maanantai 27. lokakuuta 2008

37. Kunnallisvaalit; Korhonen/Sukari -kaksikko hävisi

1. Enpa malta olla kommentoimatta hieman kunnallisvaalien tulosta. Tulos oli odotusteni mukainen. Keskusta havisi ja kokoomus nousi suurimmaksi puolueeksi. Soinin puolueen nousu ei ollut yllatys, se vei eniten aania juuri keskustalta.

2. Suurin syy keskustan ja osin demareiden kannatuksen hiipumiseen oli vaalirahoitussotku, nain uskon. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhosen peli oli sotkussa ja sen peittelyssa erityisen harskia ja tama ilmeni viela hanen kommenteistaan TV1:n suuressa vaalikeskustelussa viime viikon torstaina. Mies yritti haikailematta hadissaan vakuuttaa, etta mitaan lahjontaa tms. ei ole ollut, koska "Suomessa on lainsaadanto, joka estaa puolueiden lahjonnan". Niin kuin pelkka lainsaadanto estaisi rikollisen toiminnan!

3. Matti Vanhaselle keskustan tappio oli oikein, koska paaministeri on hieman onneton nahjus, joka ei ole saanut harskia puoluesihteeriaan kuriin eika puolueettaan hallintaansa, vaikka Vanhanen on hyvin tiennyt, missa vaalirahoitusasiassa Sukarin ja Kakkosen kanssa on menty. Kylla paaministerin ilmaisema tuki Sukarille ja Sukarin Vihdin Idea-park hankkeelleen KMS-kuvion yhteydessa viela muistetaan oikein hyvin!

4. Tietysti myos Kemijarven sellutaehtaan lopetus vei juuri keskustan aania ja Lapissa keskustan kannatus oli viela heikompi kuin muualla Suomessa. Nyt Kepun on pakko panostaa jalleen Vuotoksen ja Kollajan rakentamiseen , muu ei enaa auta. Tama voi tietaa hallituksen hajoamista jo ennen seuraavia eduskuntavaaleja, silla vihreat joutuvat lahtemaan, jos keskusta nostaa Kollajan ja Vuotoksen hallituskysymykseksi. Paavo Vayrynen yrittanee hajottaa hallitusta sisaltapain. Vayryslaisilla ei ole kuitenkaan tahan hataan Vanhasen korvaavaa puheenjohtajakandidaattia. Vanhanen saa siis jatkaa puoluejohtajana ja paaministerina seuraaviin eduskuntavaaleihin asti, mutta sen jalkeen Matti saakin sitten menna. Puolusihteerin Jarmo Korhonen sen sijaan joutuu jattamaan paikkansa jo ennen vaaleja; han ryhtyy ehdokkaaksi EU-parlamenttivaaleihin.

5. Timo Soinin puolue noussee seuraavan halituksen yhdeksi kaudeksi ja vihreat lopettavat hallituksessa. Keskusta ja SDP kayvat kovaa kisaa siita, kummasta puolueesta tulee kokoomuksen apupuolue seuraavaan Jyrki Kataisen muodostamaan hallitukseen. Keskustan kannatukseksi vakiintunee jatkossa 15-20 prosenttia, demareiden n. 22-23 ja kokoomuksen 23-25 prosenttia.

6. Nyt jaan odottelemaan oikeuskansleri Jaakko Jonkan paatosta kanteluuni, jonka tein viime toukokuussa oikeusministerion epailysta valvontavelvolllisuuden laiminlyonnista vaalirahoitusilmoitusten valvonnassa. Eikohan oikeuskansleri rohkene piakkoin ratkaista asian, kun kunnallisvaalit ovat nyt onnellisesti ohitse!

Ei kommentteja: