perjantai 18. maaliskuuta 2016

1010. Matti Vanhanen haluaa pressaksi

                             Pikkuvanhanen ja Isovanhanen, Matteja molemmat

1. Ex-pääministeri (2003-2010) ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Taneli Vanhanen (60) ilmoitti eilen tavoittelevansa puolueensa presidenttiehdokkuutta. Asiasta kertoi ensin keskustan puoluelehti Suomenmaa, minkä jälkeen Vanhanen vahvisti tiedon. 

2. Matti Vanhanen on toiminut kansanedustajana vuodesta 1991 vuoteen 2010. Edellisellä vaalikaudella hän toimi Perheyritysten liiton toimitusjohtajana, mutta nousi takaisin eduskuntaan kevään 2015 vaaleissa.
3. Keskustan kansanedustajille Vanhanen kertoi halukkuudestaan presidentiksi niin ikään eilen. Keskustan työvaliokunta päätti alkuviikolla ehdottaa puoluehallitukselle, että keskusta asettaisi presidenttiehdokkaansa jo ensi kesäkuussa Seinäjoella pidettävässä puoluekokouksessa. 
4. Mikä kumman hoppu keskustalla on asiassa? Presidentivaalithan pidetään vasta alkuvuonna 2018. Miksi keskusta haluaa valita oman ehdokkaansa jo lähes kaksi vuotta ennen vaaleja? Mikään toinen puolue ei ole vielä tänä vuonna aikeissa ilmoittaa omaa ehdokastaan. Presidentti Sauli Niinistö päättää vasta ensi vuoden alkupuolella, lähteekö hän tavoittelemaan toista kautta.
5. Onko Matti Vanhanen keskustan ainoa ehdokas presidentiksi? Siltä tuntuu, sillä ainakin puolueen johto tuntuu olevan varma asiasta. Vanhasen ehdokkuudesta lienee sovittu alustavasti puolueen työvaliokunnan kokouksessa, jossa päätös puolueen ehdokkaan valitsemisesta kesäkuun  puoluekokouksessa tehtiin. 
6. Työvaliokunnan kokouksesta ei ehtinyt kulua kuin pari kolme päivää kun Matti Vanhasen kiirehti ilmoittamaan ehdokkuudestaan. Vanhanen sanoo kypsytelleensä päätöstä "viime viikkojen aikana". Hän päätti ilmoituksestaan ennen kuin puolueen piirikokoukset kokoontuvat. Vanhanen siis haluaa, että piirikokoukset ilmoittaisivat seisovansa yhtenä miehenä ja naisena hänen ehdokuutensa takana. Vanhanen uskoo saavansa vastaehdokkaita,  ja tätä mahdollisuutta vilautti eilen myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä Brysselissä. 
7. Riittävän uskottavia vastaehdokkaita ei kuitenkaan tunnu löytyvän. Olli Rehn ei tiettävästi sunnittele pressaehdokkuutta vaan haluaa mieluummin Erkki Liikasen seuraajaksi Suomen Pankin pääjohtajana.  Rehn ajatellee, että hänen on turha lähteä haastamaan Sauli Niinistöä vuoden 2018 vaaleissa, mutta vuoden 2024 vaaleissa hän sitä vastoin voisi olla arvostettuna pääjohtajana aivan hyvin käytettävissä. 
8. Toinen ex-pääministeri (1991-95) Esko Aho voisi periatteessa ilmoittautua kisaan, mutta tuskin hän sitä tekee. Aho on parhaillaan tyrkyllä Venäjän suurimman pankin Sberbankin hallintoneuvoston jäseneksi; Venäjän keskuspankki omistaa pankista yli puolet.  Ahon idänsuhteet olisivat muutenkin kunnossa, sillä hän Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja ja suomalaisten Venäjän-kauppaa käyvien suuryritysten perustaman East Officen hallituksen puheenjohtaja. Sherbankin nettovoitto laski viime vuonna 23 prosenttia edellisen vuoden tuloksesta. Pankki on ollut loppuvuodesta 2014 lähtien Yhdysvaltojen Venäjän-vastaisten pakotteiden listalla. Esko Aho katsoo, etteivät pakotteet estäisi hallitustyöskentelyä Sherpankissa. - Toivotaan niin. Ehkäpä Esko Aho, entinen Kannuksen elinkeinoasiamies, saa hieman uutta puhtia pankin toimintaan!
9. Kepun mahdollisina presidenttiehdokkaina mainitaan usein myös naispuoliset ex-pääministerit  Annelli Jäätteenmäki ja Mari Kiviniemi. Heidät voidaan kuitenkin viimeistään nyt eli Matti Vanhasen ulostulon jälkeen jättää pois laskuista, eikä heillä sitä paitsi olisi mitään mahdollisuutta menestyä edes kepun esivaalissa.
10. Matti Vanhanen sanoi eilen, että hänelle on tullut ehdokaspyyntöjä usealta taholta, joten "pakkohan sitä oli ryhtyä miettimään." Vanhaselle "kävi" siis aivan samalla tavalla kuin Jan Vapaavuorelle, joka on miehen oman kertoman mukaan saanut kehotuksia ryhtyä kokoomuksen puoluejohtajakisaan "sieltä ja täältä, idästä ja lännestä, pohjoisesta ja etelästä." Myös puoluejohdosta Vanhasta on pyydetty tavoittelemaan ehdokkuutta. Tämä tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä, ettei pääministeri juha Sipilä lähde itse kisaan mukaan. Kun Vanhanen ei päässyt ministeriksi, Sipilä lienee päättänyt antaa Vanhaselle eräänlaisena  lohdutuspalkintona keskustan presidenttiehdokkuuden.  Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajuutta on pidetty liian vähäpätöisenä korvikkeena Vanhaselle. Vanhanen kertoi eilen luopuvansa  eduskuntaryhmän johdosta.
11. Matti Vanhanen osallistui presidenttivaaleihin jo vuonna 2006. Hän jäi tuolloin ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi eikä siten selviytynyt toiselle kierrokselle. Vanhanen sai tuolloin 562 000 ääntä, mikä oli n. 19 prosenttia annetuista äänistä. Tulos oli istuvalle pääministerille hieman nolo, sillä Vanhasen ääniosuus oli selvästi huonompi kuin keskustan menestys vuoden 2003 eduskuntavaaleissa, jotka puolue voitti pitkälti Anneli Jäätteenmäen ansiosta. Kun Anneli joutui luopumaan, tuli Matista sattumapääministeri. Nyt Vanhanen vähättelee vuoden 2006 tulosta ja vetoaa siihen, että vaalikampanjansa jäi tuolloin liian lyhyeksi eikä hän voinut pääministerinä kunnolla haastaa istuvaa presidenttiä. Vanhasen kannattajat ja keskustan puuhamiehet yrittivät kuitenkin aivan tosissaan, Matista julkaistiin jopa yksi vaalikirja nimelltään "Se on ihan Matti".
12. Vanhanen sanoo tavoittelevansa nyt ehdokkuutta ”tosissaan ja vakavalla mielellä”. Matin tavoitteena on presidentin virka, ei siis pelkkä ehdokkuus vaaleissa. Vanhanen: ”Kyllä se on tavoite. Tämä on erittäin vakava päätös ja tehty täysin riippumatta siitä, mitä istuva presidentti  aikoo tehdä.” Hän aikoo keskustella ihmisten kanssa "hyvin paljon" ulkopolitiikasta. Seuraavat kaksi vuotta Vanhanen aikoo keskittyä nimenomaan ulkopolitiikkaan. Vanhanen julkaisi alkuvuodesta omakustanteena ulkopolitiikkaa käsittelevän kirjan. Siinä hän esittää huolensa Venäjän aikeista ja kannustaa Suomea tiiviimpään yhteistyöhön Ruotsin kanssa. - Tässä suhteessa ei mitään uutta, sillä Suomessa kaikki ulkopolitiikasta vähänkin perillä olevat lienevät mainituista asioista samaa mieltä.

13. Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ei aio ilmoituksensa mukaan tavoitella keskustan presidenttiehdokkuutta. Matti Vanhasen ehdokkuutta Jäätteenmäki pitää hyvänä asiana, mutta Matin tukijaksi ei hän kuitenkaan suoralta kädeltä lähde. Jäätteenmäki haluaa katsoa, keitä muita lähtee ehdokaskisaan mukaan. Jäätteenmäki pitää presidenttikisaa kenelle tahansa ehdokkaalle haastavana, jos Sauli Niinistö haluaa tehtävässä jatkaa.

15. Matti Vanhasen vime helmikuun alussa julkaiseman omakustanteen nimenä on yksikenkertaisesti Ulkopolitiikkaa; se on luettavissa netissä. Vain reilua viikkoa aikaisemmin ilmestyi keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen kirja Eihän tässä näin pitänyt käydä. Väyrysen kirja ennakoi hänen uutta puoluehankettaan, josta hän ilmoitti vain viikko kirjansa ilmestymisen jälkeen. Väyrysen Kansalaispuolue on jo merkitty yhdistysrekisteriin ja kohtapuolin lienee vuorossa puolueen rekisteröinti.

16. Keskustan presidenttiasiassa ottaman varaslähdön yhtenä tavoitteena on voinut olla   Paavo Väyrysen presidenttiehdokkuuden kaataminen ja huomion suuntaminen pois Kansalaispuolueesta. Ensiksi mainitun tavoitteen osalta kepun manööveri iski kuitenkin harhaan. Paavo Väyrynen kertoo nimittäin tänään HS:ssa, ettei hän lähde presidenttikisaan "missään tapauksessa" eikä siis aio tavoitella keskustan presidenttiehdokkuutta, johon hänellä olisi keskustan jäsenenä teoreriassa mahdollisuus. Väyrynen ilmoittaa kannattavansa Sauli Niinistön jatkokautta luottaen siihen, että Niinistö pitää Suomen Paasikiven linjalla ja huolehtii siitä, että Suomi säilyy sotilaallisesti liittoutumattomana ja puolueettomana maana. Väyrynen pitää todennäköisenä, että Niinistö tähtää toiselle kaudelle. Matti Vanhasen ehdokkuutta Väyrynen ei halunnut kommentoida sanallakaan.

17. Keskustan kannattajien äänet saattavat presidentinvaaleissa jakautua aika tasaisesti Matti Vanhasen ja Sauli Niiistön kesken. Tämä voi olla tekijä, joka pudottaa Vanhasen tällä kerralla finaalista eli vaalien toiselta kierrokselta, jos toista kierrosta Niinistön ylivoimaisuuden takia edes tarvitsee toimittaa.







11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti Niinistö ei enää asetu ehdokkaaksi. Olisi edes jotain jännittämistä, kenestä tulee seuraava pressa. Don Eero varmaan lähtee, joten meillä olisi kaksikin näyttävää, lähes kaksimetristä ehdokasta. Saataisiin ainakin presidentin näköinen mies valtiojohtoon. Koiviston jälkeenhän meillä ei sellaista ole ollutkaan.

Jos Niinistö ei lähde, niin kokoomuksen voi unohtaa laskuista. Silloin joko Vanhanen, tai Heinäluoma voittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Don Eerosta Suomi sai ensimmäisen ihka aidon ylioppilaan pressaksi. Näin syvälle koulutuksen entinen huippumaa Suomi siis Heinäluoman valinnan myötä vajoaisi.

Erkki Tuomioja olisi sangen varteenotettava ehdokas demareilta. Tohtori, sivistynyt, älykäsä ja moniahienoja kirjoja kirjoittanut mies, jolla on 10 vuoden kokemus ulkoministerinä. Parhaillaan Erkki on Moskovassa mm. entisen kollegansa ulkomisteri Sergei Lavrovin vieraana.

Anonyymi kirjoitti...

"Onko Matti Vanhanen keskustan ainoa ehdokas presidentiksi?"

Ei varmasti, kyllä Paavo Väyrynen yrittää, aina loppuun saakka.

Anonyymi kirjoitti...

Matti Vanhanen on Keskustan työvaliokunnan "jäsen", läsnälo-oikeus on ministereillä, ja eduskuntaryhmän johdolla. Pojat pelasivat pelin hauskasti yhteen maaliin.

Anonyymi kirjoitti...

Vanha ja liki totuudeksi sellaisenaan mielletty presumptio on, että yksikään porvari tai mitään sinne päin olevakaan ei tule äänestämään Heinäluomaa missään vaaleissa. Tuomiojalla sama juttu, minkä lisäksi myös hyvin moni demarikin jättäisi äänestämättä häntä ainakin ensimmäisellä kierroksella.

Lautakasaskandaaleista, naisseikkailuista ym. alkaa olla jo sen verran aikaa, että Vanhanen saattaisi pitkin hampain kelvata monellekin. Vanhanen pressana tuntuu kyllä kovin masentavalta ja harmaalta ajatukselta. Presidenttikelpoista valtiomiesainesta ei kovin paljoa ole tarjolla. Valtiomiesainesta ei meinaa löytyä edes eduskuntavaalien ehdokkaiksi.

Jos Sauli Niinistö jättää ryhtymättä ehdokkaaksi, on Pekka Haavistolla kyllä valttikortit käsissään yleisliberaalina puoluerajoja kohtalaisesti ylittämään kykenevänä ehdokkaana. Mustia hevosia voisi löytyä ehkä jopa perussuomalaisilta, jos onnistuisivat välttymään töpeksimisiltä. Timo Soinin aika on ohi, mutta Jussi Niinistö saattaisi kerätä kohtalaisesti ääniä, tosin myös puolueensa herättämien antipatioiden takia niin paljon vastustustakin että kakkoskierrokselle ei ole pääsyä.

Anonyymi kirjoitti...

Selväähän on, että Sauli on Kokoomuksen ehdokas presidentiksi.

Keskustan Vanhasella ei ole mitään mahdollisuuskia tulla valituksi, vaikka Sauli ei lähtisikään ehdolle. Vanhasen asettaminen ehdolle on vain Väyrysen pelaamista ulos kuvioista.

Perussuomalaisista on vaikea uskoa, että ketään lähtee haastamaan Saulia. Itse Soini on jo osansa tehnyt viimeksi persujen peresidenttiehdokkaana. En usko, että hänellä energiaa riittää yrittää Saulia vastaan. Puolue jää ilman omaa ehdokasta.

Demareilla Heinäluoma lienee ainoa järkevä vaihtoehto, vaikka Eeron kannattaisi yrittää vasta 2024 vaaleissa. Sauli on liian kova haaste miehelle. Mutta muitakaan vaihtoehtoja on vaikea kuvitella.

Vasemmistoliitto voisi periaatteessa asettaa tulevan uuden puheenjohtajansa Li Anderssonin myös pressaan vaaliin ehdolle. Saataisiin nuoresta naisehdokkaasta väriä vaaleihin.

Vihreiltä Haavisto ei varmasti haasta Saulia, joten joku muu heiltä on ehdolle pantava. Miksei toinen Niinistö eli Ville-boy voisi olla ehdolla?

Anonyymi kirjoitti...

Ajan hengen vaatiessa rohkeita tiennäyttäjiä rikkomaan omia rajojaan sekä suunnittelemaan uusia maailmoja maailmanympäripurjehtija Hjallis Harkimo harkitsee astuvansa kehiin. Syksyllä hän aloitti Savon Sanomien kolumnistina hyödyntämään paikallistuntemustaan, koska äitinsä on Sorsakosken Hackmanneja.

Tämä presidenttiainesmiehille. Ei minulla muuta.

Anonyymi kirjoitti...

Keskustan presidenttiehdokkaalla on tietenkin optio pääministerin salkkuun, jos nykyinen pääministeri kompuroi.

Anonyymi kirjoitti...

Paluu Matti Vanhasen aikaan. Harmaat, räntää.

Anonyymi kirjoitti...

Toivotaan että tulee välivaalit ja presidentti Niinistö jatkaa.
Vanhasen ehdokkuus on revanssia siihen kun Matti ei saanut ministerin salkkua ja Pisilä ei ehdolle halua. Samoin kepulien oman kuvan nostamista kun Paavo saa muuten liikaa huomiota osakseen. Olli jaksaa omalta osaltaan odotella vielä yksien vaalien yli. Mutta siten on tarjolla useitakin melki 7 kymppisiä.....

Anonyymi kirjoitti...

Nyt tarvitaan muistutus siitä mikä Matti Vanhanen on miehiään. Käykää lukemassa kahdesta poliisitutkinnasta ja perustuslakivaliokunnan päätöksestä virkavelvollisuuden pettämisestä: https://sites.google.com/site/vanhanenpresidentiksi/event-calendar