1. Tänään on julkaistu Ylen ja Helsingin Sanomien teettämien puolueiden kannatusta mittaavien gallup-kyselyjen tulokset. Kannatusmittauksissa kansalaisilta on kysytty, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.
2. Kokoomus on säilyttänyt kummankin kyselyn mukaan kirkkaasti asemansa suosituimpana puolueena ja vain lisännyt etumatkaansa SDP:hen ja keskustaan. SDP on noussut toiseksi ja keskusta pudonnut kolmanneksi.
3. Ylen tilaamaa galluppia varten Taloustutkimus haastatteli yhteensä 1 213 henkilöä. Haastattelut tehtiin 13.-20.6.2017 välisenä aikana. Kantansa ilmoitti 65 prosenttia haastatelluista ihmisistä. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä.
4. Ylen gallupin mukaan kärkitriosta vain kokoomus on nostanut kannatustaan 0,8 prosenttiyksiköllä, puoluetta kannattaa nyt 21,3 prosenttia vastaajista. SDP:n kannatus (17,1 %) on pudonnut 0,6:lla ja keskustan (17,0 %) 1,4 prosenttiyksiköllä, SDP ohiti niukasti keskustan. Kokoomus on ilmeisesti onnistunut profiloitumaan hallituskriisissä, sillä se näytti suhtautuvan vielä nuivemmin Jussi Halla-ahon perussuomalaisten ottamiseen hallitukseen kuin keskusta.
6. Perussuomalaisten kannatus on jopa kasvanut edellisestä mittauksesta, sillä se on tullut ylöspäin 0,7 prosenttiyksikköä, mutta uuden vaihtoehdon kannatus jää eduskuntaryhmistä kaikkein pienimmäksi, sillä sitä kannattaa vastaajista vain 2,3 prosenttia. Jopa KD eli kristilliset on tällä hetkellä UV:tä suositumpi puolue.
7. Uuden vaihtoehdon eli Sinisen tulevaisuuden kannattajien kannalta tarkastellen kannatusmittauksen tulokset ovat varmasti todella suuri pettymys. Vaikka kysymyksessä on uusi puolue, sen tunnettuus on viime viikolla tapahtuneen rummutuksen jälkeen on valtaosalle ihmisistä selvä asia.
8. Jo etukäteen eli kannatusmittauksen suorittamista oli hyvin arvattavissa, että ihmiset eivät ole pitäneet viime viikon tapahtumista eli Juha Sipilä, Petteri Orpon johdolla harjoitetusta suhmuroinnista, jolle presidentti Sauli Niinistö antoi taustatukea. Useipien ihmisten mielestä kyse oli arvottomasta ja häikäilemättömästä näytelmästä. Jussi Halla-ahon johtamien persussuomalaisten heittämisessä yli hallituslaidan, ei todellisuudessa ollut kysymys arvoista, joista Sipilä ja Orpo jaksoivat jauhaa jauhamasta päästyään.
9. Operaatiosta eli näennäisestä hallituskriisin synnyttämisestä ja sen ratkaisemisesta simsalapim oli sovittu alustavasti jo sunnuntaina 11.6. Sipilän, Orpon ja Timo Soinin kesken. Soini halusi väen väkisin säilyttää hillotolppansa eli ulkoministerin salkun, siinä rytäkässä perussuomalainen puolue ja sen yhtenäisyys oli Soinille yhdentekevä asia. Puolue sai hajota, Soinin yksityinen etu ajoi puolueen ja yleisen edun edelle. Suuri yleisö olisi halunnut, että hallitus olisi eronnut, minkä jälken olisi aloitettu uudet hallitusneuvotttelut. Tämä olisi ollut normaali ja hyväksyttävä tapa, mutta sitä ei haluttu noudattaa.
10. On tietenkin täysin epätavallista ja hölmöä, että puolueella, jota kannattaa vaivaiset 2-3 prosenttia äänestäjistä, on hallituksessa viisi (5) ministeriä eli kolmannes kaikista salkuista. Mutta tähän on tultu, kun hallitus ja presidentti eivät halunneet pitää kiinni normaaleista pelisäännöistä. Mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan tätä tragikomediaa saadaan katsella.
11. Tätä taustaa vasten ei ole mikään ihme, että keskustan kannatus laskee gallup gallupilta kuin lehmän häntä, vaikka se pääministeripuolue. Milloin alkaa Juha Sipilän lähtölaskenta puolueen johdosta?
12. Paluuloikkaukset UV:stä eli Sinisistä takaisin perussuomalaisiin alkoivat heti kun gallup-kyselyjen tulokset tulivat aamulla julki. Ensimmäisenä paluustaan persuihin ehti ilmoittaa kansanedustaja Kike Elomaa. "Perus-Kike is back".
13. Alla näkyvä HS-gallup antaa UV:lle eli Sinisille hieman lohdullisemman kuvan ryhmän/puolueen kannatuksesta. Suunta on kuitenkin sama kuin Ylen kyselyssäkin. Keskustan kannatus on HS-gallupissa romahtanut alle 17 prosentin, SDP:tä kannattaa 19 %.