torstai 24. elokuuta 2017

1104. Therese Johaugin kilpailukielto piteni


1. Therese Johaug on  vuonna 1988 syntynyt norjalainen maastohiihtäjä. Hän on olympiavoittaja ja seitsenkertainen maailmanmestari. Olympiakisoista hänellä ei kuitenbkaan ole vielä yhtään henkilökohtaista kultamitalia. Hän on voittanut uransa aikana 33 maailmancupin hiihtokisaa ja sijoittunut näissä kilpailussa 66 kertaa kolmen parhaan joukkoon. Suomalaiset hiihtäjät eivät ole aikojen saatossa päässeet edes yhdessä lähellekään Johaugin saavutuksia
2. Norjan antidopingtoimikunta otti Johaugilta 16. 9. 2016 dopingnäytteen, joka todettiin positiiviseksi. Ennen tätä dopingnäytettä Johaugia ei ollut testattu neljään kuukauteen, vaikka normaalisti urheilijoita testataan harjoitusjaksolla useasti. Johaugia informoitiin positiivisesta näytteestä 4.10. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS toi asian julkisuuteen 13.10. Therese Johaug on kärähtänyt klostebol-nimisen anabolisen steroidin käytöstä.
3. Norjan hiihtoliitto ja Johaug itse kertoivat, että käry johtuu Trofodermin-nimisestä voiteesta, jota käytettiin Johaugin auringon polttamien huulten hoitoon. Johaug kertoi huultensa palaneen elokuussa Norjan hiihtomaajoukkueen korkean paikanleirillä Seiser Almissa Italissa. Hänen huulensa aukesi 1. syyskuuta ja päivää myöhemmin hän meni tapaamaan Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendikseniä.  Johaugin mukaan Bendiksen antoi hänelle 3. syyskuuta lääkevoidetta, joka ei tehonnut. Bendiksenin kertoi, että oli käynyt 4. syyskuuta italialaisessa apteekissa, jossa proviisori myi hänelle Trofodermin-voidetta. Johaug oli käyttänyt käytti tuita voidetta 15. syyskuuta asti.
4. Lääkäri Bendiksen kertoi dopingin käytön paljastuttua, ettei tiennyt voiteen sisältäneen  Wadan kielettyjen aineiden listalla olevia aineita. Hän on kuitenkin toiminut aiemmin voidetta valmistavan yhtiön lääketieteellisenä johtajana. Johaug kertoi olevansa tarkka käyttämistään aineista, mutta hän ei silti huomannut pakkauksessa olevaa dopingiksi luokiteltavista aineista kertovaa merkintää. Bendiksenille Trofodermin-voidetta myyneen italialaisen apteekin työntekijän mukaan Trofoderminiä saa vain erikseen pyytämällä. Kohun noustua lääkäri Bendiksen erosi tehtävästään välittömästi. Monet asiantuntijat, esimerkiksi Suomen hiihtoliiton vastuulääkäri Maarit Valtonen ja hiihtovalmentaja Toni Roponen, tyrmäsivät Johaugin selityksen epäuskottavana. Aine, josta Johaug kärähti on sama, joka siivitti aikoinaan eli lähinnä 1970- ja 80 -luvuilla DDR:n urheilijat monena vuonna olympiamenestykseen.
5. Norjan hiihtoliitto ei heti kohun noustua määrännyt Johaugia väliaikaiseen kilpailukieltoon, sillä heidän mukaansa tapauksen tutkinta oli kesken. Myös kansainvälinen hiihtoliitto FIS, ja antidopingjärjestö Wada pidättäytyivät puuttumasta tapaukseen, ennen kuin Norjan hiihtoliitto vie asian eteenpäin; norjaliset ovat keskeiissä asemissa kv. hiihtoliitossa ja sen eri alajärjestöissä.  Norjan hiihtoliitto määräsi 19. 10. 2016 Johaugin kahden kuukauden väliaikaiseen kilpailukieltoon dopingin vuoksi. 

6. Norjan antidopingkomitea ilmoitti 29.11. 2016 vaativansa Johaugille 14 kuukauden kilpailukieltoa. Norjan urheilun keskusjärjestö langetti helmikuussa 2017 Johaugille rangaistukseksi kolmentoista (13) kuukauden kilpailukiellon, jonka katsottiin alkaneen  18.10. 2016 ja päättyvän näin ollen 18.11.2017. FIS valitti päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin, jonka toimipaikka on Lausannessa Sveitssä. FIS piti kilpailukieltoa liian lyhyenä, mutta vaati sen pidentämistä ainastaan 16-20 kuukauteen. Tätä kritisoitiin monissa maissa, erityisesti Suomessa, jonka omat huippuhiihtäjät olivat kärähtäneet dopingista Lahden MM-kisoissa 2001.

7. CAS:n Johaugin tapausta käsitelleeseen kokoonpanoon kuului kolme jäsentä: FIS:n valitsema suomalainen asianajaja Markus Manninen, Johaugin leirin valitsema amerikkalainen Jeffrey Benz sekä puheenjohtajana englantilais-italialainen Romano Subiatto. Asian suullinen käsittely Lausannessa kesäkuun alussa kesti vain kaksi päivää; välimiehet ovat tunnetusti ripeitä! Johaugilla oli avustajanaan kolme asianajajaa, yksi heistä on tunnettu englantilainen advokaatti. Norjan hiihtoliitto maksoi nytkin ja maksaa jatkossakin kaikki käsittelyistä Johaugille aiheutuneet viulut. Käsittelyn jälkeen todettiin, että välimiesten päätös saattoi tulla reilussa kuukaudessa, jos välimiehet olisivat asiasta yksimielisiä.

8. Päätöksen antamista kuitenkin siirrettiin kahteen otteeseen. Tästä voitiin päätellä, että välimiehet olivat asiasta eri mieltä ja yrittivät päästä keskenään konseksukseen. Toissa päivänä eli tiistaina 22. elokuutta päätös vihdoin annettiin Lausannessa, jonne Johaug oli avustajineen ja ystävineen matkustanut siitä kuulemaan. Johaug joutui jäälleen kyynelehtimään ja pyyhkimään silmiään, sillä kaksi välimiestä eli Markus Manninen ja Roman Subiatto päättivät pidentää Johaugin kilpailukieltoa viidellä kuukaudella, jolloin se päättyy vasta 19. huhtikuuta 2018. Johaugin "oma" välimies Jeffrey Benz ei sitä vastoin olisi muuttanut Norjan urheilun keskusjärjestön päätöstä.

9. CAS:n päätös merkitsee sitä, ettei There Johaug voi osalistua ensi helmikuussa Etelä-Korean Pyeongchangissa pidettäviin talviolympiakisoihin eikä liioin maailmancupin kisoihin. Hän joutuu odottelemaan seuraavat neljä vuotta, jos aikoo vielä jatkaa uraansa ja tavoitella ensimmäistä henkilökohtaista olympiavoittoaan. Mutta Seefeldin MM-kisoihin 2019 Johaug saa osallistua, ja on ilmeistä, että hän on siellä hirmukunnossa ja voittaa lähes kaiken mahdollisen. 

10. Suomessa odoteltiin kieli pitkällä, että Johaug saisi CAS:lta vähintää kahden vuoden pituisen kilpailukiellon, koska katsottiin, ettei hänen tapauksessaa ole mitään lieventäviä seikkoja, CAS kuitenkin löysi niitä - tai oli löytävinään. Itse asissa nyt lätkäisty 18 kuukauden panna on Johaugille yhtä raskas rangaistus kuin 24 kuukautta, sillä hänhän ei joka tapauksessa saa osallistua seuraaviin olympiakisihoin eikä muihinkaan ensi talvena käytäviin kilpailuhin. Suomalaiset huippuhiihtäjät, entiset ja nykyiset, ovat olleet silmäänpistävän tyytyväisiä  ja itse asiassa myös vahingoniloisia Johaugin saamasta rangaistuksesta. Ehkä he, kuten esimerkiksi Aino-Kaisa Saarinen, kuvittelevat, että voivat menestyä paremmin Etelä-Korean talkisoissa, kun Johaug on sieltä poissa. Tämä on kuitenkin melkoisen turha toivo, sillä esimerkiksi Saarinen täyttää ensi helmikuun alussa jo 39 vuotta ja Riitta-Liisa Roponen 40 vuotta, joten heillä ei liene enää menestymisen mahdollisuuksia. Johaugin poissaolo hyödyttää eniten Marit Björgeniä (37), jolla on nyt tilaisuus voittaa Korean olympiakisoissa lähes kaikki matkat sprinttihiihtoja lukuun ottamatta. 

11. There Johaug ja kaikki norjalaiset tietenkin katsovat, että Johaug joutui CAS:ssa väärin kohdelluksi. Hänellä olisi periaateessa mahdollisuus moittia CAS:n päätöstä Sveitsin ylioieudessa tai korkeimmassa  oikeudessa. Hänen asianajajansa ovatkin jo alkaneet miettiä moitekanteen nostamista ja kanteen perusteita. Mahdollisuudet ja perusteet tuomion muuttamiselle saati kumoamiselle ovat kuitenkin hyvin heikot, vaikka Norjassa väitetään nyt kovasti, että Norja ja Jouhaug olisivat joutuneet asiassa norjalaisten hiihtomenestyksen vuoksi kateellisten ruotsalaisten ja suomalaisten hampaisiin ja siten tavallaan poliittisen pelin uhriksi.  Asiaperusteilla tuomiota ei voida moittia ja kumota, vaan siihen pitäisi löytää jokin vakava menettely- tai käsittelyvirhe. Sellaisia virheitä ylipäätään voisivat olla  esimerkiksi kuulemisperiaatteen rikkominen, välimiesten toimivallan ylitys tai välimiehen esteellisyys. 

12. Norjassa onkin jo ennätetty todeta, että  CAS:n päätös oli "suomalaisten vika", koska suomalainen asianajaja oli käsittelemässä asiaa ja päättämässä sitä, vaikka Suomella ja suomalaisilla hiihtäjillä on oma erityinen dopinghistoriana. Tällä viitataan tietenkin vuoden 2001 Lahden MM-kisoihin ja siellä tapahtuneeseen suomalaisihiihtäjien joukkokäryyn. Norjalaiset ja jopa sikäiset lakimiehet antavat ymmärtää, että Markus Mannisella on voinut olla tästä johtuen tietty ennakkoasenne, joka on sattanut vaikuttaa hänen kannanottoonsa There Johaugin vahingoksi CAS:n jäsenenä. Nämä kaikki seikat, joihin Norjassa vedotaan, ovat kuitenkin olleet norjalaisten ja Johaugin asianajaien tiedossa jo ennen CAS:n käsittelyn aloittamista. Heidän olisi tullut tehdä väite Markus Mannisen epäillystä esteellisyydestä ja riippumattomuuden puutteesta jo ennen käsittelyn aloittamista, jos he olisivat epäilleet Mannisen puolueettomuutta.  CAS:n tuomion jälkeen he eivät voi enää pätevästi ko. seikkaan vedota. 


                                         Raskauttava todiste syyllisyydestä

5 kommenttia:

Olavi Koskela kirjoitti...

Kohun ollessa ajankohtainen esitettiin, että olisi syytä testata voiko huuliin levitettävästä voidemäärästä ylipäänsä siirtyä niin suuri määrä steroidia elimistöön, että se näkyy dopingtestissä. Tällaisesta testistä ei sittemmin ollut julkista puhetta, vaikka pahat kielet kyllä kertoivat, että sellainen testi on kyllä tehty, ja että tulos olisi ollut kielteinen. Sehän olisi tarkoittanut, että Johaug olisi käyttänyt klostebolia systemaattisesti tulostensa parantamiseen, ja kärähtämisen seurauksena olisi ollut tahallisesta teosta johtuva neljän vuoden kilpailukielto. Niin tai näin, mutta puolueettoman testin positiivinen tulos olisi kyllä vahvistanut melko lailla Johaugin selityksiä tapahtuneelle.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

CAS:m päätös kokonaisuudessaan löytyy tästä linkistä

http://www.tas-cas.org/fileadmin/user_upload/Award_5015_internet.pdf

Skorpioni kirjoitti...

Onkohan tätä kyseistä huulirasvaa myynnissä Suomen apteekeissa. Se mahtaa olla reseptilääke? Mistä sitä tietää, jos norjattaret käyttävät tätä huulirasvaa koko ajan, jos se ei näy testeissä! Esittiköhän Johaug puolustukseen esim.sitä,että huulirasva siirtyi häneen suudeltaessa. Onko blogistilla tähän kantaa? Vakavasti ottaen yhdyn kyllä Olavi Koskelan näkemyksiin. Kyllä huulirasva on pelkkä "kulissi", jolla klostebolin käyttö on yritetty häivyttää.
Koko Norja tai ainakin " hiihtokansa" on ns.uhriutunut tapauksen johdosta. Uskaltavatko Iivo ja kumppanit mennä hiihtämään enää Holmenkollenille. Siellä hiihtävä tulevaisuudessa vain venäläiset,norskit ja muut huulirasvaa käyttävät!

Anonyymi kirjoitti...

Vaikkapa tuo huulirasvajuttu pitäisikin paikkansa, kyse oli urheilulääkärin taholta niin törkeää huolimattomuutta, että määrätty kilpailukielto oli perusteltu.

Anonyymi kirjoitti...

Johaugin doping-käry johti kilpailukiellon lisäksi epäsuorasti myös laajempiin taloudellisiin menetyksiin. Tiedotusvälineissä on esim. kerrottu, että Johaugin usean miljoonan Norjan kruunun arvoinen sponsorisopimus urheiluvälinevalmistaja Fisherin kanssa purettiin käryn seurauksena. Ei ihmettä, että Johaugin miespuolinen manageri murtui itkuun ja pakeni suorassa lähetyksessä parvekkeelle kun CAS:n tuomion jälkeisessä tiedotustilaisuudessa häneltä kysyttiin tapauksen aiheuttamista taloudellisista seuraamuksista!