keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

437. Ennuste hallitusneuvotteluista: demarit palaavat pian neuvottelupöytään

Valtiopäivämiehet keskustelevat...

1. Pari kolme tuntia sitten kuultiin Säätytalolta odottamaton ja median mukaan jopa "järisyttävä uutispommi", oikea "sotkujen jytky" tai "jytkyjen sotku": 13 päivää kestäneet hallitusneuvottelut katkesivat sdp:n ja vasemmistoliiton ulosmarssiin.

2. Syy neuvottelujen kariutumiseen vaikuttaa suoraan sanoen mitättömän pieneltä: kiista alv:n eri arvonlisäveron korotuksesta yhdellä prosenttiyksiköllä. Tämä uudistus toisi valtion kassaan lisää verotuloja 600 milj. euroa vuodessa. Tuskinpa tämä alv:n "roima" korotus olisi käytännössä vaikuttanut mitenkään dramaattisesti esimerkiksi ruuan ja muiden päivittäisten kulutustavaroiden hinnan nousuun. Vasemmiston vastustus on luonteeltaan periaatteellinen: vasemmistopuolueet eivät halua viedä verotusta piirunkaan vertaa tasaveron suuntaan.

3. Kuudesta puolueesta sdp ja vasurit siis vastustivat kokoomuksen ajamaa ja vihreiden, rkp:n ja kd:n (kristillisten) hyväksymää ajatusta alv:n korotuksesta. Tämä johti Jutta Urpilaisen ja Paavo Arhinmäen kertoman mukaan siihen, että neuvottelujen vetäjä Jyrki Katainen (kok) näytti demareille ja vasureille ovea ja hallitusneuvottelut katkesivat tällä erää tähän.

4. Jyrki Kataisen johdolla käytyjä hallitustunnusteluja ja -neuvotteluja on toki seurattu ihmetellen nyt kuluneet pari viikkoa. Näin ensinnäkin siksi, että neuvotteluista ei ole näkynyt tulevan valmista ollenkaan, ei sitten millään. Puolitoista viikkoa näytti siltä, että hallitusneuvottelut olisi lähinnä vain jonkinlainen talouspoliittinen seminaari, jossa asiantuntijat ja eri etujärjestöjen lobbarit pitivät esitelmiä talous- yms. asioita hallitusneuvotteluihin osallistuville politiikoilla. Säätytalolla oli varmaan kivaa, kun saatiin kuunnella sivistyneiltä kuulostavia esitelmiä ja käydä syömässä hyvää ruokaa valtion piikkiin.

5. Vasta pari kolme päivää sitten alkoi vaikuttaa siltä, että media, joka oli yllättävän kiltisti ja ikään kuin tumput suorana seurannut tätä outoa näytelmää, alkoi saada paikallaan polkeneista "neuvotteluista" tarpeekseen. Lehdissä alettiin kirjoittaa jo hieman piikikkääseen sävyyn Jyrki Kataisen tehottomuudesta ja lepsuilusta. Lieneekö Jyrki-boy sitten ottanut tästä hienoisesta arvostelusta nokkiinsa niin, että päätti tänään näyttää, missä on kaapin paikka ja missä on ovi, josta niskuroivat puolueet voivat marssia tiehensä?

6. Vaikea sanoa, mutta ihmeen kärsivällisesti Katainen on jaksanut nämä kaksi viikkoa jankuttaa, että "neuvotteluissa on hyvä henki" ja että "valmista alkaa pikku hiljaa syntyä." Neuvotteluista ei kerrottu julkisuuteen mitään konkreettista. Nyt selvisi syy tähän: mistään konkreettisesta ei ollut ennen eilistä edes vielä puhuttu mitään! Käytännössä ei oltu edes päästy vakavasti edes puhumaan vasemmiston ja oikeiston välisistä suurista erimielisyyksistä esimerkiksi verotuksen ja leikkauksen osalta!

7. Minusta kaikkein oudointa hallitusneuvotteluissa oli vasemmistoliiton osallistuminen niihin. Ensinnäkään vasurit(kaan) eivät kuluneet eduskuntavaalien vaalien voittajiin. Toiseksi tiedettiin hyvin, että vasurit ovat kokoomuksen kanssa täysin eri mieltä verotuksesta, paljon puhutusta valtiontalouden kestävyysvajeesta, leikkauslistoista ja monista muistakin asioista. Tämä asia oli käynyt hyvin ilmi jo vaalikampanjan aikana. Miten ihmeessä olisi ollut mahdollista, että nämä kaksi puoletta olisivat voineet istua keskenään samassa hallituksessa? Ei mitenkään.

8. Kun Katainen nimettiin hallitustunnustelijaksi ja sittemmin -neuvottelijaksi, hän ilmoittikin kutsuvansa neuvotteluihin vain viisi puoluetta, joihin vasemmistoliitto ei kuulunut. Mutta Sdp ilmoitti Jutta Urpilaisen suulla, että he kyllä haluavat myös vasurit mukaan neuvotteluihin. Syy on aivan ilmeinen: vasureiden oli määrä olla neuvotteluissa ja myös hallituksessa, jos sellainen olisi saatu aikanaan kasaan, demareiden apupuolue, sillä muuten demarit olisivat tunteneet olonsa yksinäiseksi neljän porvaripuolueen enemmistöstä koostuvassa hallituksessa. Urpilainen otti nokiinsa siitä, että Katainen ei ollut jutellut hänen kanssaan etukäteen siitä, mitkä puolueet osallistuvat hallitusneuvotteluihin.

9. Ihmettelin aika lailla, kun Katainen suostui Urpilaisen vaatimukseen. Ilmeisesti Katainen ajatteli, että vasurit eivät kauan halua olla mukana neuvotteluissa ja että olisi vain ajan kysymys, milloin vasurit ilmoittaisivat poistuvansa "kuvioista." Mutta tosiin kävi: vasurit roikkuivat sitkeästi mukana, ja mikäs sillä oli roikkuessakaan, kun neuvottelut eivät asiallisesti ottaneet edenneet mihinkään, vaan kyse oli vain seminaariluonteisista tapaamisista.

10.Ihmettelin hieman myös sitä, että vasemmistoliitto ylipäätään suostui lähtemään hallitusneuvotteluihin ja sittemmin kenties myös mahdolliseen hallitukseen, jota johtaisi kokoomuksen Katainen. Kaikki nimittäin tiesivät heti alussa, että vasemmistoliitto ei tulisi lopulta hyväksymään niitä asioita ja ehtoja, joista muut neuvotteluihin osallistuneet puolueet pääsisivät yksimielisyyteen.

10a. Tästähän saatiin hyvä esimerkki jo Portugali-paketin yhteydessä, jota vasurit vastusti yhtenä miehenä ja naisena. Ihme, että Katainen antoi hallitusneuvotteluihin kutsumilleen vasureille vapaat kädet Portugali-paketissa, mutta edellytti persuilta paketin hyväksymistä! Ilmeisesti Katainen olisi ollut valmis hyväksymään myös persut mukaan hallitusneuvotteluihin, vaikka tiesi näiden äänestävän Portugali-pakettia vastaan. Timo Soini oli kuitenkin "kunnian mies" ja sulki itse persuilta pääsyn hallitusneuvotteluihin ja todennäköisesti samalla myös hallitukseen. Tai sitten hallituksen menosta haaveillut Soini pantiin muiden persu-kansanedustajien toimesta kuriin.

11. Varsin pian kävi selväksi, ainakin minulle, että vasurit käyttivät neuvotteluihin osallistumista vain hyväkseen tehdäkseen politiikkaa ja saadakseen julkisuutta esittämällä kaiken aikaa omia poliittisia näkökantojaan. Vasureiden puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on itse asiassa ollut hallitusneuvottelujen aikana poliitikko, joka on ollut eniten julkisuudessa, näin ainakin televisiokanavilla. Hän on tunkenut tai Ylen toimittajat, jotka lienevät yhä edelleen hieman vasemmalle kallellaan (?), ovat suorastaan vetäneet hänet mukaan kaikkiin mahdollisiin lähetyksiin. Kun Soini on nyt hieman sivummalla julkisuudesta, on Paavo Arhinmäestä selvästi tullut median lemmikki. Tosi on.

12. Hyvä esimerkki tästä Arhinmäen julkisuudessa paistattelusta ja vasemmistolaisen propagandan tekemisestä on YLE:n A-studio. Kun hallitusneuvottelut kaksi viikkoa sitten alkoivat, oli toimittaja Katri Makkosen haastateltavana studiossa, ei suinkaan Jyrki Katainen, vaan kukapas muu kuin Paavo Arhinmäki. Ja kun hallitusneuvottelut tänään sitten katkesivat ja tapahtumasta oli kulunut vain 1,5 tuntia, istui toimittaja Makkosen haastateltavana A-studion suorassa lähetyksessä, ei tietenkään Jyrki Katainen tai Jutta Urpilainen, vaan jälleen Paavo Arhinmäki!

13. Arhinmäki käytti molemmissa lähetyksissä häikäilemättömästi tilaisuutta hyväkseen ja esitti molemmilla kerroilla samat litaniat siitä, miten he vasemmistoliitossa, toisin kuin rintamakarkuruuteen syyllistyneet persut, eivät pelkää ottaa vastuuta, vaan pyrkivät neuvotteluihin osallistumalla saamaan läpi omia tavoitteitaan. Tämän jälkeen Arhinmäen puheista tuotiin moneen kertaan julki, miten vasurit - ikään kuin yksin tässä maassa - ajavat "köyhien ja tavallisten työssä käyvien samoin kuin eläkeläisten, opiskelijoiden ja pienyrittäjien", eli siis sen paljon puhutun kansalaisten etua ja asiaa! He eivät suostu alv:n korotukseen - eivät edes yhden vaivaisen prosenttiyksikön verran - koska he eivät halua tähän maahan tasavertoa, joka sorsii "köyhiä ja tavallisia työssä käyviä ihmisiä" jne. jne ..plääp, plääp ja lää! Arhinmäki ei tainnut tänään edes mainita mitään siitä, että myös demarit olivat olleet vasureiden kanssa yhtä mieltä sanotusta alv:n nostosta!

14. Mikä nyt eteen hallitusneuvotteluissa? Jyrki Katainen ilmoitti uutislähetyksessä haluavansa jatkaa neuvotteluja jäljelle jääneiden neljän puolueen kanssa. Tuolla porukalla ei kuitenkaan saataisi kokoon enemmistöhallitusta, ei lähimainkaan. Siksi Katainen ilmoitti ottavansa yhteyttä myös keskustaan ja kysyvänsä, josko Kiviniemi ja kumppanit suostuisivat tulemaan aiemmin ilmoittamastaan jyrkästä kieltäytymisestään huolimatta mukaan hallitusneuvotteluihin.

15. Mitä keskusta tulee tekemään? Tänään julkistetun YLE:n teettämän gallupkyselyn mukaan keskustan alamäki vaaleista on vain jatkunut, sillä nyt puoluetta kannattaa enää vain 14,5 prosenttia kyselyyn vastanneista. Oppositiossa keskusta ei siis tule ilmeisesti menestymään, jos ja kun oppositiota johtaa suurimpana puolueena perussuomalaiset. Keskustan olisi siis parasta ottaa lusikka kauniiseen käteensä ja suostuttava yhteistyöhän kokoomuksen ja kumppaneiden kanssa.

16. Jos keskusta päättäisi osallistua Kataisen johtamaan hallitukseen, niin silloin maassa olisi kutakuinkin sama hallitus kuin ennen vaalejakin; uutena puolueena hallitukseen tulisi vain kristilliset, jolla ei ole eduskunnassa kuin kuusi kansanedustajaa. Kysymyksessä olisi hävinneiden puolueiden hallitus, jolla olisi sama koostumus kuin ennen vaalejakin. Tämä ei mitenkään hyvältä näyttäisi!

17. Jos keskusta menisi hallitukseen, ei Sdp:n asema olisi mitenkään hääppöinen, sillä puolue jatkaisi edelleen oppositiossa. Se olisi katkera pala demareille; mesota nyt taas neljä vuotta oppositiossa yhdessä persujen ja vasureiden kanssa!

18. Minä ennustankin, että kunhan tämä nyt edessä oleva pitkä viikonloppu on takana, demarit palaavat ensi viikon alussa kiltisti hallitusneuvotteluihin eivätkä enää vaadi vasemmistoliittoa seurakseen. Urpilainen, Heinäloma ja kumppanit ymmärtävät, että heidän on parempi istua hallituksessa kuin persujen kanssa oppositiossa. Näennäinen kiista alv:n korottamista lienee hyvin helppo ratkaista. Esimerkiksi sillä tavalla, että maito, leipä ja muu ruoka jätetään alv:n korotuksen ulkopuolelle.

19. Timo Soini näyttäisi vielä odottelevan vielä Kataiselta kutsua hallitusneuvotteluihin. Mutta persuja lienee mahdotonta ottaa mukaan, jos he haluavat pitää tiukasti siitä kannasta, jonka he ottivat velkamaiden avustukseen Portugali-paketin yhteydessä.

20. Keskusta ja Paavo Arhinmäki, tietenkin, ovat vilautelleet mahdollisuutta, jonka mukaan hallitustunnustelijaa tulisi vaihtaa. Tässä tarkoituksessa ne vaativat eduskuntaryhmiä kokoontumaan ja päättämään siitä, kuka tässä uudessa tilanteessa olisi nimettävä hallitusneuvottelujen vetäjäksi.

21. Mutta olisiko reaalista ajatella, että maahan saataisiin esimerkiksi Jutta Urpilaisen johdolla istuva demareiden, persujen ja vasemmistoliiton varaan rakentuva hallitus? Minusta jo sanottu ajatus on epärealistinen. Vihreät eivät mahdu samaan hallitukseen persujen kanssa, se on selvää. Tuskinpa keskustakaan, rkp:stä puhumattakaan, lähtisi tuohon porukkaan mukaan, näin luulisin.

22. Hallitus ja vieläpä enemmistösellainen saadaan siis ennen Juhannusta kootuksi kokoomuksen, demareiden, vihreiden, rkp:n ja kristillisten voimin. Tämä on ennusteeni.

PS.
Myös Turun yliopiston dosentti Ville Pernaa näyttää ennustaneen, että demarit palaavat vielä hallitusneuvotteluihin.

40 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

muuten varsin tasapainoinen tulkinta, mutta kohdassa kuusi mennään metsään ja pahasti. Suosittelen myös Osmo Soininvaaran uusinta blogimerkintää. Saa vielä hieman lisää perspektiiviä.
Kutonen pois niin hyvin menee

Alexius Manfelt kirjoitti...

Sitä A-studiota juonsi Katri Makkonen, ei Manninen. Hän on niitä Virkkusen jälkeläisiä ja Makkosia. Ainakin siis oikeistolainen tausta, joten mitä nyt pitäisi asiasta sanoa ?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jyrki Katainen totesi tv-uutisissa, että jos keskusta tulee mukaan hallitusneuvotteluihin, neuvottelut alkavat alusta "kutakuinkin" uudelleen.

Siis Säätytalolle marssii jälleen monikymmenpäinen lobbarien ja asiantuntijoiden lauma: SAK. TT, MTK, Luonnonsuojeluliitto, Veturimiesliitto, Kumi- ja jalkinetyöntekijöiden Liitto ry, Perheyrittäjien Liitto ( = Matti Vanhanen), Naisasialiike Unioni, ev. lut. kirkko, arkkipiispa Kari Mäkinen jne. jne.

Ainoita "liittoja", joita ei kutsuta nytkään mukaan, ovat Asianajajaliitto, Tuomariliitto ja Lakimiesliitto.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ok, korjataanpa Manninen Makkoseksi, kiitos huomautuksesta!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Minusta vaikuttaa siltä, että nämä hallitusneuvottelut tai -tunnustelut katkesivat itse asiassa sen takia, että vasemmistoliitto osallistui niihin.

Jos vasemmistosta vain demarit olisivat olleet mukana, he olisivat luultavasti voineet hyväksyä alv:n pikku korotuksen mukisematta.

Mutta kun Arhinmäki pani hanttiin, niin eiväthän myöskään demarit silloin tietenkään voineet Kataisen/Sasin paperia hyväksyä!

Mitä mieltä ollaan tästä tulkinnasta? Ja millä keinoin demarit saadaan uudelleen kasvojaan menettämättä mukaan neuvotteluihin?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Karjalan Liittokin taitaa kuulua järjestöihin, joita ei Säätytalolle kutsuta.

Kysymys, tärkeä sellainen, Karjan palauttamisesta siis tulee tällä tavoin sivuutetuksi näppärästi hallitusneuvotteluissa.

Anonyymi kirjoitti...

Niin kuin kirjoitit. Ruuan ja lääkkeiden verojen pitäminen ennallaan. Lisäksi kompensaatio kaikein köyhimmille. Kukaanhan ei tiedä miten oltaisiin nyt kompensoitu, voidaan käyttää retoriikkaa että vasta uhkailu pois jäännistä toi kompensaatiot.

Anonyymi kirjoitti...

Sosialistit pelaavat Siilinjärven poikaa, siis Jyrkiä, pois hallitustunnustelijan paikalta ja näyttäisi siltä, että ainakaan kristillisten kanssa asiasta ei ole sovittu.

Jyrki on kuulemma jo pienestä pitäen ollut "salkkumiehiä". Salkkumies Jyrkillä on tavaton hinku pääministeriksi ja tätä sossut käyttivät hyväkseen neuvottelujen alkumetreillä.

Kokkolan kansankynttilä Jutta meni äkkäämään, että neuvottelut voi pelata niin, että salkkumies Jyrki jää nuolemaan näppejään.

Jutta lienee sopinut persujen kanssa asiasta jo jonkin aikaa sitten ja aikaa on pelattu, jotta Jyrkin paineet kasvaisivat.

Anonyymi kirjoitti...

Hylkäsikö Jumala keskustan, uskollisimman soturinsa?

Hänen lempeät kasvonsa olivat kampanjan kuluessa kääntyneet katolisen hurmuri Timon puoleen valtamedian sivuilla, lupaillen elinkeinoministerin paikkaa ja sovitellen jopa pääministerin takkia, kunnes mooseksen eteen tuotiin hakkarainen, jolloin säikähtäen ilmoitti, että ei ääriaineksia kalustettuihin huoneisiin!

Siis ulos vasurit, sisään keskusta, nuo Alkion, Kallion, Kekkosen, Vanhasen, ja Kiviniemen vastuunkantajat, isänmaan ja Steffin palvelijat !

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen tilanneanalyysi palstanpitäjältä. Lopputuloksen osalta oma arvioni on kuitenkin toinen: kepu tulee mukaan hallitukseen, ei demarit.

Hämmästyttävää, miten jotku katsovat, että nyt olisi jonkun muun vuoro yrittä kuin Kataisen. Mille pohjalle ja millä oikedella? Kokoomus on sentään suurin puolue, muut eivät ole edes sitä.

YLE:n tarjoama tila Arhinmäen propagandalle on yksinkertaisesti käsittämätöntä. Arhinmäki sai paasata eilen mielin määrin ja "toimittaja" Makkonen myhäili vieressä.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän saman suuntaisesti kuin aiempi anonyymi arvelen, että tuon demarien "voimakaksikon" Batmanin ja Robinin tavoitteena on jo alunperinkin ollut Kataisen ja Kokoomuksen kampittaminen ja hallituksen rakentaminen SDP:n, PS:n ja Vasemmiston varaan. Tähän ryhmään on helposti saatavissa puhutuksi vielä KRD, mutta sitten onkin jo hankalampaa.

Tämän suuntaisia signaaleja on ollut aistittavissa jo siitä lukien, kun Urpilainen ryhtyi "känyämään" julkisesti ja julkisuushakuisesti muuhun ryhmään täysin sopimatonta Vasemmistoa mukaan hallitusneuvotteluihin.

Vallanhimo näyttää olevan valtava voima. Demarit ovat saaneet nokkiinsa jatkuvasti siitä lukien, kun johdossa on ollut Heinäluoma tai Urpilainen. Nyt näyttäisi olevan iskun (tai koston) paikka, keinoja kaihtamatta ja seurauksista välittämättä.

Jos joku keksisi sen, miten vallanhimosta saadaan sähköä, niin ydinvoimaa ei enää tarvittaisi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hallitusneuvotteluja läheltä seuranneiden mukaan sdp oli Heinäluoman johdolla - Urpilaisella oli vain sivurooli - kiristänyt omilla ehdoillaan ja monilla kynnyskysymyksillään hallitusruuvia liian kireälle, mitä Katainenkaan ei enää lopulta sietänyt.

Demarit olivat samassa läpi mm. vaatimuksensa pääomaverotuksen jonkinasteisesta kiristämisestä ja lupauksen siitä, ettei eläkeikää nosteta. Ilmeisesti sdp laski, ettei Katainen saa muodostettua hallitusta ilman heidän tukeaan.

Voi hyvinkin olla, että keskusta suostuu Kataisen kutsuun ja palaa myös hallitukseen. Koalitiolla kokoomus, keskusta, vihreät, rkp ja kd on eduskunnassa 105 paikkaa, siis niukka, mutta kuitenkin tarvittava enemmistö.

Hallitus olisi häviäjien hallitus, mutta niin olisi ollut hallitus, jossa demarit olisivat olleet keskustan sijasta mukana.

Puhdas porvarihallitus - jos nyt vihreitä porvaristoon voidaan laskea - on helpommin hallittavissa kuin hallitus, jossa kokoomus ja demarit olisivat yhdessä mukana.

Porvarihallitus päässee sopuun myös tärkeästä eläkeiän korottamista koskevasta kysymyksestä, samoin paljon puhutusta valtiontalouden kestävyysvajeesta ja leikkauslistoista.

Keskusta voi markkinoida hallitusruotuun palaamistaan iskulauseella "isänmaan etu" vaati vakavassa kriisitilanteessa tätä! Keskustaa tarvittiin, että isänmaa oli joutumassa todella vakavaan kriisiin!

Tosiasiassa keskusta yrittää pelastaa vain oman nahkansa, sillä oppositiossa oleminen olisi sen kannalta huonompi vaihtoehto; siellä puolueen kannatus tuskin enää nousi 15 prosenttia suuremmaksi.

Keskusta tulisi vaatimaan uudessa hallituksessa ehdottomasti itselleen valtiovarainministerin salkun. Ja tietenkin: Mauri Pekkarinen jatkaisi elinkeinoministerinä!

Anonyymi kirjoitti...

Jaahas, keskusta muka "miettii" hallitukseen menoa. Aika huvittavaa. Totta ihmeessä he menevät hallitusneuvotteluihin ja hyväksyvät kaiken mikä eteen tulee. Nyt kun tie on avoin porvarihallitukseen niin mikään ei estä kepua tarttumasta vallan kahvaan, historian suurimmasta vaalitappiosta huolimatta.

Olisihan se lähinnä demokratian irvikuva jos sama hallitus jatkaisi. Ainoa oikea ratkaisu olisi nyt vaihtaa hallitustunnustelijaa. Ja välittömästi.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä harjoitus paljasti outoja piirteitä: persujen vetäydyttyä 'käpykaartiin' Stefan Wallin tiedotti hallituksen voivan syntyä helpostikin yhteisen ihmisarvokäsityksen pohjalle!

Siis maassa, jossa kaksi rakenteellisesti täysin erilaista kieltä ovat kuin yksi yhdeltä puolelta planeettaa ja toinen toiselta, mutta pienempi on määräännyt hallitustahdin 40 vuotta 'vedättämällä' salkunkipeitä savolaisia syrjimällä itseään positiivisesti.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mikä muka muuttuisi, jos hallitustunnustelijaa vaihdettaisiin? Saisiko Urpilainen mukaan kokoon enemmistöhallituksen, jossa kokoomus ei olisi mukana? Ei. Se saisi kokoon vain demareiden, vasureiden ja kenties vihreiden koalition.

Persut sai "historiallisen vaalivoiton", mutta puolue osoittautui EU-aikana täysin yhteistyökyvyttömäksi eikä suostunut tulemaan mukaan edes hallitustunnusteluihin!

Persujen asettama ehdoton kynnyskysymys, josta he edelleen pitävät kiinni, siitä, että Suomen olisi muutettava täydellisesti EU- politiikkaansa, on sellainen, johon muut puolueet, vasureita lukuun ottamatta, eivät voi suostua.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hämmästyttävä tieto keskustan kokouksesta:

Varapuheenjohtaja Tuomo Puumala haluaa jäsenkyselyn puolueen mahdollisesta hallitukseen menosta!

Eikö puolueen johto siis tiedä kenttäväen kantaa? Selvää vastuun pakoilua Puumalalta!

Kohta kai Timo Laaninen ehdottaa, että kepun pitää järjestää asiasta jäsenäänestys. Siihen saisivat osallistua myös muut kuin puolueen jäsenet maksamalla kukin 100 euroa kepun vaalikassaan!

Kepulla ei ole varaa uusiin vaaleihin, mutta sen johto ei uskalla mennä myöskään kokoomuksen johtamaan hallitukseen.

Vaihtoehdot tuntuvat olevan todella vähissä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hallituspeli kuumenee ja nyt Isänmaa on todella vaarassa, kuten seuraavasta HS:n uutisesta ilmenee:

- "Humalainen mies hyökkäsi eduskunnan puhemiehen Ben Zyskowiczin kimppuun keskiviikkoiltana Helsingissä. Poliisin mukaan mies yritti lyödä Zyskowiczia, mutta lyönti jäi yritykseksi.

Hyökkäys sattui ydinkeskustassa Pohjoisesplanadin ja Mikonkadun kulmilla. Keski-ikäinen mies kävi Zyskowiczin kimppuun, kun tämä oli palaamassa Kimmo Sasin (kok) kanssa hallitusneuvotteluista Säätytalolta.

Tapauksesta ensimmäisenä kertoneen Iltalehden mukaan mies oli haukkunut Zyskowiczia "jutkuksi". Juutalainen Zyskowicz pyysi poliisit paikalle, koska tilanteessa oli hänen mielestään selkeä rasistinen motiivi."
---

Poliisi torjuu päättäväisesti epäilyt siitä, että ko. keski-ikäinen mies olisi ollut eräs perussuomalainen kansanedustaja.

Kohta kai Zysse ei enää uskalla mennä istuskelemaan kantapaikkansa Strindbergin terassille. Jos menee, niin poliisin Karhu-Kopla joutuu varmuuden vuoksi partioimaan Eino Leinon patsaan takana ja tuntumassa.

Anonyymi kirjoitti...

RKP:lle kynnyskysymyksiksi nousisi hallituksen suhtautuminen positiiviseen syrjintään eikä puolue myöskään voisi olla hallituksessa, joka heikentäisi ruotsin kielen asemaa Suomessa, sanoo vpj. Ulla-Maija Wideroos tänään yhteistyöstä persujen kanssa (möbleeratuissa saleissa).

Todettakoon, että kenialaisen kokin poika Barack Obama haluaa edistää kaikkialla universaaleja ihmisoikeuksia, so. yksilön ihmisarvo on aina ryhmämäärittelyä tärkeämpi. Hän muistellee aikoja jolloin valkoiset sovelsivat positiivista diskriminaatiota Afrikan maissa.

Skorpioni kirjoitti...

Eivät palaa demarit enää neuvottelupöytään.Kyllä Heinäluoma ja muut demarit vedättivät neuvotteluja koko ajan eivätkä vain loppuvaiheessa.

Katainen kyllästyi, koska kokoomuksen ja demarien välillä ei ollut eikä edes missään vaiheessa syntynyt tarvittavaa keskinäistä luottamusta perustaa hallitus.

Mitä keskustaan tulee, puolueen kannattaisi ilman muuta mennä hallitukseen. Puolue on konkurssin partaalla ja milläs teet vaalityötä kunnallisvaaleissa, jos on vararikon lisäksi oppositiossa.

Hallituksen etu on olla näkyvästi esillä,mutta oppositiossa ja ylipäätään olla samassa veneessä kuin persut - oli se sitten oppositio tai hallitus- on keskustalle tuhoisaa ja ns. lopun alkua.

Suomen politiikan ongelma on se, että meillä ei ole lainkaan selvää jakoa oikeisto - vasemmisto. Asiantila korjaantuisi, että kepu menisi hallitukseen ja hallituskauden aikana kokoomus ja keskusta yhdistyisivät yhdeksi puolueeksi.

Katainen on keskustalainen politiikko ja sen vuoksi hän inhoaa demareita ja vasureita.

Myös demarit ja vasemmistoliitto voisivat yhdistyä. Eipä ole näiden ryhmien välillä mitään eroa. Kun meillä olisi oikeisto ja vasemmisto, perussuomalaiset hajoaisivat. Osa menisi oikeistoon ja osa vasemmistoon tai sitten jäisi jäljelle pikkuruinen populistinen puolua, joka kuivuisi kasaan, kun Timosta aika jättäisi. Siinä se! Konsensuspolitiikka on tehnyt tehnyt tehtävänsä ja elänyt aikansa. Sen vaalit ja varsinkin sen jälkeinen hallituksen muodostaminen on osoittanut. Ei sen analysoimiseen tarvita, mitään tohtori Pernaata.

Anonyymi kirjoitti...

Lobbareista pois jätettävät kolme "liittoa" kuvastavat hyvin poliitikkojen ja myös oikeusministeriön johtavien virkamiesten suhtautumista Suomeen oikeusvaltiona.

Oikeusministeriön hallinnonalan pitäisi olla yksi kolmesta yhteiskunnan tukijalasta, ellei peräti kaiken perusta. Silti sille ollaan valmiit ohjaamaan varoja ruhtinaalliset 1,5 prosenttia valtion menoista.

Tuokin summa katsotaan pelkästään turhaksi kulueräksi, josta olisi päästävä pikimmiten ja mieluiten kokonaan eroon. Tällainen sivistysvaltio meillä on.

Kun presidentin asema vielä on poliitikkojen typeryyden ja vallanhalun seurauksena latistettu olemattomaksi, ei presidentistäkään ole enää tämän hallitusneuvottelutien päässä odottavan umpisolmun avaajaksi.

Ihan tulee mieleen eräänkin Irwinin laulun sanat. Miksiköhän?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Skorpioni puhui täyttä asiaa "uudesta" oikeistosta ja vasemmistosta. Mutta, mutta. Tähän akuuttinen kriisiin noista ajatuksista ei taida kuitenkaan olla apua. Sitä paitsi kaikki puolueet laidasta laitaan tuntuvat Suomessakin haluavan politiikan teossa työntyä vimmalla kohti keskustaa!

Kepu hallitukseen -vaatimukset näyttävät joka puolella vahvistuva, ja mikäs siinä. Kai nuo kepulaiset nyt sen verran ymmärtävät itsekin, että "tää on viimeinen taisto"! Oppositiossa kepu kuihtuisi tuota pikaa persujen varjossa alle kymmenen prosentin puolueeksi.

Sitä paitsi, pitäähän Väyrysen Patelle, jonka uusmaalaiset törkeästi jättivät rannalle eduskunnasta, löytyä sentään jokin suojatyöpaikka ja se paikka on ministerin posti, tietenkin!

Ei kai nyt, peijooni soikoon, politiikan konkaria voida jättää noin vain täysin "tyhjän päälle"!

Äsken tv-uutisissa Vermosta tavoitettu Timo Soini tuntui hieman lieventävän kantaansa velkamaiden avittamisen suhteen sanoen, että "ainakaan Kreikkaa ei pidä enää tukea".

Olisiko Soini tulossa pitkin hampain muiden linjoille ja myös hallitukseen, jos hänen vaatimuksensa siitä, ettei Kreikkaa pidä enää auttaa, menisi läpi myös kokoomuksessa? Hyväksyisivätkö persut tällä ehdolla sittenkin euroalueen pysyvän takausjärjestelyn v. 2013?

Anonyymi kirjoitti...

Monissa keskusteluissa toistellaan sitä, että ilma persuja kyseessä olisi häviäjien hallitus. Jopa demokratian irvikuva.

Olen eri mieltä. Miksi ihmeessä persujen pitäisi saada yksin sanella esimerkiksi Suomen Eu-politiikka? Ei miksikään. Siihen tarvittaisiin yli viiden kymmen prosenti kannatus.

Ja miksi ihmeessä muiden puolueiden muuttaa omaa kantaansa persujen suuntaan.

Persut ovat itse maalanneet itsensä nurkkaan. Typerästi kylläkin. Halla-aho voisi olla tällä hetkellä maahanmuuttoministeri, jos kaikkea ei olisi pantu yhden kortin varaan. Samanlaista tilaisuutta ei välttämättä koskaan enää tule.

Anonyymi kirjoitti...

Totta, samanlaista tilaisuutta ei enää koskaan tule. Todennäköisesti tulee parempi tilaisuus.

Ei eurokriittisyys ole yhtä kuin perussuomalaisten kannatus. Tosin sekin vain nousee ja heiluu jo 25 prosentin paremmalla puolella.

Eurokriittisiä on muissakin puolueissa ja määrä kasvaa kriisimaiden tukihölmöilyn myötä. Myös esimerkiksi Sakassa arvostelu valkakriisiin itsensä hommanneiden maiden tukemista kohtaan on jatkuvassa nousussa.

Ehkä näemme vielä uudet vaalit ja tosiaankin sen perussuomalaisten kannatuksen nousun yli 50 prosentin. Onhan se tähän mennessä noussut muutamassa vuodessa yli kolminkertaiseksi. Tätä vasten se voi hyvinkin tuplaantua vielä.

Kreikan odotettavissa oleva romahdus vain vauhdittaa tätä kehitystä. Kun massiiviset tukipaketit menevät kankkulan kaivoon ja Suomenkin takaukset laukeavat, Soinille annetaan tarjottimella tilaisuus sanoa: Mitäs minä sanoin!

Mielenkiinnolla odotan, miten Jyrki Katainen naama punaisena selittää tilannetta, miksi näin kävi.

Perussuomalaisten kannatus tulee kasvamaan niin kauan, kunnes muiden puolueiden poliitikot ymmärtävät, ettei kansa todellakaan halua tällaista EU-politiikkaa, jota Jyrki Kataisen ja Olli Rehnin johdolla on yritetty pyssyyn ajaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta persuja lienee mahdotonta ottaa mukaan, jos he haluavat pitää tiukasti siitä kannasta, jonka he ottivat velkamaiden avustukseen Portugali-paketin yhteydessä."

Se päätöshän on jo tehty. Mikä tuossa nyt enää hiertäisi, ellei Jyrki-boy halua sitten jakaa lisää veronmaksajien rahoja ulkomaisille pankeille?
En tosin missään nimessä halua tuollaista hallitusta. Oikeistoa on jo ihan tarpeeksi katseltu vähäksi aikaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vasemmistolla eli demareilla (42), vasemmistoliitolla (14) ja punavihreillä (10) on eduskunnassa yhteensä 66 paikkaa.

Tälläkö porukalla se hallitus sitten syntyisi?

Persut ovat vannoneet, että he eivät missään tapauksessa voi olla samassa hallituksessa vihreiden kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Suoraan sanoen; säälittävää tuo Jyrkin (palstanpitäjän) ja perässähiihtäjien oikeistolainen näköalattomuus! Kyllä peli on tällä hetkellä sellainen, ettei sillä ole mitään tekemistä vaalituloksen kanssa. Kataisen fanaattinen roikuminen hallituksenmuodostajana vastoin koko vaalivpoittanutta pelikenttää on demokratan halveksimista! Ainoastaan persut ja/tai vasemmisto voi muodostaa maahan vallituloksen mukaisen hallituksen. Kepun pyytäminen/lähteminen mukaan on parodiaa kansan kustannuksella!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vasemmisto (sdp 42 paikkaa ja vasurit 14 paikkaa) ja persut (39 paikkaa) eivät saisi kasaan enemmistöhallitusta, jos nyt nuo puolueet yleensä mahtuisivat keskenään samaan hallitukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Pitää muistaa, että kriisimaiden tukemista nykyisistä kansanedustajista kannatti vaalikoneelle antamissaan vastauksissa vain 56. Valtaenemmistö eli 136 vastusti.

http://www.kansanmuisti.fi/opinions/portugal/

Itsensä ja koko EU:n munannutta EU:n johtoeliittiä, Barrosoa ja kumppaneita mielistelevät Jyrki Katainen ja Olli Rehn ovat väkisin ja uhkailemalla saaneet eduskunnan enemmistön pakettien taakse. Tämä ei ole kansan, eikä sen edustajienkaan todellinen tahto.

Nyt kotimainen eliitti yrittää epätoivoisesti sumplia hallitusta kasaan, näistä tosiasioista välittämättä. Mutta tilinteon aika koittaa vielä heillekin.

Niin kauan kun tätä ei tunnusteta, vaan se yritetään sivuuttaa, tulee hallituksen muodostaminen olemaan vaikeaa.

Anonyymi kirjoitti...

Vai että "kenialaisen kokin poika Barack Obama". Ei ole. Vaistoan tässä jonkin vastemielisen asenteen.

Anonyymi kirjoitti...

Äskettäisellä Britannian vierailullaan Obama tarjoili iltapalaa vieraille pääministeri Cameronin pihakutsuilla, kutsuen itseään brittiläisen sotajoukon kenialaisen kokin pojaksi.

Näin ja kuulin BBC:stä.

Anonyymi kirjoitti...

"Mikä muka muuttuisi, jos hallitustunnustelijaa vaihdettaisiin?"

No kaikkihan siinä muuttuisi. Ilman kokoomusta saataisiin hyvinkin nopeasti enemmistöhallitus tähän maahan. Persut, demarit ja kepu mahtuvat hyvinkin samaan hallitukseen. Ei se ole mikään kirkossa kuulutettu asia että kokoomuksen pitää olla mukana hallituksessa. Varsinkin kun näyttää vahvasti siltä ettei kokoomuksen johdolla tähän maahan saada enemmistöhallitusta.

Tiistainahan se selviää saako Katainen jatkaa tunnustelijana. Odotellaan peukut ristissä..

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä on vain hyvä, jos Katainen ei saa hallitusta kasaan. Miten kävi, kun Kokoomus edellisen kerran sai muodostaa hallituksen? Syntyi Holkerin hallitus, joka syöksi Suomen sodanjälkeisen historiansa syvimpään lamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Demarit voivat hyvinkin palata neuvottelupöytään, mutta palaako Kokoomus?

Anonyymi kirjoitti...

Kun verotus näyttää muodostuneen hallitusneuvottelujen kompastukseksi, niin asian johdosta seuraavaa.

En ole mikään himo-oikeistolainen, mutta minua on alkanut ärsyttää, kun mediassa vasemmiston on sallittu täysin kritiikittä monopolisoida itselleen "oikeudenmukaisen verotuksen" käsite. Ikään kuin ainoaa oikeaa oikeudenmukaisuutta olisi progression kiristäminen, ja kaikki muu sitten kai olisi epäoikeudenmukaisuutta.

Tähän kritikoimattomaan vasemmistoretorikkaan kuuluu myös se, että verotuksen ensisijainen tehtävä olisi tuloerojen kaventaminen, eikä niinkään varojen kerääminen yhteiskunnan tarpeisiin. Mutta onko asia näin ja pitäisikö verotuksella olla laisinkaan tällaista tehtävää?

Suomi on puolillaan koulukseensa ja työelämään lujasti satsaavia henkilöitä, jotka saavat jokin verran, mutta useimmissa tapauksissa kuitenkin melko vähän keskimääristä parempaa palkkaa. Millaista oikeudenmukaisuutta on se, että tuo omiin ponnistuksiin perustuva vähäkin ero tulisi niistää pois progressiota kiritämällä. Ei minkäänlaista, vaan kyse taitaakin olla puhtaasta eturyhmäpolitiikasta ja sen taustalla jonkilaisesta peruskansallisesta kateudesta.

Jos olen oikein rehellinen, niin minuakin "harmittaa", että jotkut ovat niin fiksuja, päteviä tai muuten vain suuntauneet siten, että saavat itseäni selvästi parempaa palkkaa. Mieleeni ei kuitenkaan tulisi ryhtyä vaatimaan tuon "epäoikeudenmukaisuuden" poistamista oikeudenmukaisuuden nimissä verotuksellisin keinoin.

Oikeistopolitiikassa puolestaan ärsyttää se, jos siinä sallittaan tai jopa ajetaan sitä, että todella hyvin ansaitsevat voivat erilaisin verosuunnittelullisin keinon nostaa tulonsa muita pienemmällä veroprosentilla. Se on epäoikeudenmukaista, mutta vain siihen saakka, kun nämä henkilöt pääsevät muita vähemmällä.

Alkaa tuntua siltä, ettei julkisuudessa vahvasti hyljeksitty tasavero olisikaan perusidealtaan kovinkaan epäoikeudenmukainen. Siinä kaikki maksavat tulolajista riippumatta kaisista tuloistaan veroina yhtä suuren osuuden. Ja jos tarkkoja ollaan, niin kyllä tuokin malli tuloeroja kaventaa.

Sivitys- ja hyvinvointivaltioon ei tietenkään kuulu se, että kaikkein vähäosaisimmat verotetaan, niin etteivät toimeen tule. Tässä kohtaa olisi kuitenkin rehellisempää puhua kohtuullisuudesta kuin siitä ainaisesta, tässä tapauksessa hieman falskista oikeudenmukaisuudesta, jonka kyseenalaistaminen näyttää jo kategorisesti estävän kaiken järkevän ajattelun ja keskustelun.

Joakim kirjoitti...

Luin otsikosta ensin "demarit pilaavat..." hallitusneuvottelut mielessä, mikä ei varmaan kaukana totuudesta ole.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Terveiset tææltæ Tanskanmaalta! Ilma on loistava, toista pæivææ jo 25 astetta varjossa. Tænææn myøs toista pæivææ Legolandiin, tai Liigulandiin, kuten tanskalaiset itse sanovat.

Tanskan maalla ei tunnu olevan ulkoisesti mitææn mætææ. Lukuun ottamatta tietenkin - myøs tæællæ -politiikkaa ja maan taloutta, joka tuntuu olevan tæællækin kuralla.Pææministeri Løkke Rasmussen (venstre) valittelee tv:ssa, mutta ei suostu vaatimuksin væhemmistøhallituksensa erosta.

Tækælæisellæ populistipuolueella tuntuu olevan aika laila mææræævæ asema, vaikka puolue onkin oppositiossa.

Huomenna on vuorossa lastenlasten kanssa elæintarhareissu.

Anonyymi kirjoitti...

Halunnevat tietää siellä Juuttien maalla, että täällä valmistaudutaan vastaanottamaan se suuri hyppy josta Kierkegaard kirjoitti maailmaanmaineeseen asti.

On huomattu ex-arkkipiispa John Vikströmin antaneen heti vaalituloksen selvittyä FST:n texttv:lle lausunnon: suuri vastuu on nyt perussuomalaisilla jotka varastivat(!) voiton niiltä tahoilta joita perinteisesti kristilliset ja kokoomuksen oikeisto ovat edustaneet!

Kävikö kuitenkin niin, että maalaisliiton perilliset (Kallio, Kekkonen sekä raamattu ja laki) joutuivat kärsimään eniten "vikströmiläis-wahlroosilaisten" hiljaisesta mutta väkevästä tuesta perussuomalaisille?

Joskus virhettä paikkaamaan pyrkivä oikaisuliike - kaveria ei jätetä- paljastaakin itseasiassa enemmän kuin virhe. Sitä kai mooses on nyt pantu hoitamaan?

Anonyymi kirjoitti...

Demarit Heinäluoman ja Ihalaisen johdolla soveltavat samaa taktiikkaa kuin työmarkkinaneuvotteluissa, ymmärtämättä ollenkaan sitä, ettei ole mitään pohjatonta valtion pussia, josta vain ammennetaan etuisuuksia heidän äänestäjilleen.

Olen täysin samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa siitä, että demarit ovat monopolisoineet "oikeudenmukaisen" verotuksen käsitteen itselleen, ikäänkuin kaikki muut ajaisivat epäoikeudenmukaista verotusta.

Mitä vikaa on tasaverossa? Se on erittäin hyvä kysymys. Kaikkein vähätuloisimmilta verot pois kokonaan ja muille prosenttivero. Progressio vain tappaa työmotivaation.

Anonyymi kirjoitti...

Palstalla pohditaan suuria kysymyksiä. ennakoidaan puolueiden ja johtajien tekemisiä sekä väitellään tapahtuneesta.

Itse nostaisin esiin pienen pienen periaatteellisen kysymyksen. Kerrottiin, että neuvotteluihin säätytalolla osallistui noin 200 henkilöä. Näille tarjottiin 13 päivän ajan lounas. Vaatimaton 15 euron lounas maksoi siis 15x200x13
eli yhteensä 39000 euroa.

Mihin tälläinen tarjoilu perustuu?Miltä momentilta tämä meno suoritettiin? Kuka kuittasi laskut?

Tavallisen ihmisen syömiset kuuluvat palkasta maksettaviksi. Onko poliitikoilla tässäkin omat sääntönsä? Oliko kyse vain tarpeellisesta köyhäinavusta? Vai oliko kyseessä lahjontayritys?

Skorpioni kirjoitti...

Edellinen anonyymi puuttui hyvää ja olennaiseen kysymykseen siitä, kuka maksoi ja minkä vuoksi maksoi hallitusneuvottelijoiden kestitykset Säätytalolla. Vastaus on tietysti selvä - valtio maksoi, mutta en tiedä miltä momentilta laskut maksettiin.

Joka tapauksessa on yhtä selvää, ettei mikään neuvotteluihin osallistunut puolue, saatikka yksittäinen edustaja maksanut euroakaan. Se ei tullut edes kenenkään mieleenkään! Ei varmasti!

Omalta virkamiesjaltani muistan aina sen, että yksikään vähänkään poliittista päätösvaltaa omaava henkilö-virkamies tai poliitikko- ei koskaan edes ehdottanut, että hänpä nyt tällä kertaa voisi maksaa laskun, vaan aina oli olemassa joku tili josta valtio maksoi laskut.

Jo tuolloin kuvittelin mielessäni, mikä on irvokkain ja turhin tilanne siitä, miten valtion rahat menevät täysin turhaan.

En keksinyt parempaa esimerkkiä kuin sen, että kun kaksi valtion virkamiestä lähettää joka joulu vuosikymmeniä toisilleen vastavuoroisesti joulukortin, jotka kortit on ostettu valtion varoilla ja jonka postimaksut maksaa valtio.

Joku voi sanoa, että mitäpä tuo, pikkujuttu, mutta ajatellaan, että kun kymmeniä ellei satoja tuhansia valtion varoin lähtettyjä joulukortteja lähetetään vuosittain samalla tavalla valtion kustannuksella ja täysin turhaan, mikä kuluerä valtiolle tästäkin vuosittain syntyy.Kun nyt on vielä Eu, Bryssel jne, niin mikä tällä hetkellä on turhaan lähettyjen korttien ja erilaisten tervehdysten määrä.

Mutta ehkä joku persu, esim. Teuvo Hakkarainen, sen jälkeen kun on totutellut käyttämään eduskunnassa solmiota ja koulutuksen saatuaan onnistuu painamaan oikeaa äänestysnappulaa, tekee aloitteen "Joulukorttien lähettämisen kieltämisestä toiselle valtion virkamiehelle valtion varoin",
asia korjaantuu.