Kanki-Kaikkonen. Olemme kuulleet, että olette hyvä tanssija. Miksi siis ette keskity kokonaan siihen?
Venäjän parlamentin alahuoneen on ilmeisesti vielä tänään tarkoitus hyväksyä päätöslauselma, jossa tuomitaan vahvoin sanankääntein Suomen ulkoministeriön toiminta ns, porttikieltoasiassa. Julkilausuma on valmisteltu duuman ulkoasiainvaliokunnassa.
Esitysluonnoksen mukaan duuma pahoittelee Suomen hallituksen päätöstä ja toteaa, että näissä olosuhteissa minkäänlainen täysipainoinen poliittinen vuoropuhelu ei voi tulla kyseeseen. Venäläisiin parlamentaarikkoihin ja delegaatioihin kohdistuvat pakotteet on purettava ilmeisenä vahingon lietsomisena rauhalle ja turvallisuudelle Euroopan mantereella, esitysluonnoksessa todetaan.
EU:n mallioppilas Suomi noudatti sovittuja linjoja pilkulleen tai vähän yli. Muu ei Suomen johdolle merkitse mitään, kysehän on EU.n tekemästä listasta.Yllättäen Soinikin katsoi EU:n olevan tärkein viitemaa.
Itse ihmettelen tämän mainitun listan tarkoitusta. Halutaanko estää kaikki kanssakäyminen johtavien venäläisten kanssa? Onko tarkoituksena säilyttää nykyinen Ukrainan (ja Krimin) tilanne nykyisellään ikuisesti? Monet ovat sanoneet ettei Ukrainan kriisi ratkea sotimalla. Tarvitaan neuvotteluja ia yhteusymmärrys. Miksi halutaan estää keskustelut valtioiden johtomiesten välillä? Kenen etu on estää keskustelut osapuolten välillä? Onko kyseisessä matkustuskiellossa Suomelle jotain hyötyä?
Miten aiotaan toimia Ukraina-kriisin ratkaisussa? Odotetaanko EU:ssa (ja Suomessa) vallankumousta Venäjällä. Katsotaanko Putinin poistuminen ainoaksi mahdolliseksi ratkaisuksi Ukrainan klriisiin? Toivotaanko Putinin seuraajan olevan myötämielisempi luovuttamaan Krimin ja Ukrainan Nato-valtiolla? Uskaltaako joku korkea politiikko ennustaa jonkinlaista aikajanaa tälläiselle tapahtumalle?
Tiedetään, tiedetään.
Siis että yks hullu kysyy enemmään kuin 10 viisasta ehtii vastata.
Tasavallan presidentin kansliasta on saatu vahvistus ulkoministeri Timo Soinin tänään TV1:n Ykkösaamussa esittämälle lausunnolle, jonka mukaan Venäjän suututtaneen Suomen Etyj-päätöksen on tehnyt Suomen ulkopoliittinen johto. Päätös on tehty ”Suomen ulkopoliittisen johdon (tp-utva) linjausten mukaisesti”. Tp-utva on ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteinen kokous.
Juha Sipilän hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenet ovat pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka, puolustusministeri Jussi Niinistö, valtiovarainministeri Alexander Stubb, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja elinkeinoministeri Olli Rehn.
Suomen päätöstä ovat kritisoineet entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja kansanedustaja Ilkka Kanerva.
"EU:n mallioppilas Suomi noudatti sovittuja linjoja pilkulleen tai vähän yli. Muu ei Suomen johdolle merkitse mitään, kysehän on EU.n tekemästä listasta." Tämä nyt kyllä ei ollut politiikkaa, vaan juridiikkaa. Ollaan asiasta muuten mitä mieltä vaan, Suomella lienee ollut unionioikeudellinen velvollisuus toimia niin kuin toimi.
Ei oikein mitään järkeä tällaisilla porttikielloilla. Jokainen voi itse miettiä, kummalle tästä oli enemmän haittaa, suomelle vai venäjälle. Jos esim. saksa olisi isännöinyt vastaavaa kokousta, olisi satavarmasti myönnetty poikkeuslupa kyseisille venäläismiehille. Mutta pienen suomen pitää aina olla rähmällään eu:n edessä. Ei hyvä. Kerrankin olen Kanervan kanssa samaa mieltä. Nyt on poltettu suhteet venäjän suuntaan, ties kuinka pitkäksi aikaa. Eu:sta viis, jatkuvastihan siellä rikotaan jos jonkinmoisia sääntöjä ja suosituksia, mutta venäjän kanssa olisi hyvä olla edes puheväleissä. Nyt ei taideta enää olla.
Kommentista näkyy hyvin, että anonyymi on tosissaan "pienten" asialla. Hän nimittää kirjoittaa maiden nimetkin pienellä alkukirjaimella! Kanerva sen sijaan on tässä mielessä ISO POIKA.
ETYK+40 olisi erinomainen foorumi keskustella niistä näkemyksistä, jolla Ukrainan sisällissotaa perustellaan. Näin jatkettaisiin Helsinki 75 perinnettä, etsittäisiin ratkaisua täysin vastakkaisista käsityksistä huolimatta. Silloin oli Neuvostoliitto syytettyjen penkillä Unkarin ja Tsekin tapahtumien takia ja USA oli juuri hävinnyt sotansa Vietnamissa.
1975 haluttiin lyödä idän ja lännen väliset rajat pysyvästi lukkoon. Propaganda vaihdettiin pariksi päiväksi koko maailmaa koskevan rauhansopimuksen allekirjoittamiseen. Sitten jatkettiin taas aseiden kalistelua, Rajat säilyivät jotenkuten aina Neuvostoliiton hajoamiseen saakka, mutta sen jälkeen niistä ei ole piitattu. USA on ryntäillyt moniin maihin ja Neuvostoliiton alueella on muodostettu valtioita. Kaksi tapausta on johtanut erimielisyyteen; Serbian pommittaminen kunnes se luopui Kosovosta ja Krimin liittäminen Venäjään, jota seurasi Itä-Ukrainan pommittaminen,
Nykyinen tilanne on osoittautunut hyvin vakavaksi kun Helsinki 75 eivät osapuolet pääse muistelemaan yhdessä. Se mikä 40 vuotta sitten rakennettiin - hajotetaan nyt samassa paikassa, samassa talossa.
Höpö höpö! Tuo on hupsua puhetta.
Ei Ukrainan tilanne Etykin muistelemisesta yhtään parane! Ei samassa talossa eikä muuallakaan. Ryssä on ryssä, ei se noudata kv. oikeutta eikä tehtyjä sopimuksia, tässä tapauksessa se on rikkonut täydellisesti Minskin sopimusta. Tämä on nähty niin kovin monta kertaa. Putin hyökkää milloin mihinkin naapurimaahan,kuten esim. Georgiaan, Krimille, Ukrainaan jne.
Venäjän delegaatioon kuuluvien maahantulon kielto olii täydellinen huti ulkopoliittisesta johdoltamme ja vastoin ETYJin perusidea. Nykyiset päättäjämme pelkäävät kuollakseen, että Suomi olisi nk. heikoin lenkki Unionissa. Siitä seuraa, ettei Suomella enää ole omaa ulkopolitiikkaa. Surullista ja vaarallista.
Anonyymi yrittää vähäisillä voimillaan lietsoa pelon ilmapiiriä ja Venäjän uhkaa. Se on täysin turhaa.
Jos suomalaiset olisivat livenneet EU:n pakotepäätöksestä, niin se olisi ollut selkeä merkki uussuomettumisesta ja ryssien nuoleskelusta. Tämä se olisi vasta vaarallista ja pelottavaa ollut!
Lähetä kommentti