Kirjoittaja Jyrki Virolainen on professori (emeritus) ja entinen tuomari. Hänen Prosessioikeusblogissaan käsitellään yksinomaan juridiikkaa koskevia kysymyksiä.
maanantai 13. maaliskuuta 2017
1064. Jussi Halla-aho ilmoittautui puheenjohtajakisaan
1. Jussi Halla-aho ilmoitti pari tuntia sitten, että hän lähtee mukaan perussuomalaisten puheenjohtajakisaan. Nykyinen puheenjohtaja Timo Soini heitti pyyhkeen kesään toissa sunnuntaina.
2. Seuraavana päivänä kansanedustaja Sampo Terho ilmoittautui kisaan. Tehtävää tavoittelevat myös kansanedustajat Leena Meri Hyvinkäältä ja Veera Ruoho Espoosta, mutta heillä ei ole mahdollisuuksia tulla valituksi. Leena Merellä näyttää olevan hirmuinen hinku ja pyrky päästä oikeusministeriksi - onhan hän sentään varatuomari (!) - mutta hänen tavoitteensa tuskin tulee onnistumaan.
3. Timo Soinin seuraaja valitaan kesäkuun alkupuolella Jyäskylässä pidettävässä puoluekokouksesa. Puheenjohtajaa saavat äänestää kaikki puoleen jäsenet, jotka ovat maksaneet 30 euron suuruisen jäsenmaksun 28.4. mennessä. Selväää on, että persujen jäsenmäärä kasvaa 1,5 kuukaudessa roimasti.
4. Jussi Halla-aho ilmoitti lähdöstään videolla, jolla hän luki paperista 18 minuuttia kestäneen puheensa. Minusta se oli oikein hyvä, asiallinen, maltillinen ja terävä puhe. Tekisi mieli jopa sanoa, että puhe oli lähestulkoon valtiomiesmäinen esitys! Toki Jussi on aika väritön, mistä häntä on usein moitittu, jos häntä vertaa vaikkapa Timo Soiniin. Mutta asiaa ja sisältöä Jussin puheessa on yleensä aina paljon enemmän kuin Soinin tai Sampo Terhon puheissa.
5. Halla-aho ilmoitti jo viime joulukuussa lähtevänsä todennäköisesti mukaan puheenjohtajakisaan. Hän ei silloin vielä tiennyt Timo Soinin mahdollisista jatkoaikeista tai tämän luopumishaluista. Ilmeisesti tämä Halla-ahon ennakkoilmoitus oli yksi sellainen asia, joka sai Soinin vakavasti miettimään jatkamistaan ja sitten luopumaan puheenjohtajuudesta. Hän ei halunnut mistään hinnasta kisata puheenjohtajan paikasta Halla-ahon kanssa; olishan vaarana ollut, että Jussi kukaties voittaisi hänet!
6. Timo Soini ja muu persueliitti löi viisaat päänsä yhteen ja teki sotasunnitelman Sampo Terhon nostamiseksi uudeksi puheenjohtajaksi. Samassa tilaisuudessa eli "Työmiehen tunnilla" persujen puoluetoimistossa, jossa Terho ilmoittautui kisaan, näytettiin puolustusministeri Jussi Niinistön ja puhemies Maria Lohelan tilaisuuteen lähettämät twiitit, joissa nämä ilmoittivat tukevansa Terhon valintaa. Myös tuplaministeri Jari Lindström ilmoitti, totta kai, tuestaan Terholle; Jarpan verenpaine oli ilmeisesti tuolloin vielä normaaleissa lukemissa.
7. Jussi Halla-aho on oikeassa sanoessaan, että persuelitti yrittää kaikin tavoin ajaa Sampo Terhoa puheenjohtajaksi ja lausuessaan, että Terho on Timo Soinin ja puolueäelittin "perintöprinssi". Halla-aho viittaisi myös erään "etelä-pohjalaisen taustavaikuttajan" häntä vastaan heti Sampo Terhon ilmoituksen jälkeen aloittamaan ajojahtiin ja mustamaalaukseen ; tällä Halla-aho tarkoitti tietenkin ex-kansanedustaja Raimo Vistbackaa.
8. Tätä mielikuvaa todella vahvistivat ne tarkasti synkronisoidut tuen ilmaisut, joita Jussi Niinistö ja Maria Lohela lähettivät julkisuuteen Terhon tiedotustilaisuuden aikana. Näin tuon Terhon pitämän infon ja minusta Niinistön ja Lohelan tuen ilmaisut tuntuivat tosi tökeröiltä. Lohelakin on puhemieheksi - Timo Soinin armosta - päästyään kääntänyt kelkkansa, sillä vielä vuoden 2011 eduskuntavaalien alla hän kuului halla-aholaisiin ja oli mukana allekirjoittamassa Nuivan manifestia.
9. Halla-ahon mukaan olisi katastrofaalista, jos puolue-eliitin suosikki Sampo Terho taputeltaisiin puheenjohtajaksi yksimielisesti tai murskaavin lukemin. Tämä estääkseen Halla-aho sanoi tavoittelevansa puheenjohtajuutta. Se, että puoluejohto nimittäisi seuaajansa, olisi Halla-ahon mukaan yhtä huono vaihtoehto kuin se, että johto eli Timo Soini jatkaisi itse. Vallanperimys ei edusta muutosta. Lisäksi se syynnyttä epäilyn vallan perijän riippumattomudesta, jatkoi Halla-aho. Perussuomalaiset tarvitsevat demokraattisemman, kaskustelevamman, moniäänisemmän ja hajautetumman puolueen kuin mitä heillä nyt on.
10. Videolla tänään Halla-aho puhui paljon ja minusta viisasti maahanmuutosta, jossa perussuomalaiset ovat hänen mukaansa hallituksessa epäonnistuneet. Tämä on yksi ja varmaankin keskeinen syy sille, että perussomalaisten gallupkannatus on kääntynyt voimakkaaseen laskuun. Halla-aho: "Perussuomalaisia yhdistää näkemys siitä, että Suomi ei voi olla globaali sosiaalitoimisto, johon kenellä tahansa on oikeus lampsia sisään elätettäväksi ja esittää röyhkeitä vaatimuksia". Oikein!
11. Selvää on, että puhenjohtajakamppailusta tulee erittäin tasainen koitos Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon kesken. Terholla on puolue-eliitin tuki, mutta jo persujen eduskuntaryhmässä on useita Halla-ahon kannattajia. Puhumattakaan kenttäväestä, jonka piirissä Halla-aho nauttii laajaa kannatusta.
12. Halla-aho ei ottanut tänään kantaa siihen, mitä tapahtuu persujen hallituksessa ololle, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi. Hän ei luvannut selvää tukea persujen jatkamiselle hallituksessa eikä Timo Soinille jatkokautta ulkoministerinä. Aikaisemmin Halla-aho on sanonut, ettei hän pyri hallitukseen, eikä hallituksesa oleminen voi olla poliittisille puolueille mikään itseisarvo. Noudatettava politiikka ratkaisee.
Tunnisteet:
Halla-aho,
maahanmuuttopolitiikka,
Meri Leena,
perussuomalaiset,
Soini Timo,
Terho Sampo
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
12 kommenttia:
Soinin puolueessa on oltu lähes yhtä herkkähipiäisiä maakunnan ihmisten mamu-kannanotoille kuin demareissa tällä hetkellä. Siellähän on kielletty turvapaikanhakutulvan arvostelu. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14767715/vaalityossa-hyss!-maahanmuutosta
Halla-aho virkistää politiikan keskustelua.
Timo Soinin "hillotolppa" ulkoministerinä ei luultavasti saisi jatkua, jos Halla-aho valittaisiin uudeksi puheenjohtajaksi. Tämä on suurin syy, miksi Soini haluaa estää Halla-ahon tavoitteen onnistumisen ja miksi hän haluaa, että hänen seuraajakseen valitaan Sampo Terho.
Soini on tehnyt Terhon kanssa diilin: Tuen sinua, jos sinä tuet minua ja annat minun jatkaa tätä minulle niin rakasta ja kivaa yötä ulkoministerinä! Pelin politiikkaa!
Soini on sanonut ja sanoi myös tänään, ettei hän halua puuttua seuraajansa valintaan "millään tavalla". Tuota kukaan usko! Varmasti Soini puuttuu ja puuttuukin voimallisesti, jos gallupkyselyt alkavat osoittaa, että Halla-ahon valinta on todennäköisempi vaihtoehto kuin Terhon.
Kyllä "virkistää"- kunhan ei "virkistämiseksi" liikaakin. Eihän politiikan tavoite voi olla sekasotkuun aikaansaaminen. Kun luki 12.3. Hesarin Sunnuntai-liitteestä änkyrä persujen ajatuksia ja tavoitteita, hiipi mieliin pieni pelko siitä,mitä oikein tapahtuu jos tällä tavalla pyritään toteuttamaan omia tavoitteita kunnioittamatta mitenkään toisia!
Muuten toistan jo edellisessä blogissa lausumana, että Soini ja Vistbacka tekivät aikanaan Laukaan neljän miehen "Saunakokouksessa" jossa Persujen perustaminen tapahtui karkeaan kardinaalimunauksen hyväksyessään kaikkien puoluekoukseen osallistujille jäsenmaksun maksaneille äänioikeuden. Nyt Halla-aho käyttää sitä hyväkseen ja voittaa. Säälittää Timoa,jonka tämänpäiväisessä Hesarissakin olevassa kolumnissa nostetaan suureksi valtiomieheksi, koska on niin sopiva ulkoministeriksi. Veikkaanpa,että Persut hajoaa puheenjohtajavaaliin. Niin virkistävää meno on!
Pelottelukampanja alkanut. Jan Vapaavuori (kokoomus) tänään: Minusta on selvää, ettei kokoomus voi olla hallituksessa Halla-ahon johtaman ps:n kanssa!
Sillä lailla!
Jan Vapaavuori halua ensin Hgin pormestariksi, sitten kokoomuksen puheenjohtajaksi, sen jälkeeen pääministeriksi ja sitte vielä presidentiksi.
On päivänselvää että kokoomus pysyy hallituksessa, vaikka Halla-aho tulisikin valituksi. Ihan samoin Sipilä istuu pallillaan, tapahtui mitä tahansa. Hallitusta ei hajoiteta, uskokaa huviksenne. Lähinnä vain huvittaa tällaiset uhoamiset. Kepu saatika kokoomus ei satavarmasti halua ennenaikaisia vaaleja, kun tiedetään että Rinne on seuraava pääministeri. Joko Sipilä tai Orpo joutuu väistämättä oppositioon, jos vaalit järjestettäisiin ennen aikoja. Sitä riskiä ei tietenkään haluta ottaa, joten hallitus istuu vaikka väkisin vaalikauden loppuun. Halla-aho vie, ja hallitus vikisee. Tämä on pelin henki jatkossa.
Nyt päästään vasta asiaan! Ilta- Sanomien toimittaja Rami Mäkinen kirjoittaa tänään Persujen säätiön tilanteesta. Eli asiasta,joka tulee lähikuukausina puhuttamaan laajasti. Näyttää nerokkaalta toiminnalta käyttää julkista puoluetukea, mutta onko se sittenkään kovinkaan rehellistä toimintaa? Hyväksyykö uusi puoluejohtaja puoluetukirahoittuksen säätiöittämisen. Luulenpa, että ei! Mikä on ollut säätiön tarkoitus? Minkälaiset säännöt säätiöllä on? Säätiö on varsinainen persujen "hillotolppa"
Blogi julkaistu Googlen artikkelina! Hyvä,että se ansaitsemansa huomiota vihdoinkin!
Uskon,että jos Halla- aho tulee puheenjohtajiksi niin puoluetuen maksaminen säätiölle loppuu tai ainakin pienenee,kun puoluetuki vähenee. Toisekseen,mihin säätiön varallisuutta tarvitaan,jos ei ole kansanedustajia? Jää jäljelle rikas säätiö ja olematon puolue!
Säätiö on tehnyt puolueen kanssa pitkän vuokrasopimuksen, veikkaan että tämän vaalikauden loppuun joten puolue maksaa ja vikisee. Enkä usko että kukaan haluaa käydä asiasta oikeutta. Vaalikauden päättyessä säätiöllä on velaton huoneisto, jossa puolue jatkaa politiikan tekemistä kuten tähän saakka. Oikeasti ihmettelen kun säätiö ei samalla kertaa ostanut koko kerrostaloa jossa kansanedustajat voisivat asua vuokralla.
Samaa ovat puuhanneet kaikki puolueet iän ja ajan. Sdp:llä vain kävi ohraisesti kun edustajien määrä putosi niin pitkäaikaiset suunnitelmat kaatuivat. Yhden vaalikauden ne vielä elivät mutta kun tuli toinen huono kausi perään.
No olin väärässä kun ajattelin Halla-ahon tavoitteeksi vain Soinin poistamista.
Halla-ahon johdolla muutetaan puoluetoimisto toisiin tiloihin. Smp-tunkittajat säätiössä joutuvat tyytymään markkinaehtoiseenvuokraan, jos yleensä löytävät vuokralaisen.
Säätiöidyt puolueet harjoittaa yleishyödyllistä asumista, kepun nuorisoasunno, SDP:n VVO Kokoomuksen Sato ym. Kela on suurin rahoittaja (mksaja) ylihintaisiin vuokriin, sitä valvoo kansanedustajatkelan valtuutetut, eikä siinäkään asiassa nähdä tietenkään mitään väärää.
Lähetä kommentti