keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

1068. Pandadiplomatian aikaa

                       Pandasopimus vahvistettiin presidenttiparin valvonnassa

1. Kiinan presidentti ja maan ylin puoluepamppu Xi Jinping on valtiovierailulla Suomessa. Hän saapui eilen vaimonsa Peng Liyuanin kanssa. Lentokentällä Xitä oli vastassa "pandaministeri" Kimmo Tiilikainen. Erässä kentällä otetussa kuvassa Xin yksi turvamies katselee varsin epäluuloisen näköisenä Tiilikaista. Suomesta presidenttipari jatkaa Yhdysvaltoihin presidentti Donald Trumpin vieraaksi. 

2. Valtiovierailuilta niin tutuiksi tulleet liirum laarumit esitettiin ja näyteltiin suorassa tv-lähetyksessä koko kansalle. Xi Jinping ylisti tottuun tapaan Suomen ja Kiinan välisiä suhteita ja kehui Suomea sen sadan vuoden itsenäisyyden aikaisista saavutuksista. Xi vakuutti, että maiden välisiä suhteita tullaan kehittämään myös jatkossa.

3. ”Tulkoon pandoista maidemme välisiä viestinviejiä”, Xi sanoi tiedotustilaisuudessa. Tosiaan, valtiovierailun  kiinnostavin anti on se, että sillä sinetöitiin virallisesti jättiläispandapariskunnan saapuminen Ähtärin eläintarhaan tämän vuoden lopulla. Asiasta oli käytännössä sovittu jo aikaisemmin. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja hänen kiinalainen kollegansa allekirjoittivat tiedotustilaisuudessa pandojen suojelusopimukseksi nimetyn asiakirjan. 

4. Kiina ei suinkaan lahjoita pandoja Suomelle, vaan ainoastaan vuokraa ne Ähtärin eläintarhalle kymmeneksi vuodeksi. Vuokran suuruus ei ole nimellinen, sillä se on miljoona euroa vuodessa. Kerrotun mukaan pandat rouskuttavat bambua vuodessa noin 100 000 euron arvosta. 

5. Osuvasti onkin todettu, että suomalais-kiinalaissuhteissa siirrytään nyt pandadiplomatian aikaan.  Se on kiinalaisten hyväksi katsoma keino kohentaa ihmisoikeuksien loukkauksissa pahoin kolhiintunutta imagoaan ja laajentaa vaikutusvaltaansa maailmassa. Kiinalaiset ja heidän presidenttinsä Xi haluavat, että Kiinaa pidettäsiin maailmalla vaarattomana halinallena. Mutta vaikka pandat ovat ulkonäöltään söpöjä, ne ovat todellisuudessa vaarallisia petoja, joiden tassujen alta löytyvät terävät kynnet.

6. Pandoja Kiina ei luovuta keille tahansa, vaan niitä annetaan vuokralle vain harvoin ja perusteellisen poliittisen harkinnan jälkeen luotettaville ja Kiinaan ystävällismielisesti suhtautuville maille. Pohjois-Euroopan maihin Kiina ei ole aikaisemmin pandojaan luovuttanut. Pandat ovat kuuluneet vuosikymmeniä Kiinan ulkopolitiikkaan. Niinistö kiittikin Xitä pandayhteistyöstä ja pandan saamisesta Suomeen. ”Tiedämme, että pandat ovat Kiinan kansallista aarretta. Tulemme pitämään tätä arvossa”, Niinistö sanoi.

7. Sauli Niinistö kehui vuolaasti muutoinkin maiden ”erinomaisia ja syviä” suhteita, jotka ”ulottuvat yhteiskunnan kaikille alueille”. (Huhhuh, oikein pahaa teki tuollainen kumartelu ja jatkuva pään nyökyttely suurvallan johtajan edessä - latojan huomautus). Kansainvälisessä politiikassa Niinistö sanoi Kiinan toimivan yhteistyössä EU:n kanssa esimerkiksi vapaakaupan takaamiseksi maailmassa. Niinistö korosti, että Suomi hyväksyy vain yhden Kiinan politiikan; ts. Taiwan kuuluu Kiinaan. Tietenkin, mitäpä muuta Niinistö olisi voinut sanoa.

8. Tapaamisen aikana maiden ao. ministerit  allekirjoittivat tukun erilaisia  yhteystyösopimuksia, pandojen suojelun lisäksi mm. oikeusalan yhteistyön jatkamisesta kolmella vuodella. Presidentit keskustelivat, tietenkin, muun muassa Suomen ja Kiinan välisistä suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä asioista kuten Koreoiden tulehtuneesta tilanteesta, EU:sta ja Venäjästä.

9. Entäpä sitten ihmisoikeudet ja Kiinan niitä koskevat vakavat ja toistuvat loukkaukset? Lehtijuttujen mukaan Niinistö olisi muistuttanut asiasta Xitä "diplomaattisesti". Tosiasiassa Niinistö ei muistuttanut Xi ko. asiasta - satuin näkemään tuota koskevan pätkän tv-lähetyksestä - vaan hän ainoastaan luki maiden solmimasta yhteistyösopimuksesta tai vastaavasta asiakirjasta mainitun kohdan. Se oli lyhyt kohta, eli siinä todetaan ainoastan lakonisesti, että sopijavaltiot korostavat "ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen lisäämistä sekä yhteistyötä oikeussektorilla”. Ei siis minkäänlaista muistutusta, ja ko. kohdan paperista lukiessaan Niinistö vältti visusti katsomasta tai edes vilkaisemasta Xitä. - Palaan myöhemmin eri blogijutussa Kiinan ihmisoikeustilanteeseen ja Suomen ja Kiinan väliseen oikeusyhteistyöhön.

10. Tiedotustilaisuudessa presidentti Xi oli pukeutunut Suomen lipun mukaisesti siniseen kravattiin, Niinistöllä taas oli punainen kravatti. Helsingin Sanomien toimittaja Teemu Luukka totesi presidenttien tiedotustilaisuudesta, että "se ei ollut vain huvittavan jäykkä, vaan myös pelottava". Luukan mukaan Suomessa tuskin on nähty sitten Neuvostoliiton mahtiaikojen toista yhtä jäykkää tilaisuutta kuin Kiinan ja Suomen presidenttien tiedotustilaisuus tänään Linnassa.

11. Ensimmäisen kymmenen minuuttia valtiopäämiehet istuivat hiljaa, kun heidän edessään olevien isojen pöytien äärellä ministerit toistensa jälkeen kävivät allekirjoittamassa erilaisia yhteistyösopimuksia ja kättelivät sen jälkeen toisiaan. Allekirjoittajina esiintyivät suomalaisista ministereistä ainakin Lintilä, Lindström ja Tiilikainen. Teemu Luukan mukaan ministeri Jari Lindströmillä tuntui olevan pokassa pitämässä, sillä hän näytti "melkein hymyilevän". Luukan mukaan tämä taisi olla tilaisuuden ainoa hetki, jota ei ollut kirjoitettu jo etukäteen Kiinaa mielistelevään protokollaan.

12. Pelottavalta tilaisuus tuntui siksi, että tiedotustilaisuutta seuraavat toimittajat eivät saaneet normaaliin tapaan kysyä mitään kummaltakaan presidentiltä. Näin siitä huolimatta, että tilaisuus pidettiin maassa, joka ylpeilee sananvapaudellaan, totesi toimittaja Luukka. Tiedotustilaisuus, jossa kysymysten esittäminen kielletään, on kuitenkin vakiintunut tapa Kiinassa sekä kiinalaisten johtavien poliitikkojen tekemillä valtiovierailuilla.

13. Turvallisuustoimet ovat koko vierailun ajan olleet äärimmäisen tiukat. Ilmaliikenne oli keskeytetty kokonaan, samoin autolla liikkuminen monilla katuosuuksilla Helsingin keskustassa. Presidentilinnan lähistöllä kiellettiin myös pöyräily ja kävely jalkakäytävillä. 

14. Xin vierailu on hyvin harvinainen, sillä Suomessa on käynyt Kiinan ylin johtaja aiemmin vain kerran. Näin tapahtui vuonna 1995, jolloin puoluejohtaja ja presidentti Jiang Zemin kävi kylässä. Xi vieraili edellisen kerran Suomessa vuonna 2010, jolloin hän oli Kiinan varapresidenttinä. Tuolloin Xi matkusti myös Rovaniemelle, jossa hän tapasi Joulupukin ja ajeli koiravaljakolla.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Linnan pihamalla pidetyssä seremoniassa ministeri Anne Berner kätteli Kiinan presidenttiparia Tiibetin väreissä eli kirkkaan oranssinkeltainen takki yllään. - Kiina on miehittänyt Tiibettiä laittomasti vuodesta 1950 lähtien.

Poliisi poisti päivällä Tiibetin lippua kantaneen miehen Esplanadin puistosta. Sanan- ja ilmaisunvapautta tämäkin!

Anonyymi kirjoitti...

Välillä sitä luulee, että Suomi on edistyksellinen maa. Tämä vierailu on hyvä muistutus taantumuksesta. Tuntee ihan myötähäpeää.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, välillä ollaan rähmällään ja oikein pitkin pituuttaan Neuvostoliiton ja Venäjän edessä, välillä taas diktatuurisen Kiinan edessä. Muissa maissa kavahdetaan tuollaista hölmöyttä ja naiiviutta.

Anonyymi kirjoitti...

Neuvostoliitolta Suomi vuokrasi Saimaan kanavan alueen, Kiinalta kaksi pandaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jos kiinalainen menettää kasvonsa, niin voi olla varma, että siitä seuraa vain huonoa. Tuon takia ei kannata huudella turuilla ja toreilla maailman suurimman kauppamahdin päämiehelle. Mutta tuonhan me tiedämme kaikki.

Anonyymi kirjoitti...

Tuota, onko tuolle Pandojen vuokralle olemassa jokin virallinen lähde?

Kiinan vierailu toi kyllä mieleen Neuvostoliiton ajat...

Anonyymi kirjoitti...

Kauppa ennen kaikkea muuta, varsikin ihmisoikeuksia. Kiinan kauppa on meilleedullista ja siitä suntuu yli miljardin euron ylijäämä. Se on harvinaista ja hyvin mielenkiintoista.
Oscari

Anonyymi kirjoitti...

"Sauli Niinistö kehui vuolaasti muutoinkin maiden ´erinomaisia ja syviä´ suhteita, jotka ´ulottuvat yhteiskunnan kaikille alueille´. (Huhhuh, oikein pahaa teki tuollainen kumartelu ja jatkuva pään nyökyttely suurvallan johtajan edessä - latojan huomautus)."

Taas kerran kommentti: uskooko blogisti todella, että Suomen kansallista etua - tai edes kiinalaisten ihmisoikeuksia - palvelisi paremmin jonkinlainen nyrkkiä pöytään -politiikka. Kiina on kuitenkin taloudellisesti ja sotilaallisesti mahtava suurvalta, joka kuitenkin 1800-luvulta vuoteen 1949 saakka nöyryytyksinä kokemastaan ulkovaltojen menettelystä johtuen on mimoosanherkkä suvereniteetistään.

Tietynlainen jargoni tai sanoisimmeko sisäsiistit tavat nyt vain kuuluvat ulkosuhteisen hoitoon.

Skorpioni kirjoitti...

Ei kai Xin olisi muuten edes tehnyt välilaskua Suomeen,jos matka ei USA:ajan olisi ollut liian pitkä. Trumppiahan hän oli oikeastaan menossa tapaamaan. Xin varmaan ajatteli nukkua pari yötä Helsingin rauhassa. Xinin puoliso oli tosi upea ja käväisi jopa Ainolassa. Älkää nyt hyvät ihmiset olko niin negatiivisia. Karistakaa jo suomettumisen viitta harteilta! Iloitkaamme että kauppa kiinalaisten kanssa käy ja lapset ja vähän suuremmatkin voivat iloita pandoista.


Anonyymi kirjoitti...

Suomettuminen on lujasti tätä päivää. Nykyiset sukupolvet ovat jo tottuneet nöyristelyyn. Työpaikoilla ja harrastuksissa joutuu itsesensuroimaan puheitaan. Suomi on muuttunut myös kansalaisyhteiskunnan tasolla ahdistavaksi.

Anonyymi kirjoitti...

"Ei kai Xin olisi muuten edes tehnyt välilaskua Suomeen,jos matka ei USA:ajan olisi ollut liian pitkä."

Jos Xi olisi halunnut mennä suoraan USA:aan, tämä todellakaan ei olisi lentänyt Sirepian yli Suomeen ja edelleen Atlantin yli USA:an. Matka itään päin lentäen on lyhyempi ja välilaskuton, ja tuskin Xi palaa Euroopan läpi lentäen, vaan tämä lentänee takaisin Kiinaan suoraan meren yli.

Siru Pola kirjoitti...

Tärkeintä kuitenkin oli, että Jenni hehkui kaikissa tilaisuuksissa.

Onkohan tuo Pandojenvuokralaki ajan tasalla. Lindström varmaankin ryhtyy lainsäädäntötoimiin.

Pandojen vuokrasopimusta ei vissiin voikaan lopettaa niskalaukauksella, kuten Kiinassa kansalaisten suhteen menetellään.

Ah Teriläinen kirjoitti...

"Kiina ei suinkaan lahjoita pandoja Suomelle, vaan ainoastaan vuokraa ne Ähtärin eläintarhalle kymmeneksi vuodeksi. Vuokran suuruus ei ole nimellinen, sillä se on miljoona euroa vuodessa. Kerrotun mukaan pandat rouskuttavat bambua vuodessa noin 100 000 euron arvosta."

Meille Ähtäriläisille veronmaksajille kerrotun mukaan pandat on vuorkattu Kiinan valtiolta Suomen valtiolle.
Eli valtio maksais sen miljoonan Kiinalaisille.

Meille pandat on syötetty pelkästään noilla bambu-kustannuksilla.

Eli virallisen tiedon mukaan meidän ei tarttis maksaa valtiolle vuokraa noista pandoista?

Kuinkaha paljo meille on valeheltu?