perjantai 8. heinäkuuta 2016

1029. Amsterdamin EM-kisat. Pituushyppy


1. Miesten pituushypyssä Suomella oli EM-kisoissa kaksi osanottajaa:  Henri Värynen ja Kristian Bäck. Myös Eero Haapala, joka edusti vielä viime vuonna Ikaalisten Urheilijoita, oli ylittänyt talvella Etelä-Afrikan leirikilpailussa EM-kisarajan (790) ja hänet ehdittiin valita Amsterdamin joukkueeseen. Jalkavamma esti kuitenkin Haapalan kisamatkan. Loukkaantumiset eivät ole olleet Haapalan kohdalla mitenkään epätavallista.

2. Henri Väyrynen, 24 vuotta, joka on hyppäsi tammikuussa Etelä-Afrikan leirillä ennätyksensä 807, karsiutui EM-kisojen loppukilpailusta. Hänen paras mitattu karsintahyppynsä kantoi 778, millä tuloksella hän oli neljästoista. Väyrysen yliastuttu hyppy oli reilusti yli 8 metriä.

3. Kristian Bäck, joka on vasta 19-vuotias - täyttää 20 vuotta kuluvan kuun 18. päivänä - selvitti keskiviikon karsinnassa tiensä loppukilpailuun. Hän hyppäsi karsinnassa 796, joka olisi ollut hänen ennätyksensä, mutta myötätuulta oli hieman liikaa (+2,6), joten tulos ei ole tilastokelpoinen. Bäck, jonka seura on Vasa IS, on parantunut tänä vuonna ennätystään 45 sentillä, sillä hän hyppäsi vuosi sitten 750. Tämän vuoden toukokuussa hän hyppäsi Italian Formiassa pidetyssä  leirikilpailussa 795. Viime vuoden Kalevan kisoissa Bäck oli viides.

4. Kristian Bäckin kantti piti hyvin myös eilisessä loppukilpailussa. Hänen ensimmäinen hyppynsä oli noin 8 metrin pituinen, mutta hän astui sen niukasti yli. Toisella hypyllään Bäck läväytti tuloksen 791, joka riitti lopulta viidenteen sijaan; Bäck jäi vain kaksi senttiä pronssimitalista. Pyörivä tuuli pilasi osin pituuskilpailun, mutta tämä ei himmennä tippaakaan arvokisojen ensikertalaisena olleen Kristian Bäckin suorituksen arvoa. Rion olympiakisoihin Bäck ei vielä pääse osallistumaan, sillä pituuden kisaraja on 815 cm. 

5. Pituuskisan voitti Englannin Greg Rutherford tuloksella  825 ja hopeaa sai Ruotsin tummaihoinen Michel Torneus, joka pompasi 821. Rutferford uusi kahden vuoden takaisen Euroopan mestaruutensa. Hän voittanut myös olympiakultaa (Lontoo 2012) ja MM-kultaa (Peking 2015). Rutherford ei vaikuta päällisin puolin tyypilliseltä pituushyppääjältä, vaan enemmänkin juntturamaiselta kreikkalaisroomalaisen painin Etelä-Pohjanmaan piirin mestarilta. Mutta hyppypaikalla hänen vauhtinsa on nopea ja ponnistuksensa tehokas; miehen kilpailuhermot tuntuvat olevan rautaa.

6. Kristian Bäckin vanhemmat ovat ex-urhelijoita ja toimivat poikansa valmentajina. Hänen isänsä Mikael Bäck on juossut aikoinaan 100 metriä kelpo aikaan 10,60. Hyppääjän lahjansa Kristian lienee kuitenkin perinyt äidiltään Natalia Bäckiltä, joka urheili 10-20 vuotta sitten nimellä Natalia Kilpeläinen ja edusti Suomea monissa maaotteluissa ja pari kertaa myös EM-kisoissa. Natalia, o.s. Kuzina, on syntynyt 1970 Petroskoissa. 

7. Joensuun Katajaa edustaneen Natalian leipälajit olivat kolmiloikka ja pituushyppy.  Pituudessa Natalia Kilpeläisen ennätys on 663 cm, jonka hän hyppäsi vuonna 2006. Nykyisin suomalaiset naishyppääjät eivät pääse lähellekään noin hyvää tulosta; pituushypyn SE 685 on Ringa Ropolla, joka hyppäsi mainitun tuloksen jo vuonna 1990. Kolmiloikassa, joka oli Natalia Kilpeläisen päälaji, hänen ennätyksensä on 14,18, jonka hän hyppäsi vuonna 2003. Kilpeläinen hyppäsi sisäratojen SE-tuloksen 14,09  vuonna 2000. Hän saavutti useita Suomen mestaruuksia ja muita mitalisijoja. EM-kisoissa hän kuitenkin karsiutui loppukilpailusta. Naisten kolmiĺoikan SE-tulos 14,39 on Heli Koivulan nimissä vuodelta 2003. Heli Koivula sai hopeamitalin Munchenin EM-kisoissa 2002. Koivula, joka aiemmin oli kihloissa englantilaisen keihäänheittäjä Steven Backleyn kanssa, avioitui 2003 kiekonheittäjä Frantz Krugerin (kotimaa Etelä-Afrikka) kanssa; pari erosi vuonna 2015. 

8. Nykyisistä suomalaisista naisloikkaajista 14 metriä on ylittänyt vain Kristiina Mäkelä viime vuonna parissa kilpailussa; Mäkelän ennätys ulkona on 14,06 ja sisäradalla 14,20. Mäkelä on mukana Amsterdamin EM-kisoissa ja oli tänään 87.7.) karsinnassa kahdestoista melko vaatimattomalla tuloksella 13,80. Karsintaraja oli 14,00, mutta sijoituksensa perusteella Mäkelä selviytyi viimeisenä urheilijana loppukilpailuun. 

9.  Kristian Bäckille voi ennustaa hyvää tulevaisuutta pituushyppääjänä. Hän on n. 190 cm pitkä ja hänen ponnistusteknikkansa on erinomainen. Nopeutta hivenen lisää, minkä jälkeen 8 metrin tulokset alkavat olla Bäckille jokapäiväistä leipää. Kristian muistuttaa aika paljon toista vaaleaa suomalaista mestarihyppääjää eli Rainer Steniusta, joka kilpaili 1960-luvulla ja saavutti hopemitalin vuonna 1962 Belgradin EM-kisoissa. Stenius hyppäsi vuonna 1966 tuloksen 816, joka kesti peräti 39 vuotta Suomen ennätyksenä; Tommi Evilä hyppäsi vuonna 2005 uudeksi SE-tulokseksi 818. Stenius lopetti kilpailuransa jalkavaivojen takia jo 24-vuotiaana. Hän muutti 60-luvun loppupuolella Yhdysvaltoihin ja palasi Suomeen vasta vuonna 1997. Stenius kuoli vuonna 71-vuotiaana 2014. 

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Natalia, o.s. Kuzina, on ilmeisesti ollut aiemmin naimisissa Kilpeläinen -nimisen miehen kanssa. Onko Mikael Bäck Kristianin biologinen isä?

Skorpioni kirjoitti...

Katselin t jossa viime viikolla U SA:n olympia karsintojen pituushypyn tuloksia. Voittaja hyppäsi 859 ja kuudenneksi sijoittunutkin vielä 842. Kyllä eurooppalaiset taitavat olla kakkoskategorian miehiä ainakin pituushypyssä. Olen kovasti kaivannut venäläisten urheilijoiden osallistumista kisoihin. Ei olisi uskonut,että boikotti ulottuu jopa urheiluun! Mutta näin on! Onneksi suomalaiset eivät ole mitenkään hullaantuneen Natoon!

Anonyymi kirjoitti...

Kristian Bäck yrittää rikkoa Rion kisarajan 815 viikonvaihteessa Jämsässä.
Henri Väyrynen voi yhtä hyvin ponkaista tuon tuloksen.

Anonyymi kirjoitti...

Kv. urheilu on suur(valta)politiikkaa parhaimillaan. Urheilijat ovat eräällä tavalla maansa "sotilaita", nykyajan gladiaattoreja.

Unknown kirjoitti...

Nyt kiinnostaisi muutama rivi aiheesta, joka on vellonut lehdissä lähiaikoina, eli tuo poikkeuksellisen julkisuuden huomioiminen lieventämisperusteena. Melander kirjoitti aiheesta aika "erilaisen" puoltavan vastineen hesariin:

http://www.hs.fi/mielipide/a1468465812714