torstai 17. lokakuuta 2019

1158. Pekka Haavisto johtaa presidenttipeliä


               Alma Median kyselyn mukaan tässä on Suomen seuraava presidenttipari

1. Se alkaa taas! Tarkoitan presidenttipeliä. Presidenttivaalit järjesttään seuraavan kerran tammikuussa 2024, siis runsaan neljän vuoden kuluttua. 

2. Istuva presidentti Sauli Niinistö ei voi enää asettua ehdolle, sillä hän tulee olleeksi neimmäisajan eli kaksi kautta virassa. Täten suomalaiset pääsevät äänestämään maalle kokonaan uutta presidenttiä. Asia on syytä tervehtiä tyydystystä tuntien.

3. Kenet suomalaiset haluaisivat seuraavaksi presidntikseen? Tästä kysymyksestä tullaan järjestämään ennen vaaleja tietenkin hirmuinen määrä erilaisia selvityksiä ja gallupkyselyjä. Ensimmäinen kysely on nyt suoritettu, sen teki Alma Media. Kyselyn toteutti Tietoykkönen Oy ja siinä haastateltiin 1 500:aa äänestysikäistä suomalaista. Tuloksia esiteltiin Alma Median lehdissä eilen illalla.

4.  Vastaajilta kysyttiin, ketä he äänestäisivät, jos presidentinvaali järjestettäisiin nyt. Heille tarjottiin kyselyssä presidenttivaihtoehdoksi kymmentä eri poliitikkoa, jotka kaikki ovat olleet tavalla tai toisella mukana Sauli Niinistön seuraajaspekulaatioissa. Seuraava presidentti saattaa hyvinkin nousta juuri tästä kymmeniköstä. Vain neljä prosenttia kyselyn vastaajista kertoo kannattavansa presidentiksi jotakuta muuta henkilöä.

5. Kyselyn tulos ei yllättänyt, sillä sen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto on kansalaisten selkeä ja jopa ylivoimainen suosikki uudeksi tasavallan presideksi. Hän sai kyselyssä 33 prosentin kannatuksen.

6. Seuraavan ryhmän Pekka Haaviston jälkeen muodostivat kyselyssä keskustan Olli Rehn (11 %), perussuomalaisten Jussi Halla-aho (10 %) ja kokoomuksen Jan Vapaavuori (10 %)

7. Tämän jälkeen kyselyssä kannatusta saivat vasemmistoliiton Li Andersson (8 %), SDP:n Eero Heinäluoma (7 %), SDP:n Jutta Urpilainen (6 %, kokoomuksen Paula Risikko (5 %) ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari (4 %). Hännänhuippuna tulee vihreiden Maria Ohisalo (1 %). Joku muu ehdokas keräsi kyselyssä 4 %:n kannatuksen

8. Itse jäin kaipaamaan potentiaalisten ehdokkaiden joukosta nimeä Alexander Stubb, entistä ulko-ja pääministriä. Hän oli vielä joku vuosi sitten lähes ykkössuosikki seuraavaksi presidentiksi. Alma Media mielestä aika on kuitenkin ilmeisesti jo ajanut Stubbin ohitse.

9. Olisin asiasta kuitenkin eri mieltä. Selvää lienee, ettei kokoomus tule nimeämään presidenttiehdokkaaksen esimerkiksi Petteri Orpoa, tuskin edes Paula Risikkoa. Ehdokuudesta kilpailevat siten Jan Vapaavuori ja Alex Stubb.  Pidän Vapaavuoren  mahdollissuuksia vaalissa aika vähäisinä, hän tuskin selviytyisi toiselle kirerrokselle. Stubbilla olisi käsitykseni mukaan paremmat mahdollisuudet.

10. Olisin hyvin hämmästynyt, jos demarit valitsisivat ehdokkaakseen Eero Heinäluoman; ehdokkaaksi tullee Afrikka-komisssaari Jutta Urpilainen, joka omaisi hyvät mahdollisuudet Pekka Haavistoa vastaan toisella kierroksella.

11. Itse veikkaisin tässä vaiheessa, että toiselle kierrokselle vaalissa selviytyvät Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho.  Haavisto olisi ennakkosuosikki, mutta Halla-aho saattaisi panna hänet vaalissa yllättävän tiukoille.

12. Vastakkain olisivat monessa suhteessa erilaiset henkilöt: ylioppilas/tohtori, liberaali/ konservatiivi, ministeri/kansanedustaja ja ent. meppi, sivari/sivari, homo/hetero, globalisti/nationalisti jne.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Demareille ja Kokoomukselle yhteisehdokas, Honkaliiton malliin, - Ahtisaari. Martti tai Marko, Eeva tuskin ryhtyy hommaan. Nim. L.H. Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti ei hirveästi ole arvostanut Sauli Niinistöä, mutta kyllä minä tässä maailman tilanteessa antaisin maan kohtalon hänelle kuin Pekka Haavistolle kun kovaa peliä ryhdytään pelaamaan. Haaviston olemus vaikutti avuttomalta ja turhautuneelta viimeisimmän Syyriän kurdialueiden kriisin aikana. Enkä oikein usko, että Putin kunnioittaa häntä, minkä voi synnyttää haluan katsoa kuinka pitkälle Haavisto taipuu, jos häntä painostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Venäjällä nauretaan, kun poikapari tulee valtiovierailulle. Haavistolle näyttää vaaka kallistuvan. Saa ulkoministerinä paljon julkisuutta. Tavallinen kansa ei ymmärrä tyrimisiä viranhoidossa. Haaviston kannatus on oikeasti laskussa, kun muutaman vuoden päästä vaalit on lähempänä, mutta ei tässä muutakaan vahvaa vastaehdokasta oli näkyvillä.

Suomettuneisuuden linja ei ole vaarassa seuraavissakaan vaaleissa.

Anonyymi kirjoitti...

"Itse veikkaisin tässä vaiheessa, että toiselle kierrokselle vaalissa selviytyvät Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho."

Ei huono arvio siihen nähden, että Halla-aholla/persuilla on mahdollisuudet 20-30 %:n kannatukseen ja että vanhoilla puolueilla (kok,sdp, kepu) on presidenttipelissä pakka sekaisin. Haaviston on lisäksi osoittautunut ulkohommissa päteväksi eikä tämän homoseksuaalisuus nykymaailmassa merkitse valtaosalle kansaa ratkaisevaa tekijää.

Ps. Eikö Tero Pitkämäen vetäytyminen synnyttäisi vielä yhtä urheilublogia. Dohan perusteella Suomi urheilumaana taitaa olla ns menneen talven lumia.

Unknown kirjoitti...

Olen samaa mieltä Stubbin osalta, näkisin hänet mielelläni Kokoomuksen ehdokkaana. Myöntyväisyysmies Vapaavuorella tuskin on enää mahdollisuuksia edes Kokkareiden joukossa. Mutta Demareiden suhteen kehotan seuraamaan Heinäluomaa, hän tulee nousemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Epäilen kuitenkin Halla-ahon mahdollisuuksia toiselle kierrokselle. Tilanne on se, että kaikki perussuomalaisten äänestäjät eivät äänestä Halla-ahoa (vaan jäävät mieluummin kotiin tai äänestävät esimerkiksi keskustan tai kristillisten ehdokasta) eikä kukaan ei-perussuolaisten äänestäjä äänestä häntä. Siten kannatus voisi jäädä 10-15 prosentin välille. Siten toisen kierroksen paikasta kamppailisivat Haavisto, Stubb ja Urpilainen (edellyttäen että ao puolueet ymmärtävät asettaa heidät ehdokkaiksi).