perjantai 6. tammikuuta 2023

1163. Perussuomalaiset kiri SDP:n ohi Ylen gallupissa

 


1. Oppositiopuolue perussuomalaiset  (PS) on noussut SDP:n ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi, selviää Ylen eilen 6.1.-23  julkaisemasta ja Taloustutkimuksen tekemästä  puoluekannatusmittauksesta.

2. Perussuomalaisten kannatus nousi 1,9 prosenttiyksikköä edellisestä joulukuun alun mittauksesta ja on nyt 19,3 prosenttia. SDP:n kannatus laski hieman ja on nyt 18,8 prosenttia.

3. Kokoomus on yhä kärkipaikalla selvällä lähes neljän prosenttiksikön erolla persiuihin, mutta toisaalta sen kannatus laski yhdellä prosenttiyksiköllä edellisestä mittauksesta; kokoomusta äänestäisi nyt 23,0 prosenttia vastaajista.

4. Keskustan kannatus nousi "suosta" 1,9 prosenttiyksiköllä, mutta puolueen kannatus on edelleen sangen vaatimatonta luokkaa, sillä vain 10,9 prosenttia vastaajista äänestäisi nyt sitä. Vihreiden ja vasemmiston kannatus pysyi kutakuinkin samana kuin aiemminkin, KD:n kannatus laski todella reippaasti eli 1,1 prosenttiyksikköä.

5. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoi Ylelle, että perussuomalaisilla näkyy ensinnäkin, että kannatus nousee nyt naisten keskuudessa. Oikeastaan puolueen koko kannatusnousu tulee naisista. Toiseksi, perussuomalaiset saa tällä hetkellä kannatusta nukkuvien puolueesta. Lisäksi perussuomalaisille tihkuu jonkin verran kannatusta muilta porvaripuolueilta ja vähän myös vasemmalta.

6. Tähän voisi lisätä, että  perussuomalaisten kannattajakunta näyttää uskolliselta, silllä puolue ei ole juuri menettänyt kannattustaan muille puolueille. 

7. Kykeneekö kokoomus säilyttämään suurimman puolueen asemansa myös huhtikuun vaaleissa, on kysymys, joka askarruttaa monia myös kokoomuksessa. Puheenjohtaja Petteri Orpon lausunnot viime aikoina eivät vakuuta, ja juuri äsken puolue menetti kansandustaja Wille Rydmanin perussuomalaisille, kun puoluejohto eli Petteri Orpo ja Jouni Mykkänen eivät kyenneet päättämään, haluaako kokoomus nimetä Rydmanin ehdokkaaaksi huhtivaaleissa. 

8. Persusjen kannatus on nyt selvästi suurempi kuin neljä vuotta sitten ennen eduskuntavaaleja, eikä puolue ole juuri koskaan saanut vaaleissa gallupkannatusta huonempaa tulosta. Pysyisikö persut nousemaan maan suurimmaksi puolueeksi? 

9. Toinen suuri kysymys on tulevan hallituksen pohja, eli muodostetaanko maahan sinipuna-hallitus, jonka pääpuolueet ovat kokoomus ja sdp, vai haluaako kokoomus muodostaa hallituksen mieluummin persujen kanssa, jos se säilyttää vaaleissa suurimman puolueen asemansa.

2 kommenttia:

Toipila kirjoitti...

Näyttää siltä, että tulossa on melko likainen vaalikamppailu, koska PS on saanut kirivaihteen päälle. Se vauhkoonnuttaa muita puolueita vaikka minkälaisiin temppuihin. Vappusatasella SDP voitti viime vaalit täpärästi. Mikä tulee olemaan uusi syötti, jolla hyväuskoisia jymäytetään?

Suomi budjetoi taas kehitysapuun yli 1.300 miljoonaa euroa eli yli 1,3 miljardia. Nämäkin rahat on otettava velkana markkinoilta. Samaan aikaan hyvinvointialueilta puutuu rahaa toimintansa pyörittämiseen ainakin 700 miljoonaa eli 0,7 miljardia. Mistäs ne rahat lainataan? Hyvinvointialueiden piti säästää rahaa, mutta eikö niin käynytkään?

Ruotsista kuuluu hälyttäviä uutisia. Nimittäin lähes 13 prosenttia 16–65 vuotiaista ei omaa riittävää luku- ja kirjoitustaitoa. Siis Ruotsissa asuu tällaisia ihmisiä noin 800.000 henkeä. Suomessakin ovat oppimistulokset heikentyneet. Suomessa ei toistaiseksi automaattiaseet laula kaduilla. Viime vuonna Ruotsissa ammuttin kaduilla yli 60 henkilöä. Autojakin on Ruotissa perinteisesti poltettu vuodessa satoja.Suomessa pitää poltiikan muuttua, jotta vältymme Ruotsin kohtalolta.

Toipila kirjoitti...

Tuleissa eduskuntavaaleissa nähdään pelastuuko Suomi vihervasemmiston populismilta ja fasismilta. Kokoomuskin on siirtynyt hyvin pitkälle vasemmistolaisten leiriin. Tämä nähtiin mm translain käsittelyssä eduskunna valiokunnassa muutama tunti sitten. Translaki etenee Kokoomuksen tuella. Valiokunnassa vain PS ja KEPU olivat vastaan. Kokoomus on yhä enemmän vasemmistossa. Pitäisikö koko laki hylätä eduskunnan käsittelyssä? Nimittäin tässä käy helposti niin, että naiset, jotka valittavat esimerkiksi uimahallin pukuhuoneisiin ja saunoihin ilmestyvistä transnaisista, jotka ovat fyysiseltä olemukseltaan miehiä, leimataan transfoobikoiksi. Näin on käynyt jo muissa Euroopan maissa, joissa vastaava laki on voimassa.